Nebojša-Čović-04Док сам у спорту, политика ме не занима. Подржавам приватизацију у спорту, а и кад бих имао понуду да преузмем ФК Црвена звезда не бих прихватио док се не промени амбијент у српском фудбалу.

КК Црвена звезда је у првом мечу топ 16 Евролиге поражен од мадридског Реала, а ми питамо Небојшу Човића, бившег политичара а данас председника КК Црвена звезда, да ли црвено-бели могу до фајнал фора?

– Рано је о томе говорити. Остварили смо велики успех пласманом међу 16 најбољих. Борићемо се да постигнемо што бољи резултат, али без икаквог оптерећења и притиска. Морамо још много да радимо и учимо.

Хоће ли бити тешко организовати утакмицу са КК Галатасарај после страшних дешавања и смрти Марка Ивковића у Истанбулу?

– Звезда је показала да је добар домаћин, да поштујемо стандарде Евролиге када је реч о гостопримству и обавезама у односу на гостујући клуб. Тако ћемо се понашати и према Галатасарају. Не желимо да пројектујемо мржњу, тензије и нетрпељивост.

Да ли је тренер Галатасараја Ергин Атаман добродошао у Србију после изјава да су српски навијачи терористи?

– Биће онако како наши надлежни државни органи буду одлучили. Атаман би требало и сам да размисли, јер верујем да има емоције и савест, колико ће његов долазак допринети додатним тензијама.

Колико има истине у тврдњама тренера КК Партизан Душка Вујошевића да државни новац иде само Звезди, а не и Партизану?

– О томе смо полемисали месецима, да не кажем годинама. Звезда је увек износила аргументе и документацију из које се јасно види колико је ко добио, то су чињенице. Црвена звезда је убедљиво највећи српски спортски бренд, према коме је од 2000. до 2012. спроведено низ неправди у циљу њеног рушења. На срећу, рушење Звезде није успело, ми и даље живимо и развијамо се.

У каквом вам је сећању остао “Утисак недеље” у коме сте били са Вујошевићем?

– Исувише сам искусан човек у јавном животу, у коме сам прошао и пријатне и непријатне епизоде. То је била само једна секвенца мојих професионалних обавеза. Однос Човић – Вујошевић је небитан, битна је кошарка и њена регуларност. Медији подгревају тај сукоб, ваљда се тиме дижу тиражи. Чини ми се да нам је господин Ранко Жеравица све објаснио.

Како вам полази за руком да у Звезду доводите озбиљне спонзоре?

– Увек полази за руком када имате озбиљан план и програм и када на основу тога правите озбиљне резултате. Наравно иза свега стоји озбиљан и тежак рад, а не бахатост и ароганција.

Има ли у томе и политичке подршке?

– Ни мање ни веће него код било којег другог клуба.

Да ли је тачно да компанија “Воли”, блиска ДПС-у и црногорском премијеру Милу Ђукановићу финансира Звезду?

– То је још једна лаж. “Воли” не финансира Звезду већ јој је помогла да премости проблем одређених гаранција када је Евролига у питању. Ни један једини динар ни евро није дала Звезди. То је једина истина. Са Милом Ђукановићем, осим што сам добар пријатељ, немам никакву сарадњу. За разлику од других никад нисам био на платном списку КК Будућност.

Када сте преузели КК Црвена звезда са вама су били и брат премијера Вучића Андреј и још неки из СНС?

– Нису били када сам дошао у КК Црвена звезда, они су се укључили у рад у другој половини 2012. године.

Они су изашли из клуба. Да ли сте се посвађали?

– Нисмо се посвађали, растали смо се нормално. Веома сам им захвалан на помоћи коју су својим радом пружили Звезди.

У каквим сте односима сада са Андрејом и са премијером Александром Вучићем?

– У коректним.

Је л‘ се виђате са премијером?

– Понекад.

covic

Били сте у Специјалном тужилаштву због сумње да сте учествовали у проневери више десетина милиона евра за север Косова?

– Немам никакав коментар, осим да већ дуго трају гадости и подметачине на ту тему. Мени је по том питању савест потпуно чиста и мирна.

Да ли остајете при ставу који сте изнели у “Инсајдеру” да се нисте бавили оперативно финансијама на Косову?

