srdjan-skoroБЕОГРАД — Смењени уредник Новости Срђан Шкоро каже да се не каје ни због чега што је рекао за РТС и да би само „проширио дијапазон“ на још неке министре и људе из Владе

„Не кајем се ни мало, добио сам огромну подршку и од колега и од обичног света и они су ме уверили да наше занимање није замрло и да још увек има наде да га доведемо на неки пиједестал које заслужује“, казао је Шкоро за „Нови магазин“.

Рекао је да му нико није дао образложење за смењивање иако је свима јасно да је разлог за то његово гостовнање на РТС-у на дан инаугурације Владе, 27. априла, после којег је Српска напредна странка оптужила РТС да својим програмом „унижава углед нове Владе и Александра Вучића“.

Коментаришући састав Владе, Шкоро је тада рекао да „то није оно што се од Србије очекивало у овом тренутку јер је први пут премијер могао да бира кога хоће“.

Навео је и да није изабрана особа за министра просвете која би имала квалитете Доситеја Обрадовића и да није добро „што смо створили друштво где се за сваку ситницу иде код будућег премијера“.

„Обавештење о смени сам добио јутрос. Ми имамо такав колективни уговор да могу без образложења да вас смењују и постављају. Рекли су ми да идем на друго радно место и да ћу тамо можда постизати боље резултате од ових које сам постизао. Можете и сами да нагађате шта је узрок свега овога“, казао је Шкоро.

Додао је да од јавног наступа до данас није добио негативне коментаре уредништва које је, како тврди, „све време ћутало, пошто је био позитиван одјек јавности“.

„На пар колегијума било је жучне расправе да ми нисмо опозициона новина, да смо ми владин лист. Ја нисам говорио ни са позиције власти, ни са позиције опозиције, већ о стварима како их ја видим, као неко ко је доста дуго у овом послу и ко зна како ствари стоје и у ком правцу могу да иду“, навео је он.

Оценио је и да је његово смењивање резултат и последица нечега да се једно говори, а друго се дешава.

„Јуче смо имали саопштење премијера где је рекао да је свака критика добродошла, а онда практично истог дана моју смену од људи које су они довели“, указао је Шкоро.

Он је истакао да Устав гарантује слободу права мишљења и изражавања, и да свако, као појединац, као грађанин има право да изнесе шта мисли и због тога не би смео да сноси последице.

„Очигледно да то у овом случају не важи, или неко покушава да то тумачи на свој начин“, оценио је Шкоро.

Директор и главни и одговорни уредник Компаније Новости Ратко Дмитровић изјавио је данас да смењивање Срђана Шкора с места шефа деска нема везе с његовим гостовањем на РТС-у и да се слаже с већим делом онога што је Шкоро рекао, пренело је Удружење новинара Србије (УНС).

Независно удружење новинара Србије (НУНС) је оценило да је смењивање Шкора последица притиска на медије којим се отворено поручује новинарима да могу да се суоче са санкцијама због критике власти.

„Овакви поступци продубљују аутоцензуру и представљају атак на слободу изражавања“, упозорио је НУНС.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Не каје се смењени Срђан Шкоро

* Обавезна поља