aleksej meskovДУБРОВНИК — ЕУ не би смела да користи амбиције земаља Западног Балкана за придруживањем како би их приморала да бирају између Европе и Русије, рекао Алексеј Мешков.

„Од земаља региона не би требало тражити да изаберу између Европе и Русије“, казао је заменик руског министра спољних послова, који је одмах потом гласно поручио да „интеграција Западног Балкана не би смела да створи нову линију разграничења у Европи“, пренела је Хина.

У контексту догађања у Украјини, додао је, Европска унија такође не би смела да притиска земље Западног Балкана да се придруже санкцијама против Русије.

„Такође је неприхватљиво да се на њих врши притисак како би признале границе које су силом исцртане“, поручио је Мешков.

Истичући да је Русија за интеграције те да је и она у процесу интеграција, казао је да је свима потребно „више интеграције и сарадње у Европи“, подсетивши на идеју руског председника Владимира Путина о „заједничком економском и хуманитарном простору“.

Европске интеграције земаља региона су добра ствар, признао је Мешков и указао да је стање у неким земљама, медјутим, „нестабилно или  непредвидљиво““.

„Која ће земља следећа ући у ЕУ зависи од саме Уније и кандидата, али тешко ће се све то догодити у блиској будућности“, оценио је.

Поводом јучерашње изјаве заменице америчког државног секретара Викторије Нуланд да би Хрватска у области енергетике требало да донесе „паметне одлуке“, Мешков је рекао: „Мислим да овде нико не сумња у важност успостављања додатних енергетских праваца снабдевања из Русије према Европи“.

Према његовим речима, један од најважних задатака је развој прекограничних инфраструктурних пројеката попут „Јужног тока“.

Заменик руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова изразио је и жаљење што још, како је казао, постоји политички приступ према том изузетно важном пројекту, подсетивши да је дијалог ЕУ-Русија о правним и техничким аспектима успостављања „Јужног тока“ дословно блокиран.

„Очекујемо од партнера из земаља региона да у погледу ‘Јужног тока’ буду активнији у дијалогу са Европском комисијом“, поручио је.

„У супротном, изгубиће прилику за велика улагања и хиљаде радних места“, истакао је и подсетио да се аустријска компанија ОМW јасно определила за „Јужни ток“.

На округлом столу о Западном Балкану и ЕУ, Мешков је јасно ставио до знања да је Русија „максимално отворена за сарадњу са земљама Западног Балкана“ те да би Русија и ЕУ заједно могле да развијају пројекте у тој регији, наводи Хина.

По затварању „Кроација форума“, дипломате, новинари и представници међународних институција неће напустити Дубровник пошто ће тај град у уторак угостити председнике региона процеса Брдо-Бриони, с почасном гошћом, немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Дан раније, у понедељак, у Цавтату ће бити одржан Самит 100, скуп пословних лидера Југоисточне Еуропе, закључује хрватска агенција.

Тема овогодишњег „Кроација форума“ је „Европска интеграција Западног Балкана: стање ствари“.

На Форуму учествује више од 15 министара спољних послова чланица ЕУ, земаља Западног Балкана, чланица Источног партнерства, као и представници САД, Русије, Кине, Јапана и Новог Зеланда, европски комесар за проширење Штефан Филе, као и бројни угледни аналитичари и јавне личности.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Не притискати земље Западног Балкана

* Обавезна поља