KatalonijaБАРСЕЛОНА – Јачање покрета за независност Шкотске узбуркало је страсти у шпанском региону Каталонији, у којем ће у четвртак бити одржане демонстрације Каталонаца који желе отцепљење од Шпаније.

Најновије анкете у Шкотској, у којој се 18. септембра одржава референдум о независности, показују да већина Шкота жели да изађе из Уједињеног Краљевства, пренела је агенција АФП.

Председник Каталоније Артур Мас најавио је, упркос оштром противљењу шпанске владе, план о одржавању „консултација” о независности 9. новембра ове године.

Емоције Каталонаца сада су, уочи демонстрација, додатно „запалили” Шкоти.

„Шкоти нас чине завидним”, рекао је 32. годишњи архитекта Јозеф Марија Гуел, представник Каталонске националне скупштине, водеће групе за независност региона.

„Случај Шкотске показује да уз дијалог и политичку вољу Мадрида можемо да разрешимо ово демократски”, сматра Гуел.

Каталонија у четвртак, 11. септембра слави национални дан „Диада”, који пада тачно недељу дана уочи референдума у Шкотској.

На тај дан 1714. године снаге шпанског краља Фелипеа V коначно су поразиле каталонску војску.

Многи житељи североисточног региона Шпаније доживљавају тај дан – као дан губитка аутономије.

Овогодишња Диада биће посвећена освајању права на одржавање гласања о томе да ли Каталонија треба да се отцепи од Шпаније, што шпанска влада сматра неуставним.

„У Шкотској су већ победили јер им је дозвољено гласање”, рекла је председница Каталонске националне скупштине Карме Форсадел.

„А ако „да” тамо однесе победу, нама ће то одговарати. Видећемо како ће Европска унија да реагује”, додала је Форсадел.

У Каталонији живи 7.5 милиона становника, поносних на свој каталонски језик и културу.

Каталонија чини петину шпанске привреде али је тешко погођена финансијском кризом која је избила 2008. године.

Масовне демонстрације на национални дан „Диаду” почеле су 2012. године, када су улице Барселоне биле преплављене демонстрантима.

Годину дана касније –2013, стотине хиљада демонстраната формирало је људски ланац дуж обале Каталоније.

Ове године, каталонски сепаратисти формираће дуж две централне авеније у Барселони велико слово „В” за „воте” (гласање).

Организатори су рекли да се више од 455.000 људи пријавило до сада за демонстрације, под слоганом „Време је сада”, а улице ће бити преплављене црвеним и жутим заставама Каталоније, навела је француска агенција.

После последњег сусрета Маса и шпанског премијера Маријана Рахоја у јулу, шпански премијер поручио је да до гласања „не може и неће доћи”.

Рахој је истакао да то није по уставу Шпаније, а Мас је рекао да ће на основу новог регионалног закона ипак одржати „консултације” о независности.

За разлику од Шкотске, којој је референдум одобрила британска влада, каталонски план суочен је са жестоким отпором међу националним лидерима.

Каталонски покрет који се противи независности – Каталонско грађанско друштво одбија поређења са Шкотском.

„То су две различите реалности. Каталонија је регион, не нација као Шкотска”, рекла је потпредседник Каталонског грађанског друштва Сузана Белтран.

„Ми смо две земље које се боре за исту ствар”, поручио је 54. годишњи трговац Салвадор Горо.

„Ако ствари крену добро за њих, биће добро и нама”, закључио је Каталонац Горо уочи демонстрација каталонских сепаратиста у четвртак, на национални дан „Диаду”, пренела је агенција АФП.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Шкотски референдум запалио Каталонију

* Обавезна поља