ПОДГОРИЦА – Специјално државно тужилаштво објавило је Споразум о признању кривице са бившим функционером владајуће ДПС-а Светозаром Маровићем, којим је окривљени признао да је злоупотребио службени положај и оштетио будванску општину за милионске износе.

Како се наводи у споразуму, Маровић је признао да је у току 2006. године, у Будви, организовао криминалну групу ради обављања кривичних дела за која се може изрећи казна затвора од четири године или више.

Због кривичних дела која му се стављају на терет, Маровић ће провести у затвору две године и платити 50.000 евра казне на име буџета.

Он је признао и да је био на челу криминалне организације која је државни буџет оштетила приликом градње Булевара у Будви, пута у селу Крапина и предметима „Копирајт и Проперти Инвестмент”.

Том нагодбом ће морати да одлежи десет месеци и плати 50.000 казне, а држави врати 1.096.000 евра држави.

Чланови криминалне групе су постали Рајко Куљача и окривљени Лазар Рађеновић, Александар Тичић, Маровићев брат Драган, власник предузећа „Трејд јуник”, Мирко Латиновић, власник предузећа „Гуги комерц” Бранислав Савић, извршни директор фирме „Гуги комерц” Драгољуб Миловановић, Милош Вујовић, Маровићев син Милош, за којим трага Интерпол и Стевица Драговић, Игор Трнски, извршни директор „Трејд јуника” Горан Бојанић, Новак Клисић, Мирјана Маровић.

Група је формирана због стицања незаконите добити или моћи.

„Деловање криминалне групе је планирано на дуже време и засновано је на примени одређених правила унутрашње контроле и дисциплине чланова. У деловању криминалне групе коришћене су пословне структуре будванске општине у којима су припадници криминалне групе руководили и обављали службене дужности”, наводи се у Споразуму који је објављен на сајту Специјалног тужилаштва.

Појашњено је да је сваки припадник криминалне групе имао унапред одређени задатак и улогу.

Како је појашњено, Куљача је „користећи функцију председника општине Будва, по инструкцијама Маровића доносио одлуке о јавним набавкама и продаји државнг земљишта. Секретар Секретаријата за инвестиције Драган Маровић учествовао је у доношењу одлука које се односе на располагање имовине будванске општине, док је Латиновић био задужен за сачињавање и потисивање документације – уговора, анекс уговора и омогућавао испуњење криминалног плана.

Власник предузећа „Гуги комерц” Бранислав Савић давао је налоге одговорним особама у предузећу да закључују анекс уговоре и подносе захтјеве општини Будва за плаћање. Окривљени извршни директор „Гуги комерца” Драгољуб Миловановић је сачињавао и потписивао анекс уговоре и подносио захтеве будванској општини.

Маровић је признао да је од друге половине 2006. до краја 2010. године у Будви подстрекао Куљачу и Рађеновића да прибаве имовинску корист предузећу „Гуги комерц” да изграде плато на Јазу без спровођења поступка јавних набавки. У томе су помогли Савић и Миловановић.

У мају 2007. године закључили су уговор о закупу неизграђеног градског грађевинског земљишта. У тим пословима предузећу „Гуги комерц” прибављено је 2.739.218 евра имовинске користи.

Окривљени Маровић признао је да је општину Будва оштетио приликом изградње пословног центра „TQ Plaza” од априла 2007. до децембра 2010. године.

У Споразуму се наводи да је Маровић од маја 2008. године до краја децембра 2010. године оштетио будванску општину како би предузећима „АМД Будва” и предузећу „Проперти Монтенегро” омогућио противзанокиту добит.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Светозар Маровић признао сва кривична дела

* Обавезна поља