– Да у потпуности, с тим што је све то смишљен политички сценарио за моју дискредитацију. Заснован је на изјавама проверених и доказаних криминалаца који су опљачкали Косово, банке, ДИПОС, Фонд за развој, Катастар, приватне позајмиваче, фудбал… Та мрежа је повезана са неким, назовимо их државним структурама, почевши од Савског венца, Макиша… а све по земљачкој линији. Но, о том потом. А што се тиче „Инсајдера“, то је интересантан серијал, а још је интересантнији за проучавање њен аутор и његова веза са разним структурама почевши од убиства премијера Ђинђића па надаље.

У афери Агробанка и узимању кредита без покрића помињала се и ваша фирма ФМП, са кредитом од 25 милиона евра?

– Ниједан кредит нисмо узели без покрића и имамо потпуно покривене и обезбеђене кредите. Лаж је причати о 25 милиона евра. ФМП никада није подигао такав кредит и све је радио по закону. ФМП на глобалну кризу није могао да утиче. Све остало су приче које немају упориште у истини.

Којој сте политичкој опцији данас најближи и колико вас занима политика?

– Док сам ангажован у спорту, нећу се враћати у политику. Занима ме онолико колико и сваког грађанина.

Говорило се да доста знате о атентату на премијера Зорана Ђинђића. У каквом вам је сећању он остао?

– У добром сећању и искрено жалим што више није међу нама. Наши заједнички проблеми почињу оног тренутка када смо крајем 2002. заједно са Добрицом Ћосићем поставили план око Косова. Потом се догодио атентат, од тог тренутка почињу моји проблеми које креирају разни мешетари који сопствену одговорност желе да сакрију иза мог имена.

Да ли је ваше учешће у Привременом органу у Београду био кратак повратак у политику?

– Привремени орган није политика. То је био оперативни део посла, а ја сам неко ко је био градоначелник, и стицајем тих околности сам помогао у одређеном тренутку, као што ћу увек помоћи.

Како гледате на приватизацију ФК Звезде и Партизана?

– Позитивно. Кроз приватизацију ће се добити разјашњење ко је власник, а верујем и да ће се обезбедити и додатна средства која недостају и једном и другом клубу.

Да ли има интересената за приватизацију Звезде, коју и премијер Вучић подржава?

– Има, али је то још увек у фази разговора. Потребно је сачинити добар модел и план и тиме привући потенцијалне инвеститоре. Много је оних који подржавају приватизацију, али само у причи и изјавама.

Је л‘ то причају зато што је и премијер подржава?

– Има доста и таквих. Знајући наш менталитет, такви су у већини.

Држава успорава решавање проблема око Звездиног земљишта?

– Не знам у чему га држава успорава. Постоји досије који сам у Звезду донео из Катастра и генеза како су се од Крцуна до данас кретале промене на парцелама. Мора да се направи план, ако очекујете од некога да тек тако уђе у Звезду и уложи 50 милиона евра, варате се. Био сам убеђен да ћемо након уласка радне групе у новембру 2012. направити резултате, али онда је све средином 2013. стало. Зашто, не знам.

Да вам неко понуди да ви преузмете ФК Црвена звезда, да ли бисте пристали?

– Не док не завршим пројекат са кошаркашким клубом где има много посла и ради се по плану који треба да се спроведе до краја 2017. Према томе КК Црвена звезда није замрзнута како то неки причају из незнања или лоше намере. КК Црвена звезда живи и напредује у сваком погледу у интересу Србије и српског спорта.

Какав је епилог истраге која је поводом огромних дуговања вођена у ФК Црвена звезда?

– Не знам. Годину и по дана је тамо седела полиција. Сва документација им је била доступна, све што су од папира тражили добили су, сви људи су им били на располагању…

Имате ли поверења у селектора кошаркаша Ђорђевића?

– Имам, јер је то показао резултатима на Светском првенству. Пласман на Олимпијске игре је минимум за ову годину. Видећемо какав ће тим саставити, ја сам оптимиста.

Хоћете ли подржати Ђиласа у Кошаркашком савезу?

– Видећемо. Драган треба да нам објасни план и стратегију КСС-а. Тек након тога можемо да причамо о подршци.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Небојша Човић о везама аутора „Инсајдера“

* Обавезна поља