Ово дуго нисмо видели: немачки тенкови крећу на исток. Тенкови типа Леопард и Мардер кренули су ка Литванији. Шта они раде стотину километара од границе са Русијом? Шпигл објашњава: „Немачка војска предводи НАТО батаљон у Литванији чији је циљ одвраћање Русије од напада“. Ни реч одвраћање дуго нисмо чули. Као да се враћа лудило хладног рата. Да ли ћемо поново помињати загарантовано узајамно уништење, концепт сулуд као и његова скраћеница на енглеском MAD (Mutual Assured Destruction)? Како смо почели, и Немачка ће постати нуклеарна сила.

Немачка би до 2024. требало да издвоји два одсто БДП-а за војску. То је око 65 милијарди долара, у поређењу са данашњих 39 милијарди. Ово нису подаци из Трумповог твита или неке лажне вести. Лудило је искључиво наше. Канцеларка лично је обећала САД да ће Немачка драстично повећати војни буџет. У том часу је веровала да даје обећање које никада неће морати да испуни, али преварила се.

Председник Трамп је можда неотесан, али зна да рачуна. И лепо је обрачунао наших 65 милијарди долара лудила. Русија, против које је све ово уперено, потрошила је пре две године 66 милијарди долара на војску. Ако Немачка испуни своје обећање, остатак НАТО-а не треба да потроши ни долар. Да ли тај огромни новац треба да послужи за прављење атомске бомбе? Оне су бесмислене, али прилично скупе. Врховни пољски луткар, шеф владајуће Партије закона и правде, Јарослав Качињски, у интервјуу за Франкфуртер алемајне цајтунг захтевао је европску бомбу: „Европа треба да постане нуклеарна сила способна да се носи са Русијом.“

Билд је отишао корак даље: „Да ли Немачка ускоро добија своју атомску бомбу?“ У питању је следећа логика: ако САД оставе Европу на цедилу, испашћемо потпуне будале. „Колико је Европа беспомоћна без САД показује једно поређење према коме Европа располаже са 512 нуклеарних бојевих глава, а Русија са преко 7000!“ Немачка као нуклеарна сила? Увек се у Немачкој размишљало о придруживању француском војном нуклеарном програму Сила одвраћања / Force de Frappe. До сада се домовина холокауста држала подаље од атомске бомбе. Али шта ће бити у будућности? Ди цајт цитира нуклеарног стручњака који се жали да је Немачка заборавила да размишља у нуклеарним категоријама.

Нуклеарна логика се враћа са сметлишта историје, а са њом и Доктор Стрејнџлов нуклеарне теорије игара. Други је непријатељ и никад не знате шта планира, али рачунајте на најгоре. То је повратак параноје Хладног рата. Ако свако следи само сопствени интерес, неће настати најбољи од свих светова, већ свет постаје лудница или кланица. Шта немачка војска тражи на Балтику? „Русија може да освоји балтичке државе брже него што ми схватимо да треба да их бранимо“, изјавио је прошлог лета командант америчких трупа у Европи генерал Бен Ходгес. Шта би се десило када би Русија одлучила да освоји Естонију?

Да ли би САД биле спремне да започну нуклеарни рат и ризикују Њујорк, само да би спасиле безнадежни Тарту, други највећи град Естоније? Ако у то верујете сами сте криви. То је разумно као и вера немачких грађана током Хладног рата да би САД жртвовале Њујорк за Берлин. Све то није ново. Оно што данас важи за Балтик, важило је за западни Берлин, то јест за целу Немачку – војно се не могу одбранити.

Немачка никада није разумела логику нуклеарног одвраћања. Она се никада није односила на њу, већ на друге. Русија и Америка су се могле једна на другу ослонити да се неће међусобно послати у камено доба. Једино на шта је Немачка могла да се ослони је да ће у случају рата, конвенционалног или нуклеарног, бити уништена. Реченица бившег канцелара Хелмута Шмита „да Немачка може да се одбрани само по цену тоталног уништења“, важи и данас. Сада би требало да потрошимо новац на оружје чија је једина сврха наше самоубиство. Боље би било да размислимо зашто совјети нису освојили западни Берлин. Просто, зато што нису хтели.


Извор: Шпигл

Оставите коментар

Оставите коментар на Немачка и атомска бомба

* Обавезна поља