mistralПАРИЗ – Руски званичници добили су позив од Француске да 14. новембра присуствују свечаној примопредаји првог од два носача хеликоптера типа „Мистрал“, изјавио је заменик руског премијера Дмитриј Рогозин.

„Са становишта техничког испуњавања уговора, све иде по плану. Што се тиче политичке одлуке, мислимо да је Француска морала да брани свој углед поузданог (европског) партнера у војном и технолошком смислу“, рекао је Рогозин.

Европска унија је претходних месеци увела серију санкција против руских компанија и високих званицника због улоге Русије у украјинској кризи.

Париз и Москва су се договорили 2011. о градњи и купопродаји два носача хеликоптера Русији у вредности од 1,2 милијарди евра, с тим да први буде испоручен у октобру или новембру 2014. и други 2015. године.

Француски министар одбране Жан-Ив ле Дриан јуче је рекао да ће у новембру донети одлуку о томе да ли ће испоручути Москви ултрамодерни носач хеликоптера. Прошлог месеца је из Париза саопштено да се одлаже одлука о испоруци првог од два носача због оштрих критика савезника да би продаја „мистрала“ дала Русији приступ напредној технологији и да би тако Француска могла да војно ојача Москву.

Све до скоро, у Канцеларији председника и у француским министарствима одбране и спољних послова наводили да, у овој фази, није донета одлука о датуму испоруке „мистрала“.

С друге стране Москва је упозоравала да ће тражити одштету уколико испорука буде отказана или суспендована.

Бродови типа „мистрал“ могу да понесу 16 хеликоптера и неколико десетина оклопних возила, а опслужује их 450 чланова посаде.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Русији стиже први мистрал

* Обавезна поља