До септембарских парламентарних избора у Немачкој је остало нешто више од три месеца. Лидер социјал-демократа Мартин Шулц, пошто је изгубио на земаљским изборима, више није тако самоуверен. Наравно, морао је да се одрекне главног места руководиоца Европског парламента, да се кући врати без „златног падобрана“ и да постане главни опонент Ангеле Меркел.

Социјал-демократска партија која је већ прилично дуго у политичкој депресији, доласком господина Шулца ће највероватније пасти у још већу депресију. Немачки банкари и медији које они контролишу су се и те како трудили да реанимирају партију, да је учине најпопуларнијом и најзначајнијом, али се ствари не одвијају онако, како би они то желели. Потрошени су милиони евра, изнајмљени су најбољи новинари, имиџ-мејкери и спич-рајтери, али Шулцов рејтинг је и даље испод рејтинга госпође Меркел.

Шулц одавно машта да је замени, али ако се суди по прогнозама немачких социолошких служби, социјал-демократска партија неће успети да 24.септембра у парламент уђе са апсолутном већином. Према прогнозама бундестаг ће у септембру бити врло шарен.

Сада парламент сачињавају четири странке: ХДС/ХСС, Социјал-демократска партија Немачке, „Савез-90“, „Зелени“ и посткомунисти из Партије левих. Није искључено ни да ће 24.септембра део електората гласати за партију „Алтернатива за Немачку“ и пошто прескоче петопроцентну баријеру и популисти ће се наћи у бундестагу. Нису лоше шансе за повратак у Рајхстаг ни код Слободне демократске партије.

Чим је то сватио Шулц је одмах је одлучио да успостави контакт са лидером те партије, Кристијаном Линднером. Много нас се сећа како је 1969.године канцелар Немачке постао Вили Брант, а затим и Хелмут Шмит, баш захваљујући Слободној демократској партији. Међутим, сада су другачија времена. Господин Линднер се труди да буде што ближи госпођи Меркел. Сада му је много корисније да буде њен пријатељ, а не да се дружи са Шулцом, који се не може баш увек најбоље разумети. Он губи земаљске изборе, а то је лош знак. Увек је паметније бити пријатељ јаког и поузданог партнера, кога воли и поштује и гласач. Меркелова има свој шарм – она није тек тако на власти већ 11 година. То говори да за њу опет није лоше гласати, као и да ће она опет да победи, макар и са малом, али ипак разликом у гласовима. Меркелова публици показује свој таленат политичког „тешкаша“, она јача и своје партнерство са баварским Хришћанско-социјалним савезом. То је добар показатељ.

У јулу ће се у Хамбургу одржати самит Г20. На њему Меркелова треба да ојача свој положај и да Шулцу одузме све шансе. А уколико буде било каквих промена на спољнополитичком плану и Ангела Меркел буде показала да је спремна за проширење односа са Русијом и Кином, за њу ће сасвим сигурно гласати још већи број гласача него иначе. Публика схвата да Исток представља огромно тржиште, а то значи нове наруџбине, нова радна места и нове плате. Тако да ће се у следећа три месеца појачати борба за сваког гласача, бориће се за сваки глас појединачно, за оне који се још нису одлучили кога ће поштовати више од свих осталих.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Може ли Шулц у канцеларску фотељу?

* Обавезна поља