vladimir-putin(7)Лекције из Првог светског рата су подсетник на то шта су последица кад агресија, егоизам и неразумне амбиције превладају над здравим разумом, изјавио је јуче руски председник Владимир Путин. „Уместо да су чували најбезбеднији континент на свету, Европу, они су је угрозили”, рекао је Путин на церемонији у спомен на хероје Првог светског рата у Москви, а преноси Танјуг. „Не би требало да на то заборавимо данас. Требало би да научимо да гледамо бар један корак унапред”, рекао је Путин.

Руски председник је истакао како насиље подстиче насиље, а да пут ка миру и просперитету почива на поверењу и дијалогу, као и на лекцијама из прошлих ратова. „У предвечерје Првог светског рата Русија је учинила све да се конфликт између Србије и Аустроугарске реши мирно, без проливања крви. Али Русију нису слушали. И она је морала да одговори на изазов да би заштитила (братску) словенску нацију”, рекао је Путин.

Управо је руски председник иницирао обнову руских меморијала изван Русије, па су тако јуче у Београду, поводом стогодишњице почетка Првог светског рата, служени парастос и света архијерејска литургија руским војницима на реконструисаном меморијалном комплексу Руски некропољ на Новом гробљу. Обнова овог простора обухватила је парцеле са око 800 гробних места, Иверску капелу и Споменик руске војничке славе, код којег су положени венци. Јучерашњу службу предводио је патријарх Иринеј, а уз њега пошту су одали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, као и заменик министра спољних послова Русије Константин Косачов, руководилац „Росотрудничества”, државне агенције Руске Федерације за међународну хуманитарну помоћ и сарадњу.

Александар Вулин поручио је „да никада у светској историји један велики народ као руски није поднео толико жртава зарад тако малог народа као што је српски”.

– При томе никада тако велики народ није пребацио малом народу ни за једну своју жртву. Ова костурница доказ је највеће жртве. Срби су премали народ да би заборавили величину руске жртве. Зато памћење Србије није ни упитно ни условљено, већ само захвално. Србија стоји „погнуте главе” пред херојима који ни после 100 година нису заборављени – навео је Вулин.

Опширнији интервју Константина Косачова биће објављен у недељном броју „Политике”. Између осталог, он је за наш лист говорио и о томе како је дошло до обнове и изградње Руског некропоља у Београду.
– Пре две-три године додали смо још једу димензију у нашем раду, то је обнављање руских споменика, меморијала и гробница. Посао је 2010. поверен нашој федералног агенцији „Росотрудничеству” и ми формулишемо ове стратегије, на предлог наших амбасада, културних центара и сународника у свету. Временом, дошло је и до промене, одустали смо од концепта обнове појединачних гробница значајних појединаца и прешли на обнову читавих гробаља где почивају наши сународници, руски људи. И, кад кажем руски људи, мислим на ону стару Русију. Чак и овде у Београду, у Руском некропољу, бар половина њих су из Новоросије, савремене Украјине. Ми ове људе не делимо на Украјинце, Белорусе, Јевреје… За нас су сви они део руског света – објаснио је Косачов.

Шта се подразумева под термином Новоросија?

– Желим да истакнем да нико није оспорио наш избор да обновимо гробницу у Београду. Предлог је дошао од председника РФ Владимира Путина и веома брзо смо добили налог од њега да приступимо послу. Недостајали су нам механизми како то да изведемо и било би веома тешко да није било добрих, поузданих партнера у Србији. У некропољу имамо око 800 обновљених гробница у којима се налазе земни остаци око 3.000 Руса, почев од првих сахрањених, још 1914. године. Од тога, 1.360 су војници и официри који су се борили у Првом светском рату, укључујући и припаднике руског војног контингента који је учествовао у одбрани Београда – рекао је Косачов за „Политику”.

———————————————————–
Николић на централној комеморацији у Белгији

Председник Србије Томислав Николић, на позив белгијског краља Филипа, присуствоваће централној комеморативној свечаности поводом обележавања Дана сећања на почетак Првог светског рата на западном фронту у понедељак у Лијежу, саопштено је јуче из Службе за сарадњу са медијима Генералног секретаријата председника.Након церемоније, председник Србије положиће венце и цвеће на споменик краљу Алберту Првом,као и на споменик и гробове погинулим српским јунацима на савезничком гробљу Робермон.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Некропољ, Србија и Владимир Путин

* Обавезна поља