bekoМилану Беку, председнику инвестиционе холдинг компаније „Ладерна” и власнику Луке „Београд”, премијер јавно нуди да води „Железнице Србије”, као неко ко има дугогодишњи стаж у привреди и менаџерске способности. Оно што би га из његове радне биографије препоручило за ту функцију јесте вођење ресора својинске трансформације у влади Мирка Марјановића.

Приписује му се успех у преговарању око приватизације 49 одсто српског „Телекома”, који је продат за 1,5 милијарду немачких марака италијанским и грчким партнерима. У то време, крајем деведесетих година, намеравао је да прода и крагујевачку „Заставу”, у којој је био председник Управног одбора, али су га спречили рат и бомбардовање.

Као министар је уживао поверење Слободана Милошевића, али се пре и после те епизоде у извршној власти бавио приватним бизнисом у различитим областима привреде. Најпре као директор, а потом и власник маркетиншке агенције „Спектра”. Потом као власник фирме „Дибек”, која се бавила трговином производа од дрвета, храном и производима познатих фармацеутских фирми.

Ипак у домаћој јавности је најпознатији по приватизацијама „Књаза Милоша”, српских млекара, „Бамбија”, „Це-маркета”, Луке „Београд” и „Вечерњих новости”… Дуго се у јавности нагађало да ли је он учествовао као купац или посредник. У његовој званичној биографији наведено је да се инвестиционом фонду „Салфорд” и „Денјуб фуд групи” прикључио прво као менаџер за реструктурирање предузећа „Књаз Милош”. Док је као руководилац и члан Управног одбора „Денјуб фуд групе” био ангажован на пословима преузимања предузећа „Књаз Милош”, „Имлек”, „Бамби”, „Банат”, Млекара „Суботица”…

Све те приватизације често су га смештале у центар афера и за све ове године није успео да се ослободи јавних сумњи да су његови пословни потези имали везе са политичким контактима, које је гајио финансирајући већину важнијих странака.

Јавно је признао да је власник Луке „Београд” и „Вечерњих новости” и да их је приватизовао са Мирославом Мишковићем. Неки сматрају да су му те две приватизације највеће мрље у каријери. Због куповине Луке „Београд” за 40 милиона евра, пошто се сматрало да она вреди више, саслушаван је у специјалном суду у оквиру преиспитивања 24 спорне приватизације, на којима је инсистирао Александар Вучић по доласку на власт.

Са градом Београдом је водио маратонски спор око власништва над 200 хектара земљишта. Чак и једног тренутка понудио граду да откупи Луку по цени по којој је он купио увећану за камте.

Прошле године то предузеће је запало у проблеме. Привредни суд у Београду је покренуо претходни стечајни поступак да би испитао има ли услова за отварање стечаја. Блокада је у то време износила око 800 милиона динара. Пореска управа је у мају прошле године Луци „Београд” донела два решења о принудној наплати пореског дуга по основу пореза на добит предузећа у износу од 128,5 милиона динара, која су делимично извршена. По основу дуга за порез за пренос апсолутних права из новембра претпрошле године то предузеће је дуговало 151,6 милиона динара.

Када је у једној емисији признао да је власник „Вечерњих новости”, рекао је да је у куповину дневног листа ушао пошто је медијски концерн „Вац” тражио домаћег партнера због претходних негативних искустава у Србији. Међутим, „Новости” касније нису прешле у руке „Ваца”, иако је Беко признаo да су његове компаније добиле 24 милиона евра за ту куповину.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на (Не)спорни Милан Беко

* Обавезна поља