Duda-Balje-officeПосланичка група Демократске партије Косова (ДПК) предложила да се на наредној седници Скупштине Косова усвоји „резолуција о геноциду српских власти над Албанцима током рата 1998-1999. године“.

Потпредседница Скупштине Косова и представница бошњачке парламентарне групе Дуда Баље изјавила је за РТК 2 да ће резолуција највише штете нанети српској заједници која и даље бојкотује рад Скупштине Косова.

– Мислим да је битно да се расветли судбина несталих лица, међутим, у овом моменту када Срби нису у парламенту, када српски посланици не присуствују седници и када српски политичари бојкотују централне власти, мислим да ће оваква резолуција ићи највише на штету српској заједници – рекла је Баље.

Она је најавила да ће се о захтеву за усвајање резолуције о геноциду расправљати на наредној седници и да ће она вероватно бити усвојена, јер, како каже, представници ДПК-а и ДСК-а имају довољан број гласова да је изгласају.

Баље је оценила да је бојкот представника Српске листе „незрео политички чин“.

– Српски гласови су битни када се расправља и када се тражи двотрећински број гласова мањинских посланика. Међутим, ми смо без њих усвојили и буџет, расправљали о РТК-у и још многим темама. Мислим да су Срби део читаве ове приче, део косовског друштва и мислим да су много, много тога пропустили због бојкота – рекла је она.

Баље је додала да бојкот српских посланика негативно утиче и на остале мањинске заједнице.

Ивица Дачић: Резолуција о геноциду не доприноси наставку дијалога

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да резолуција о геноциду Срба над Албанцима током сукоба 1999. године, коју је посланичка група Демократске партије Косова поднела косовској скупштини, не иде у прилог разговорима у Бриселу.

Дачић је новинарима после састанка са италијанским шефом дипломатије Паолом Ђентилонијем рекао да се о геноциду не гласа, већ да се о њему суди.

– Малопре сам добио вест да ће косовска скупштина да разматра неку декларацију о геноциду на Косову. Па чекајте, зар неко мисли да Србија под тим условима може да разговара у Бриселу? Чему то све? – навео је Дачић

Он је подсетио да Београд пре неколико дана посетила висока представница ЕУ Фредерика Могерини, да је са њом разговарано о наставку дијалога са Приштином, као и да се премијер Србије Александар Вучић чуо са косовским премијером Исом Мустафом како да се настави дијалог и шта треба да се ради како би се представници Срба вратили у косовске институције.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Резолуција о геноциду српских власти у „парламенту“ Косова

* Обавезна поља