Lazar-Krstic 3БЕОГРАД — Министар финансија Лазар Крстић поднео је данас оставку на ту функцију, а као разлог за то навео је неслагање у темпу спровођења реформи у Србији.

Крстић је своју одлуку о томе да подноси оставку објавио на конференцији за медије после данашње седнице Владе Србије, наводећи да је та одлука донета у договору са премијером Александром Вучићем.

Крстић је навео да је главни разлог за повлачење из Владе Србије то што се са премијером Србије Александром Вучићем не слаже око брзине спровођења реформи, иако је са њим сагласан око свих потребних економских мера.

„Тражио сам да се спроведе тежак програм, незамислив за наше услове, а само неке од њих су смањење пензија од 20 одсто миним, смањање плате у јавном сектору од најмање 15 одсто, отпуштање у наредне две године 160.000 људи и оно што сада мора да се деси после поплава је повећање струје од 30 одсто“, рекао је Крстић.

„Поред структурних реформи, које нису само закони и њихова примена, потребно је и енергично решавње питања предузећа у реструктурирању, што повлачи питање и Србијагаса и то са прогресивним роковима што би значило, ако се не пронађе партенер, да влада преузима судбину запослених“, додао је.

Он је додао да је влада усвојила измене Закона о раду и о пензијском и инвалидском осигурању, што су први истински реформски закони усвојени у последњих осам или девет година.Крстић је рекао да је то велика ствар за Србију, за побољшање стања у јавним финансијама, али и сигнал потенцијалним инвеститорима да је Србија озбиљна у спровођењу реформи које нису лаке.

„Овакав рачун (тешка економска ситуација) не доспева лако и не прави се брзо, али ово је нешто што Влада мора да плати. Настаје из политичких побуда, економски потпуно неутемељених“, рекао је Крстић и посебно подвукао повећање пензија у 2008. години и раста плата у јавном сектору у тренутку када је између 300.000 и 400.000 људи у приватном сектору остало без посла.

„Србија је суочена са тешком ситуацијом и то није ништа ново. Људи из ове собе (Владе) нису криви за то али нам је запао горак и захтеван задатак да се суочимо са тим. Дошао сам пре 10 месеци и преузео велику одговорност и ми смо успели да народу Србије коначно и први пут представимо ствари онаквим какве јесу… То је велика ствар и захвалан сам Вучићу што је омогућио да се ово учини“, рекао је Крстић.

„Немам сумње и верујем потпуно премијеру Вучићу да ми желимо исту здраву и реформисану Србију и убеђен сам да ће на томе Влада радити ма колико то било тешко. Ипак, имамо различите приступе око динамике. Премијер има меко срце, зато има толику подршку народа и не сумњам да нико од њега не разуме боље шта је могуће спровести и како“, казао је Крстић.

„Ја сам сматрао да ове мере, а то је само део, треба да буду спроведене одмах и у пуном обиму. Мислим да премијер и министар финансија морају да имају исти присутуп и због тога, а после разговора који нису од јуче, постигли смо договорда поднесем оставку“, навео је Крстић.

Премијер Александар Вучић изјавио је на истој конференцији за новинаре да ће Лазар Крстић после подношења оставке на место министра финансија, постати његов специјални саветник, који ће помагати и потпредседници Владе Кори Удовички и у преговорима са Међународним монетарном фондом.

Како је навео Вучић, функцију министра финансија обављаће министар привреде Душан Вујовић до избора новог министра. Могуће је, како је навео, да ће Вујовић преузети и ту функцију.

Додао је да ће досадашњи министар финансија Лазар Крстић учествовати у писању ребаланса буџета за ову годину.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Оставка таблоидног „генија“

* Обавезна поља