granice-kontrolaКојим год да превозним средством ових дана идете до Европе или кроз њу – аутомобилом, возом, авионом или пешке – без обзира на то да ли сте држављанин једне од земаља ЕУ, заборавите на слободан пролаз и шенгенска начела. Припремите пасош и сва остала документа и спремите се на чекање. „Шенген” је заљуљала избегличка криза, а после терористичког напада у Паризу свака земља уводи своје мере које се морају поштовати.

Многе државе чланице ЕУ пооштравају прописе о граничним прелазима, а у Француској је на снази ванредно стање које ће трајати бар до 26. фебруара следеће године, па се саветује свим туристима који тамо путују да буду припремљени на контролу на сваком кораку и да са собом носе путне исправе и личне карте. Очекује се да на свим аеродромима ускоро буду укинути посебни шалтери за путнике који су држављани ЕУ и да ће сви морати да пролазе исту пасошку контролу. Путни гранични пролази такође ће укинути разлику између држављана ЕУ и оних који су ван европске заједнице.

У склопу јуче усвојених мера битке против тероризма Европска унија мења одредбе Шенгенског уговора и уводи пасошке контроле на шенгенским границама и за држављане Европске уније, али режим без виза за боравак до три месеца и даље остаје на снази за грађане држава западног Балкана.

Како је на завршетку хитно сазваног заседања министара унутрашњих послова и правосуђа речено, од Европске комисије је затражено да одмах изврши „циљане измене Кодекса шенгенских граница. Договорен је „систем шенгенске граничне контроле земаља чланица, а то је електронска повезаност с базама података Интерпола на свим граничним прелазима, уз обавезну проверу исправа и путних докумената”.

Француска је посебно инсистирала на контроли свих миграната на спољним границама ЕУ уз аутоматске провере преко Система шенгенских информација (СИС), механизма о издатим визама чланица ЕУ и база података Интерпола.

Министри су се сагласили да се у склопу мигрантске кризе заведе обавезно узимање отисака прстију и попис идентитета и докумената на спољним границама, уз много већу улогу полицијске агенције Европол и Фронтекса, тела за заштиту спољних граница ЕУ.

Париз одлучно захтева да се формира гранична стража ЕУ, смањи прилив имиграната преко Грчке, уз јачање дијалога у том циљу нарочито с Турском и аутоматско враћање миграната који не могу добити азил у ЕУ.

Министри ЕУ такође су се договорили о мерама које одмах или у врло кратком року морају бити спроведене кад је у питању такође много оштрији надзор спољних граница ЕУ, попис и размена међу властима ЕУ података о путницима који авионом путују у Европску унију, из ње или унутар ње, далеко тешњу размену полицијских и обавештајних информација о лицима осумњиченим или у дослуху с терористичким мрежама, јавља Бета.

Много ће се ригорозније примењивати и мере за сузбијање прања новца. Посебна пажња биће усмерена на пресецање финансирања терористичких мрежа, заплену новца и имовине лица уплетених у тероризам, као и пресецање шверца оружја. Бернар Казнев, француски министар унутрашњих послова, упозорио је да је Балкан један од главних изворишта илегалне трговине оружјем и да ће промене Кодекса „Шенгена” омогућити „систематске и обавезне провере на свим спољним границама и за сва лица која улазе у шенгенски простор, укључујући оне који уживају право на слободно кретање”.

Агенција Бета наводи, позивајући се на  изворе у Европској комисији, да за држављане Србије и других земаља западног Балкана неће бити никаквих промена ако су носиоци биометријских пасоша што се тиче боравка у шенгенском простору ЕУ без виза. Они међутим могу бити контролисани унутар шенгенског простора тамо где су привремено поново успостављене граничне контроле. Те контроле ће се одвијати уз аутоматску проверу и сравњивање база података централног ЕУ Система шенгенских информација и Интерпола.

Да ли је после нових мера изнетих јуче у Бриселу, на састанку министара унутрашњих послова и правосуђа, шенгенска зона остала да постоји само мртво слово на папиру.

evropa-granica

Пакетом који је јуче по хитном поступку распакован у Бриселу не прецизира се каква ће бити контрола унутар шенгенске зоне, али сва је прилика да ће државе појединачно успостављати границе и ригорознију контролу, која је одавно укинута. Из Брисела се често чује да је Шенгенски споразум велико достигнуће ЕУ, али се у пракси показује да је за многе државе чланице слободно кретање без контроле велико оптерећење.

Терористички масакр у Паризу, мишљење је многих аналитичара, могао се спречити или би бар био далеко мањих размера да је постојала сарадња међу обавештајним службама. Француска није имала појма да се Абделхамид Абуд, организатор атентата, још од пролећа слободно шета по Европи са својим белгијанским пасошем. Министар унутрашњих послова Француске Бернар Казнев прекјуче је јасно рекао како је њихова служба веровала да је Абуд још увек у Сирији, док је он у Белгији, Француској и другим земљама ковао планове са другим екстремистима како да што ефикасније посеје терор по Европи. А како је јуче објављено у Паризу, обавештајна агенција Марока помогла је Французима да лоцирају Абуда који је убијен у акцији полиције у париском кварту Сен Дени у Паризу.

Чему служи начело о слободном кретању људи, када се обавештајни подаци заустављају на граници сваке земље? Срећом, Мароканци су прискочили у помоћ тамо где су Европљани затајили, па је тако Абуду прекраћен живот, управо када је био на путу да организује нове терористичке нападе.

Разумљиво је што је после свега Бернар Казнев јуче инсистирао код европских партнера да се унапреди дуго одлагани систем информација о путницима у авио-саобраћају, да се уведу провере на границама унутар Европске уније.

„Немамо више времена. Ово је хитно”, рекао је Казнев на маргинама бриселског састанка. „Терористи су прешли границу ЕУ”, каже Казнев и додаје да се мора створити систем за боље праћење екстремиста који долазе у Сирију и Ирак или одлазе из њих.

У настојању да пронађе прави одговор на претње тероризма, Европска комисија предложила је успостављање европске обавештајне агенције, чему се Немачка успротивила због страха од нарушавања суверенитета. Од јануара ће, како је речено јуче у Бриселу, ипак бити успостављен европски антитерористички центар за размену информација и оперативну сарадњу у бици против тероризма.

До сада је такве информације са Европолом размењивало само пет чланица ЕУ. Да су такве мере биле предузете раније, терористима би био знатно отежан посао.

Време за хитне кораке већ је истекло, упозорио је и Хорхе Фернандез Дијас, шпански министар полиције. Шпанија је такође на мети терориста и њени представници су у групи земаља која се залаже за најоштрије мере безбедности јер без тога нема ни слободе за грађане ЕУ.

План о реформи шенгенске зоне треба да се спроведе до краја године и он подразумева систематску и координирану контролу граница, како је речено у саопштењу после министарског састанка у Бриселу. У шенгенској зони је 26 земаља и до сада су детаљно проверавани само држављани који нису у њој. Њихови подаци су упоређивани са базом података како би се видело да ли имају везе са тероризмом или криминалом. Та контрола ће од сада бити проширена и на све друге држављане ЕУ.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Нема више Европе без граница

* Обавезна поља