NATO-SrbijaБЕОГРАД– Народна скупштина Србије домаћин је 88. Роуз-Рот семинара Парламентарне скупштине (ПС) НАТО, који се одржава у Београду од 31. марта до 2. априла.

Тема семинара је „Србија, Западни Балкан и Евроатлантска заједница”, а у уводном обраћању првог дана скупа, у уторак 31. марта говориће председник Владе Србије Александар Вучић, најављено је из републичког парламента.

Семинар се одржава у Дому Народне скупштине, а на отварању ће говорити и шеф Сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз, потпредседник Народне скупштине Игор Бечић, потпредседник Парламентарне скуптшине НАТО Паоло Али и други.

Дачић и НАТО – љубав на други поглед

БЕОГРАД — Србија је заинтересована за мир и стабилност на Косову и Метохији, али је против формирања војске Косова, поручио је министар спољних послова Ивица Дачић на семинару Парламентарне Скупштине НАТО која се одржава у Београду.

Он је рекао да би о тој теми требало да се разговара на нивоу Савета безбедности УН.

Дачић је, одговарајући на питања учесника 88. Роуз-Рот семинара Парламентарне скупштине НАТО (ПС НАТО), чија је тема „Србија, Западни Балкан и Евроатлантска заједница“, истакао да је Србија против формирања војске Косова јер то није у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН.

„То може да има одређене последице по безбедност у региону зато што је својевремено, када је прекинут рат на Косову, било предвиђено да на Косову једине оружане снаге буду међународне снаге, односно Кфор“, рекао је Дачић.

Дачић је подсетио да је, приликом потписивања Бриселског споразума, премијер Србије Александар Вучић, косовски премијер Хашим Тачи, висока представница ЕУ Кетрин Ештон и он лично боравили у седишту НАТО где су им представници те војне организације дали гаранције да неће бити доласка оружаних формација Албанаца на север Косова без сагласности Кфора.

„То је компликована материја и мислимо да би о томе требало да се разговара на нивоу Савета безбедности УН. То (формирање Војске Косова) се не жели јер се сматра да то више нема везе с материјом и да је то самостална ствар коју уређује власт у Приштини. То је тема око које постоје несагласности“, рекао је Дачић и поновио да је Србија заинтересована за мир и стабилност на КиМ и наставак дијалога с Приштином.

Србија не тежи чланству у НАТО, али има простора за унапређење  сарадње са алијансом

Дачић је изјавио да је Србија војно неутрална и да не тежи чланству у НАТО, али истовремено види простор за даље унапређење сарадње у оквиру механизма Партнерство за мир.

Он је рекао да НАТО препознаје и поштује специфичност Србије у односу на све остале државе чланице и партнере Алијансе.

Према његовим речима, истовремено, Србија препознаје важност и улогу коју НАТО има у систему регионалне безбедности, пре свега, улогу коју има на очувању мира и безбедности, посебно безбедности српског народа на Косову и Метохији чији је гарант управо НАТО, саопштило је Министарство спољних послова.

„Србија жели да буде поуздан, одговоран и предвидив партнер и саговорник НАТО у циљу заједничког доприноса очувању мира и стабилности у региону“, рекао је Дачић.

Он је додао да ће усвајање Индивидуалног акционог плана партнерства (ИПАП) дати посебан допринос даљем унапређењу сарадње у свим областима од заједничког интереса.

„Србија жели продубљивање сарадње на обострану корист, иако не намерава да постане члан НАТО, и поштује аспирације за чланство у НАТО својих суседа“, каже Дачић.

Он је истакао да је регионална сарадња један од спољнополитичких приоритета Србије, која је јасно у протеклом периоду показала опредељеност за неговање добросуседских односа и конструктивног дијалога у региону, што је предуслов за развој и просперитет овог дела Европе.

Према његовим речима, регионална сарадња убрзава европске интеграције Западног Балкана и ствара услове за инфраструктурно повезивање, економски напредак и побољшање животног стандарда становништва, односно успешну реализацију политичких и економских приоритета у региону.

„Србију, као државу која ради на томе да постане чланица ЕУ, охрабрује да европске интеграције Западног Балкана, и поред бројних изазова са којима се ЕУ суочава, још увек заузимају значајно место на агенди европске политике. Западни Балкан јесте део европске заједнице и чвршће повезивање региона убрзаће европске, као и евроатлантске интеграције за земље региона којима је то приоритет“, рекао је Дачић.

