Kanadski-Georgije-Foto--IvanMilutinovic-9622.gifВладика Георгије трајно је разрешен управљања Епархијом канадском, сазнаје „Политика“ у црквеним круговима.

Одлуку је донео Свети архијерејски сабор Српске православне цркве, највише црквено тело. Како је „Политици“ објашњено у црквеним круговима владика Георгије остаје у статусу епископа, али неће више моћи да управља ниједном епархијом.

Свети архијерејски синод крајем априла привремено је разрешио владику Георгија на основу извештаја посебне синодске комисије која је посетила епархију крајем марта, а сабор је одлучио, после вишедневне расправе да ову одлуку „црквене владе“ практично потврди. Предмет епископа Георгија, извештај комисије, Акт о канонској одговорности и остали материјали, има, незванично, око 1.400 страна. Владика је у понедељак пред сабором износио своју одбрану, после чега је почела расправа о њему, којој он, по правилнику сабора, није могао да присуствује.

Сабор треба да расправља и о владици Филарету, против којег је синод, такође, покренуо поступак за утврђивање канонске одговорности и привремено га разрешио управљања Епархијом милешевском. Према неким незваничним сазнањима, постоји могућност да епископ Филарет затражи од сабора да га пензионише, али као и у случају владике Георгија нико од црквених великодостојника не жели да шпекулише какав ће бити коначан исход у његовом случају.

Почетак сабора обележила је бурна расправа архијереја од којих су једни подржавали одлуку синода о владикама Георгију и Филарету, међу њима и митрополит црногорско-приморски Амфилохије и патријарх Иринеј, док су други, окупљени око владике Иринеја бачког, сматрали да поступак против двојице епископа није спроведен на ваљан начин. Ни они, међутим, нису били против тога да се утврђује невиности или кривица двојице владика, већ им је сметао сам поступак који је спровео синод. Иако су постојале неке назнаке да би одлука могла бити позитивна по епископа Георгија, сабор је, на крају, ипак донео одлуку да га трајно разреши.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Сабор разрешио Георгија

* Обавезна поља