Sednica-vladeНИШ – Свечана седница Владе Србије поводом обележавања сто година од почетка Првог светског рата одржава се Нишу. Смењени директори седам јавних предузећа.

Премијер Александар Вучић је пре утврђивања дневног реда седнице Владе рекао да није уобичајено да се обележавају почеци ратних сукоба. Ипак, напоменуо је да нас је историја научила да је потребно изнова сагледавати узроке и поводе ратних сукоба, како бисмо извукли поуке из тога.

„Обележавамо херојство предака и свих оних који су се пре 100 година одазвали позиву на мобилизацију. Ниш је постaо политички, војни, администативни, финансијски и културни центар Србије“, рекао је Вучић на свечаној седници Владе у Нишу, где је 1914. године примљена депеша којом је Аустроугарска објавила рат Краљевини Србији.

Подсетио је да је Николи Пашићу пре сто година у Нишу предат телеграм о објави рата Србији. Такође, рекао је да Србија није желела рат и да није била узрок рата.

Вучић је, подсећајући на отвореној седници министре и грађане на огромне жртве Србије у Првом светском рату, истакао да данас сви морају да разумеју колико је важно да у Србији буде очуван мир и стабилност и колико треба да се поноси чињеницом да са онима са којима је ратовала у то време, као и са тадашњим савезницима, данас жели да има најбоље могуће односе.

„Бог и наш народ су нам тада дали победу, много смо тога изгубили и волео бих да се великом историјом дичимо, али да не буде ратова у будућности и да кроз мир изграђујемо богато друштво, земљу, нацију. Земљу у којој ћемо се поносити радом и напретком а не тиме колико смо људи изгубили у ратовима“, указао је премијер.

Премијер је додао да разлог одржавања седнице Владе Србије у Нишу није само стота годишњица почетка Првог светског рата, већ, пре свега, то што Влада Србије није београдска, већ српска влада.

„Ми нисмо влада Београда, већ смо влада Србије. Зато смо данас у Нишу. Нама су Панчево, Ниш, Зрењанин, и сва места у Србији пођенако битна као и Београд“, рекао је Вучић и обећао да ће у будуће седнице Владе и друге важне догађаје чешће бити одржаване ван престонице.

Вучић је на почетку седнице свим муслиманским верницима честитао Бајрам.

Осим свечаног, седница има и радни карактер. После вишемесечних најава, смењени су директори седам јавних предузећа чијим радом Влада није задовољна.

Влада је сменила директоре јавних предузећа „Железнице Србије“, Аеродром „Никола Тесла“ „Дипос“, „Државна лутрија Србије“, „Дунав осигурање“, „Директорат цивилног ваздухопловства“ и „Агенција за безбедност саобраћаја“.

После седнице биће одржана конференција за новинаре у фоајеу зграде нишког Универзитета.

На данашњи дан пре једног века започео је Први светски рат, месец дана након атентата у Сарајеву, у којем су убијени престолонаследник надвојвода Франц Фердинанд и његова супруга.

Објава рата упућена је српској влади у преподневним сатима, обичном телеграфском поштом.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Свечана седница и смењени директори

* Обавезна поља