Ali AhmetiБЕЧ – Лидер Демократске уније за интеграцију (ДУИ) Али Ахмети потврдио је да поједини борци Ослободилачка националне армије ОВК у Македонији припадају Кумановској групи, али истиче да нема разлога за рат, указујући истовремено да се Охридски споразум не поштује кад је у питању албански као званични језик, преноси данас бечки „Пресе” .

„ОВК у Македонији је 2001. демобилисана, јер је то договорено мировним споразумом из Охрида, који је прихваћен од свих чланова. Особе које се сада позивају на ОВК то чине као појединци. Они не могу говорити у име организације и не делују у сагласности са одлуком из 2001. године”, поручио је некадашњи шеф албанске ОВК у интервјуу бечком дневнику.

Члан владајуће коалиције рекао је да не може да негира да познаје поједине људе из Кумановске групе.

„Поједини су били раније чланови ОВК, али то не значи да подржавамо било какве циљеве који су супротни оном што смо договорили у Охриду 2001”, поручио је Ахмети.

Према његовим речима настајање и циљеви Кумановске групе остају тајна, додајући да не жели да учествује у теоријама завере.

Ахмети је пренео да тренутно у региону круже дезинформације, те да праве морају пажљиво да се одвоје од гласина и лажних информација.

„Забринут сам због питања зашто је Москва од ове ствари направила тему. Руски министар спољних послова (Сергеј) Лавров је рекао да евроатланстко проширење на Балкану представља провокацију за Русију. И пре пар дана је Лавров, приликом посете Србији, тврдио да су догађаји у Македонији провоцирани од стране НАТО, ЕУ и Вашингтона. То снажно одбацујем. Сви наши грађани, Македонци и Албанци, су јасно истакли да желе да приступе НАТО”, казао је Ахмети.

Он је додао да ЕУ од Македоније није тражила приступање, већ да је Скопје затражило то од Уније.

Ахмети сматра да постоји могућност да Русија настоји да добије на утицају у Македонији и поручује да Москва у томе неће имати успеха, јер су ти покушаји у супротности са оним што већина грађана Македоније жели.

На питање да ли, после сукоба у Куманову, постоји опасност новог рата Ахмети је негирао ту опасност, додајући да нема разлога за рат.

Ахмети је подсетио да Охридски споразум и Устав јасно кажу да албански треба да буде званични језик у целој земљи, али да македонска страна то другачије тумачи, те да око овог питања постоје велике разлике између албанског и македонског политичког блока.

С тим у вези, како је објаснио позвани су експерти из Белгије и Швајцарске, који треба да помогну да се изради закон који би у сагласности са Уставом албански учинио званичним језиком.

Упитан да ли је и даље довољан Охридски споразум или је потребан нови како би се регулисао суживот Македонаца и Албанаца у заједничкој македонској држави, Ахмети је оценио да би сваки покушај проналажења нових споразума био корак уназад.

„Морамо да се трудимо да дух и одредбе Охридског споразума буду претворени у дело”, поручио је Ахмети.

Што се демонстрација опозиције тиче Ахмети је рекао да је уставно право сваког грађанина да демонстрира, али је нагласио да протести морају бити мирни.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Нема разлога за рат у Македонији

* Обавезна поља