aldin saranovicТУЗЛА – Пробудио народ. Ово што се дешава у Босни није никаква револуција, већ демократски протест народа који има Уставом загарантовано право да се бори за боље сутра, каже у интервјуу за Курир Алдин Ширановић, оснивач групе „Удар“ на Фејсбуку и вођа протеста у Тузли, на којем је учествовало 20.000 људи.

Да ли сте спонтано дошли на идеју да дигнете Тузлу на ноге или вам је неко помогао?

– Никакве политичке позадине нема иза протеста. Ограђујемо се од било које политичке партије. Пре годину и по дана сам основао групу „50.000 људи на улице за боље сутра – Удар“, која је имала око 600 чланова и није деловала. Годинама гледамо како нам уништавају индустријске гиганте у којима је радило од 5.000 до 10.000 људи. Ти људи сваке среде стоје испред владе ТК и моле да их неко прими, да им удели комад хлеба. Из владе их гледају с прозора, смеју им се и чекају да се уморе и оду. Моја супруга је дипломирани социјални радник и годинама се бори за посао. Гледао сам то месецима и осећао сам бол у срцу због таквог односа државе према образованим људима. Мораш имати 2.000 марака да би добио посао. Једног дана је рекла да ће она, ако нико други већ неће, изаћи на улицу с транспарентом да подржи те раднике. То ме је покренуло и одлучио сам да преко групе „Удар“ позовем људе да се придружимо радницима у мирном протесту.

Како су ти мирни протести прерасли у рушилачке демонстрације?

– Првог дана је на протесту испред владе ТК било 2.500 људи и све је било мирно. Нико камен није бацио. Дошли смо пред владу са захтевима и предали их да се уруче премијеру, али нисмо добили одговор. Онда је изашао службеник владе и почео нама да поставља услове. Људи су то схватили као понижење и почели су да скупљају каменице и у једном тренутку је полетела киша јаја према влади ТК. Биле су то убачене групе људи, вероватно из неких политичких партија. Кад је комесар полиције изашао и рекао „удрите багру напољу“, специјална полиција је брутално насрнула на народ, а било је ту и жена, и деце, и инвалида. Народ је револтиран одговорио и почео да гађа полицију циглама, летвама…

Кад су вас привели, да ли су вас питали да ли протест има политичку позадину?

– Питали су, али понављам да ниједна политичка партија не стоји иза протеста, осим народа коме је дозлогрдила немаштина. Никад нисам и нећу припадати ниједној политичкој партији. И супруга и ја смо без посла, а имамо сина од пет година. Живимо од 20 марака дечјег додатка и помоћи родитеља.

Да ли ће се протести наставити?

– Нећемо стати. Тражићемо оставку владе БиХ све док сви не поднесу оставке и на њихова места не дође неко из народа. Звали су ме из Сарајева и рекли да ће ме подржати 500.000 људи који ће изаћи на улицу. Још нисам одлучио кад ћу и да ли ћу отићи.

Социјални случај

АЛДИНОВА СУПРУГА ДАЛА ИДЕЈУ

Алдинова супруга Дениса Ширановић каже да је покушавајући да добије посао у Министарству рада и социјалне политике схватила да је све узалуд и да нешто мора да се учини.

– Гледала сам те несрећне раднике како месецима седе испред владе, а нико неће ни да их погледа. Рекла сам супругу да ћу изаћи на улицу с транспарентом „Социјални радник социјални случај“ и на тај начин их подржати и изразити незадовољство што немам посао.

Симболика

ГРУПА „УДАР“

Шта симболизује назив групе „Удар“?

– Инспирација за назив групе су демократски процеси у неким другим европским државама. То су демократски протести незадовољног народа.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Наравно, нико не стоји иза „Удара“

* Обавезна поља