Jorgovanka-TabakovicЈоргованка Табаковић запошљавала је у НБС тако што је издавала наређења кадровској служби са свог мејла ко мора добити радно место, сазнаје „Блиц“.

Откад је Табаковићева ступила на функцију пре око две године, у НБС је запослено преко сто људи, од којих је део на конкурсу добио посао. Међутим, за део кадрова лично је ургирала гувернерка и неки од њих имају уговоре на одређено радно време.

Табаковићева се посебно ангажовала у случајевима у којима су стручне службе слале одговор да је реч о неквалификованим појединцима. Као разлог је навођено да или немају довољно искуства или да немају потребну школу за одређено радно место.

Међутим, након става стручних служби, од гувернерке би стигао мејл да се та особа мора запослити. У прво време Табаковићева свој ангажман путем мејла није ни крила. Међутим, у тренутку када је њена ‘несмотреност’ постала јавна тајна унутар НБС – пао је систем.

– Прича да издаје наређења мејлом и поред става служби почела је да кружи у појединим секторима НБС и само су један дан запослени дошли на посао и цео систем у стручним службама је био практично ресетован. Није било не само пословних података већ су једноставно из компјутера и са мејлова избрисани и приватни садржаји – каже извор “Блица”.

Међутим, није сва преписка на релацији гувернерка – кадровска служба избрисана.

Једна од гувернеркиних ургенција је Д. Н. – по занимању мастер културолог. Запослила се у НБС 15. маја ове године на основу Уговора о обављању привремених и повремених послова на период од 120 радних дана. Уговор је истекао 29. октобра 2014, а нов је закључен од 30. октобра. И поред упозорења да мастер културолог нема искуства нити квалификацију да ради на пословима у НБС, Д. Н. је запослена, и то у Сектору за монетарне операције, односно у Одељењу за девизно тржиште.

По истом принципу посао је добила и Т. Б., школована на „Мегатренду“, која је распоређена на место вишег стручног сарадника за европске интеграције у Сектору за међународну сарадњу. Међу запосленима захваљујући гувернерки је и Д. Т. из рачуноводства. Сви они, а чији су комплетни подаци познати редакцији, запослени су током ове године.

Према сазнањима “Блица”, стручним службама је назначено и да ће после укидања одлуке премијера Александра Вучића и Владе да нема запошљавања у јавном сектору гувернеркини запослени ступити у стални радни однос.

Расипање на плате

Иначе, број запослених у НБС по доласку Табаковићеве био је до сада више пута тема због навода да институција која је прошлу годину завршила са губитком уз увећани платни списак запослених одлази у још већу дубиозу. Тако је прошле године на зараде, накнаде и остале личне трошкове запослених потрошено око 640 милиона динара више него у 2012. години.

 


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Јоргованка и запошљавање

* Обавезна поља