seselj-palata pravdeЛидер Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ изјавио је пред Вишим судом у Београду да је потпуна измишљотина дневног листа „Блиц” да је он пре пет година из Хашког трибунала наручио убиство Томислава Николића које су, према писању овог листа, требало да изврше чланови „земунског клана” Лука Бојовић и Милош Симовић. Шешељ је потом детаљно описао шта му се све дешавало после текста који је објављен 29. јуна 2010. године и нагласио да никада није упознао Бојовића и Симовића.

Он се у време објављивања текста налазио у хашком притвору, па је наложио да се поднесе тужба. Шешељ је оценио и да су тадашњи уредник „Блица” Веселин Симоновић и новинарка Тамара Марковић-Субота, ауторка текста, информације које су пласирали заснивали искључиво на мржњи.

– Због лажне информације која је објављена претрпео сам велики душевни бол и патњу. Робијаши у притворској јединици Хашког трибунала гледали су ме сумњичаво, као да наручујем убиства на тако монструозан начин. Они са којима сам био у добрим односима нису поверовали написима, али су неки хашкој стражи на енглеском испричали шта се догађа. Због те информације било је доведено у питање да ли ћу моћи да примам посете чланова породице јер је текстом инсинуирано да је наруџба убиства ишла преко моје супруге – рекао је лидер радикала на јучерашњем рочишту.

Шешељ је додао и да надлежни у Хашком трибуналу нису поверовали у причу коју је „Блиц” објавио тако да према њему нису биле примењене „мере изолације”.

После саслушања лидера радикала, суд је одлучио да на следеће рочиште које је заказано за 18. септембар, у својству сведока, позове садашњег шефа дипломатије Ивицу Дачића, који је у време објављивања текста био министар унутрашњих послова и тадашњег директора БИА Сашу Вукадиновића. Пошто саслуша ове сведоке, суд ће одлучити хоће ли у истом својству позвати премијера Александра Вучића и председника Томислава Николића.

Они би, како је навео судија, требало да буду саслушани на околности да ли је информација коју је објавио „Блиц” потекла од државних органа, то јест са седница Одбора за безбедност Скупштине Србије којима су они присуствовали.

У спорном тексту, објављеном пре пет година, наведено је да је према договореном сценарију убиства Николића, „атентат требало да организује Милош Симовић након што у Загребу убије Сретка Калинића, плаћеног убицу ’земунског клана’ са којим се крио последњих седам година и да се потом пребаци у Београд где је требало да се догоди убиство лидера СНС”.

– Симовић је добио наређење од Луке Бојовића да најпре убије Калинића. План је био да се после тога Симовић пребаци у Београд. За њега је већ била припремљена екипа која је требало да га илегално превезе у Србију, али је она повучена јер је Калинић преживео пуцњаву и тако доспео у руке хрватске полиције. Према добијеним информацијама, екипа за убиство Николића је већ била установљена – наводило се у тексту објављеном у „Блицу”.

Како је тада писао дневни лист, на седници Одбора за безбедност Скупштине Србије о којој би као сведоци требало да се изјасне Дачић и Вукадиновић, посланици СРС тражили су од тадашњег директора БИА да каже како је у јавност доспела информација да је наручен атентат на Николића, као и откуд је то знао Александар Вучић.

„Блиц” је навео и да према сазнањима новинара тог листа, Специјално тужилаштво за борбу против организованог криминала проверава информације о плану за убиство Николића.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Шешељ – Нисам планирао убиство Николића

* Обавезна поља