galenika 3БЕОГРАД – Синдикати Галенике а.д. као и већина запослених, сматрају да у овом тренутку не треба по сваку цену продавати Галенику која репрограмом дугова и уштедама компаније може повратити позицију лидера у фармацеутској индустрији Србије и региону.

У заједничком саопштењу Синдиката Независност и Самосталног синдиката те компаније наведено је да је Галеника а.д. крајем прошле недеље званично изашла из реструктурирања и да према најављеним процедурама, писма о евентуалној заинтересованости стратешких партнера треба да пристигну до 15. септембра у Агенцију за приватизацију. Потом ће Агенција, у зависности од понуда, препоручити министарству привреде и Влади мере, модел, и метод за решење питања будућности компаније, подесећају синдикати.

У Агенцији за приватизацију су, како наводе, нагласили да ће омогућити дијалог између представника државе, пословодства и синдиката пре доношења коначне препоруке Агенције према Влади.

Синдикати сматрају да је неопходно да се сагледају сви аспекти око значаја Галенике а.д. за здравствени систем и грађане Србије како би се избегли толико пута виђени катастрофални примери приватизација и малверзација.

По њиховом мишљењу, Галенику у овом тренутку не треба продавати по сваку цену.

„Репрограмом дугова, отписом дела дуга, смањењем енормно високих камата и уштедама унутар саме компаније, Галеника а.д. може и без новчане помоћи државе за кратко време повратити позицију лидера у фармацеутској индустрији Србије и региону, за шта имамо и кадар и потенцијал. Ово је предуслов оздрављења компаније“, наведено је у саопштењу.

Синдикати сматрају да би „непромишљеном и брзом продајом“ Галенике највише држава била на губитку јер би уз њену минималну помоћ за најдаље две године Галеника могла да у приватизацију иде као фирма вредна око 500 милиона евра.

Указано је и на питање свих дуговања према запосленима и бившим запосленима, „који су и поред прегорног рада и залагања деценијама уназад, постали колатерална штета у задњих неколико година услед катастрофалног рада кадрова које су разне претходне Владе постављале на водећа места у Галеници, као и због бруталне пљачке којој се не види епилог“.

Готово двогодишња производња није наплаћена, за лекове које смо уредно произвели и изнели на тржиште, у износу од око 120 милиона евра. То је један од разлога што је Галеника а.д. упала у финансијске тешкоће, наводе синдикати.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Не продавати „Галенику“ по сваку цену

* Обавезна поља