dejvid-kameronБритански премијер Дејвид Камерон изјавио је данас да би желио да настави са плановима за одржавање референдума о чланству Велике Британије у Европској унији, који је планиран за 2017. годину.

Камерон, који је под притиском евроскептика из редова сопствене Конзервативне странке и растом популарности антиевропске партије УКИП (Партија независности), обећао је да ће преговарати о везама Лондона са Бриселом и да ће покушати да врати одређена овлаштења са ЕУ у Велику Британију.

Он је најавио одржавање референдума током 2017. године, уколико његова странка победи на изборима заказаним за мај.

„Референдум мора бити одржан пре краја 2017. године. Уколико будем мислио да то може бити и раније, бићу презадовољан. Што пре будем могао да испуним обећање о преговорима и референдуму, то боље“, рекао је Камерон за Би-Би-Си.

Аналитичари наводе да се очекује да ће Камерон средином седмице у Лондону разговарати са немачким канцеларом Ангелом Меркел о плановима за преговоре са Бриселом.

Камерон напомиње да је за нове преговоре са Бриселом неопходна измена Лисабонског уговора, док је Меркелова изнела јасан став да неће дозволити измене регулативе о умањивању слободе кретања радника унутар Европске уније.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Камерон најављује референдум о изласку из ЕУ

* Обавезна поља