federika-mogerini-ivica-dacic-1БЕОГРАД – Италијанска министарска спољних послова Федерика Могерини изразила је данас очекивање да ће Србија у наредном периоду повећати ниво усаглашености спољне политике са ЕУ, док је шеф српске диломатије Ивица Дачић поручио да Србија на томе ради и одбацио да је било икаквих ултиматума с тим у вези.

– Србија има за циљ усаглашавање своје спољне политике са европском, што значи да ћемо у наредном периоду, до завршетка свих тих поглавља, нарочито поглавља 31, (спољна политика) ићи ка томе да испунимо своје обавезе – рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са Могеринијевом.

На питање новинара да ли су Србији били постављани било какви ултиматуми на било коју тему и да ли је било притисака, Дачић је то одлучно одбацио.

– Ово је нормалан разговор и дијалог, имаћемо га више пута за време италијанског председавања, и са Италијом и ЕУ ћемо сарађивати најискреније и отворено – рекао је Дачић.

Подсетивши да у октобру предстоји скрининг за поглавље 31 које се тиче спољне политике, Дачић је навео да је у последња три месеца дошло до значајног напретка у у повећању процета усаглашености наше спољне политике са ЕУ и да је тај проценат сад већи од 70 одсто.

– Од 14 декларација ЕУ ми смо прихватли 10, а нисмо четири међу којима су и санкције према Русији – додао је он.

Дачић се, такођје, заложио за то да се криза у Украјини решава за преговарачким столом.

– Србија има специфичне и изузетно блиске односе и са ЕУ и са Украјином и са Русијом, и нама би свима било у интересу било да се ситуација смири – закључио је Дачић.

Београдска штампа писала је да ће Србији бити постављен ултиматум да се до 1. септембра прикључи санкцијама ЕУ према Русији, као и да ће шефица италијанске дипломатије искористити посету да изврши притисак с тим у вези.

Могерини и Дачић су се данас сложили и да ће сарадња две земље бити интензивна и оперативна.

Они су изразили наду да ће током италијанског председавања ЕУ бити отворена поглавља 32 и 35.

Могерини ће током дана разговарати и са председником Србије Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем, као и са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић.

У Скупштини ће бити одржана и панел дискусија коју ће отворити председница парламента и италијанска министарка, а учествоваће и потпредседници скупштине, председници посланичких група, скупштинских одбора за европске интеграције и спољне послове и групе пријатељства са Италијом.

Италија је 1. јула преузела шестомесечно председавање ЕУ од Грчке.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Не ултиматуми већ усаглашавања

* Обавезна поља