sergej-lavrov5МОСКВА – Москва ће водити дијалог са Западом паралелно са развојем односа са Азијско-пацифичким регионом, Латинском Америком и Африком, рекао је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу листу „Известија”.

„Покушај да остваре своју, како они (Запад) мисле, „победу” у хладном рату проузрокован је тиме што се Запад очигледно разочарао када је схватио да више нема Русије из 1990-тих година, која је практично увек говорила „да” и која није ни покушавала да брани своје интересе, мислећи да ће савез са Западом решити малтене све наше проблеме” – истакао је Лавров.

„То је била аномалија, у апсолутном нескладу са историјом, мисијом Русије у свету и потребом да се обезбеди равноправан и праведан дијалог о питањима која представљају наше легитимне интересе – наставио је руски министар.

– Када смо почели да бранимо своја легитимна права на међународној позорници, вероватно је неко рекао: „Откуд сад то, све је било јасно, а Руси никако да се смире”. То је лоше”.

По његовим речима, то су „рецидиви империјалистичког размишљања”, што је „посебно жалосно у светлу наших многобројних иницијатива усмерених на проналажење равнотеже интереса”.

„Јер, ми никоме не намећемо наше интересе и спремни смо да чинимо уступке, зато што ми признајемо легитимне интересе наших партнера који не излазе ван оквира међународног права – нагласио је шеф руске дипломатије.

– Исто тако поступамо и ми сами: никада не покушавамо да остваримо неке замисли које су оправдане с аспекта наших интереса, али којима се крши међународно право. Не, ми то такође не радимо”.

„Када би ипак наши партнери били мало прагматичнији, мало више усмерени на конструктивни дијалог, а не на наметање својих вредности и својих интереса на уштрб интереса и вредности Русије, могле би се избећи многе компликације у нашим односима” – сматра Лавров.

Руски министар критиковао је Запад због одбијања да усагласи јасна правила игре на евроатлантском простору.

„Све је почело након што су са распадом СССР, нестанком Варшавског пакта и Савета за узајамну економску помоћ наши западни партнери пропустили историјску шансу да створе у Европи истински једнаку и неподељену безбедност, јединствени хуманитарни и економски простор – истакао је Лавров.

– Да се тада кренуло путем да се ОЕБС претвори у праву организацију са својим статутом и унетим у њега обавезним гаранцијама безбедности за све чланице организације, све је могло бити другачије”.

„Уместо да се од ОЕБС направи нормална организација, која би заиста постала организација за безбедност, која би гарантовала безбедност свих, наше западне колеге кренуле су путем непромишљеног, неограниченог ширења НАТО, директно нам саопштивши да правне гаранције безбедности могу добити само они који се прикључе Северноатлантској организацији” – наставио је Сергеј Лавров.

– Одбијен је наш предлог да се закључи споразум о европској безбедности, који би такву могућност – да се правно заштити своја безбедност и добију одговарајуће гаранције – давао свим чланицама НАТО и ОДКБ које задрже војно-политичку неутралност”.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Нема више Русије из 90-тих која увек говори „да“

* Обавезна поља