Pad-dinaraБЕОГРАД – За Србију ће 2015. бити година великих изазова, јер се наредне године очекује пад бруто домаћег производа (БДП) за око један одсто, пад личне потрошње за око три, а државне за око шест одсто, оценили су данас економисти, додајући да истовремено очекују раст инвестиција за око пет одсто.

Професор Економског факултета Милојко Арсић изјавио је данас да ће на пад БДП-а утицати фискална консолидација и затварање појединих предузећа која послују са губитком. С друге стране, казао је он, на раст производње ће утицати очекивано покретање производње у Железари, или примера ради, враћање производње струје и угља на стандардан ниво.

Према његовим рецима, у 2015 се очекује пад БДП-а од око један одсто, у 2016. раст од 0,5 до један одсто, док ће привредни раст у 2017. према процени Кварталног монитора чији је уредник Арсић, износити измеду два и 2,5 одсто.

План је и да се дефицит смањи са 7,5 одсто колико сада износи, на око 3,5 до четири одсто до 2017.

„Процене су и да ће јавни дуг Србије у 2017. достићи око 85 одсто БДП-а” рекао је Арсић на научној конференцији „Економска политика Србије у 2015. години”, коју организују Научно друштво економиста Србије, Академија економских наука и Економски факултет у сарадњи са Привредном комором Србије.

Арсић је рекао и да је, поред смањења плата и пензија, потребно и да се држава повуче из банака, као и да смањи субвенције инвеститорима које су око три и 3,5 одсто БДП-а, док је у Европи то око 1,5 одсто.

Уредник билтена Макроекономске анализе и трендови Владимир Вучковић рекао је да су процене МАТ-а да ће БДП у 2015. забележити пад од 0,8 одсто, у 2016. раст од 1,5 одсто, а у 2017. раст од 2,5 одсто.

Процене МАТ-а су, како каже, и да ће раст инвестиција у 2015. износити четири одсто, у 2016. седам одсто, а у 2017. око осам одсто.

Вршилац дужности председника Привредне коморе Србије (ПКС) Миливоје Милетић је рекао да је позитиван сигнал што се структура инвестиција поправља, јер су оне махом ишле у неразменљиве секторе, а сада иду и у индустрију и секторе који су повећали производњу.

Милетић је навео и да ће предстојећи самит који се одржава 16. и 17. децембра у Београду бити добра прилика да се Србија прикаже као атрактивна дестинација за инвеститоре.

Потпредседница Владе Србије Кори Удовички изјавила је данас да ће буџет за 2015. бити такав какав Србија до сада није имала, као и фискалну консолидацију каква није била од првих година после 2000. године.

Према њеним речима у наредној години би требало да буде решено питање неколико великих система, који могу да допринесу расту БДП-а, а очекује се и више инвестиција.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Наставак пада српског БДП-а током 2015

* Обавезна поља