Као један из мноштва оних који су променили партију а задржали функцију, вечити шеф делегације нашег парламента у скупштини НАТО, Драган Шормаз, био  је 12.06.2017. домаћин занимљивог сусрета са делегацијом Одбора за економију и безбедност и Пододбора за транзицију и развој Парламентарне скупштине НАТО, у српском парламенту. При томе је, о гле чуда!, Шормаз обавестио своје уважене госте да “Србија ради на испуњавању својих обавеза за чланство у Европској унији”, а они њега да су “мир и стабилност на Западном Балкану интерес држава тог региона, али да је то у интересу и за цело евроатлантско подручје”.(1)

Свакако занимљива размена мишљења о различитим темама. Онај коме изгледа чудно зашто се НАТО-у реферише о нашем европском путу боље нека се запита да ли су шансе да у ЕУ уђемо без чланства у НАТО, а са Косовом као саставним делом државе Србије, равне нули или иду испод тога?! 

Но, занимљиво тек долази. Како је саопштено из Скупштине Србије у нашој делегацији поред Шормаза били су и председници и чланови:

  • Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава,
  • Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику и
  • Одбора за одбрану и унутрашње послове.

Током састанка, представнице три скупштинска одбора (све три даме) упознале су саговорнике са делокругом рада и надлежностима својих одбора, њиховом изборном, законодавном и контролном улогом. Шта кажете на ово? Ако се присуство чланова одбора за одбрану и безбедност може разумети као тематско, шта ће ту представници друга два, чисто цивилна одбора, која прате области од изузетног друштвеног интереса? 

А има и још. 

“Чланови делегације ПС НАТО, које предводи председник Пододбора за транзицију и развој, Мено Книп, интересовали су се за спровођење надзорне функције одбора, посебно за надзор над контролом трошења јавних средстава, као и за сарадњу са независним државним органима”.(2)

И ту долазимо до суштине читаве ове парламентарне фарсе. Господина Книпа посебно занима трошење јавних средстава. И ми га о томе информишемо. Практично, НАТО нам врши буџетску инспекцију. 

Шта ће то њима? Шта ће то нама? Ако већ намеравамо да останемо војно-неутрални !!

_____________________________________

  1. www.nspm.rs/hronika/dragan-sormaz-srbija-je-znacajan-partner-nato-nasi-predstavnici-u-alijansi-su-vrlo-aktivni.html
  2. Исто

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на НATO буџетска инспекција

* Обавезна поља