Он је констатовао да је Србија захваљујући реформским процесима у свим сегментима друштва, јачању међународног поверења у Србију и унапређеној регионалној сарадњи постала фактор који значајно доприноси безбедности и стабилности на Западном Балкану, чија је дугорочна стабилност један од заједничких приоритета свих држава у региону.

Први стратешки приоритет чланство у ЕУ

Дачић је напоменуо да је први стратешки приоритет Србије чланство у ЕУ, о чему постоји најшири друштвени и политички консензус. Србија, како је рекао, овај пут види као историјску шансу за модернизацију и промене, у складу са европским вредностима и стандардима.

Према његовим речима, важне политичке одлуке које је донела и које спроводи Влада Србије препознате су и од стране ЕУ и у том контексту очекује се још снажнија подршка чланица Уније Србији у овом процесу и што скорије отварање првих преговарачких поглавља.

Истакао је да је Србија у години у којој се навршава 40. годишњица потписивања Завршног акта из Хелсинкија, преузела председавање ОЕБС-у и то у веома сложеном геополитичком тренутку. Како је рекао, криза у и око Украјине доминира дневним редом не само ОЕБС, него и других форума, који разматрају питање безбедности у Европи.

„Србија поштује територијални интегритет и суверенитет свих земаља чланица УН, укључујући и Украјину. Уверени смо да је кризу у Украјини могуће решити једино мирним путем и дипломатским средствима, уз политичку вољу и свесрдно залагање свих заинтересованих актера“, закључио је Дачић.

Односи са Русијом не утичу на нашу опредељеност за ЕУ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да сарадња и добри односи Србије са Руском Федерацијом не утичу на опредељеност државе за чланство у Европској унији и поручио да Србија „не седи на две столице, јер има своју столицу“.

На питање учесника 88. Роуз-Рот семинара Парламентарне скупштине НАТО (ПС НАТО) о његовом ставу о регионалној безбедности, а кроз добре односе Србије с Русијом, Дачић је одговорио да безбедност у региону треба да зависи од билатералних односа земаља региона.

Европско опредељење није упитно

– Безбедност треба да зависи од наших билатералних односа и грађења међусобног поверења и заједничких интереса у региону – рекао је Дачић.

Када је реч о Русији, Србија има традиционалне пријатељске односе са том земљом и осталим словенским државама, подсетио је Дачић и поручио да то не утиче на опредељење Србије ка европским интеграцијама.

– Код нас не постоји дилема и не поставља се као ултимативно питање да ли Србија иде у Европску унију или у остале облике економских интеграција, попут евро-азијске уније. Никада нисмо имали такву идеју, нити је нама Русија то икада тражила – подвукао је Дачић.

Били смо неутрални и у време Тита

Семинар НАТО у сали скупштине Србије

Он је поновио да Србија жели да гради добре односе и с једнима и с другима.

Говорећи о војној сарадњи с Руском Федерацијом, Дачић је поновио да је Србија војно неутрална и додао да је таква сарадња са земљама чланицама НАТО много интезивнија од сарадње с руском војском.

– Били смо неутрални и у време Тита, нисмо били чланови НАТО или Варшавског пакта и зато је наша позиција много лакша и те позиције се придржавамо и данас. Немамо војне аранжмане с Русијом или било којом другом земљом, нити ћемо их имати. Има много и неупоредиво више војних активности са земљама НАТО, него с Руском Федерацијом, али то није вест, углавном је вест када имамо војну вежбу с Русијом – рекао је Дачић.

„Не седимо на две столице“

Према његовим речима, постоје предрасуде и заблуде у вези с тим каква је политика у Србији када је реч о Русији и о одређеним интересима Србије који се косе с њеним чланством у ЕУ.

– То је потпуно погрешна слика. Ми не кријемо своје пријатељство с Русима. Не крију га ни многе ваше земље које имају много већу економску размену с Русима него ми, а неке су ту размену и повећале откако су јој уведене санкције. Ми имамо своју столицу и не седимо на две столице – поручио је Дачић учесницима скупа.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на НАТО у Народној скупштини Србије

* Обавезна поља