snp-nasi-1Српски народни покрет Наши обраћа се Народној Скупштини Србије и српским парламентарцима, као и читавој Влади Србије са предлогом да у парламенту буде изгласана Декларација о политичком неугрожавању и заштити стратешког партнерства и традиционално блиских веза и односа Србије и Русије, односно, у скраћеном називу „Декларација Србија-Русија“.

Услед кризног стања у свету које производи велики притисак водећих међународних фактора у Европској Унији да се Србија одрекне својих државних интереса и угрози односе са својим највећим стратешким партнером – СНП Наши сматрају неопходним давање посебног значаја овом питању као приоритетном и државотворном.

Ради се о врхунски значајном питању које се тиче добробити свих грађана, најважнијих економских интереса и целокупног државног просперитета. Стратешко партнерство са Русијом је од огромног значаја на пољу економије, на пољу одбране Косова, односно, у заштити државотворности, суверенитета и територијалног интегритета, слободе и права српског народа и свих грађана који живе у Републици Србији.

Декларација ће бити снажан, широкоспектралан и вишеструко ефикасан инструмент у рукама српске дипломатије.

Председавање ОЕБС-ом је прва конкретна велика ствар због које мора бити донета оваква декларација. Председавање ОЕБС-ом је од великог значаја и за питање Косова у ширем смислу.

Швајцарска нпр. није увела санкције Русији наводећи као разлог председавање ОЕБС-ом.

„Санкције Русији од стране председавајуће земље ОЕБС-а могу угрозити решавање украјинске кризе и улогу ОЕБС-а као посредника између страна.“ – саопштено је од стране званичника Швајцарске.

Питање очувања српске политике према Русији и суверенитета Србије као земље кандидата, а не чланице Европске Уније – по свему спада у референдумска питања, стога свакако заслужује – као најмању потврду тог високог државотворног значаја – званично одређивање Народне Скупштине кроз Декларацију:

1) због уставне обавезе заштите свих права српског народа и свих грађана који живе у Републици Србији

2) због потврђивања функције очувања у заштите геополитичке неутралности, спољнополитичког угледа, репутације и имиџа земље, односно, суверенитета државе Србије

3) због очувања огромних економских интереса које Србије има са Русијом, геоекономског капитала специјалне позиције Србије у односима са Русијом и укупне стратегије економско-друштвеног развоја Србије.

Одбијање доношења овакве декларације је директан атак на интересе грађана Србије у сваком погледу.


Извор: Информативна служба "Наши"

Оставите коментар

Оставите коментар на „Наши“ траже заштиту стратешког партнерства са Русијом

* Обавезна поља