merkel-kraj04БЕЧ – Аустрија није суочена само са доласком избеглица преко својих јужних граница, већ и из Немачке, која враћа аутобусима све мигранте који не затраже азил.

У просеку Немачка Аустрији врати 34 лица дневно, и тако је у августу из те земље у „Алпску републику” враћено 1.060 лица.

Од почетка године број избеглица коеј су немачки полицајци на граници вратили аустријским колегама достигао је 12.760.

То је, како констатује аустријска штампа, висока бројка имајући у виду да је током прошле године Немачке у суседне државе вратила око 9.000 избеглица.

Враћања нису протеривања и од те мере су погођена она лица која у Немачкој не могу да докажу идентитет документима, као и да немају намеру да затраже азил у тој земљи, јер желе да путују даље.

Од када је Шведска, почетком ове године, зауставила пријем избеглица, а и затворена је балканска рута, број враћања са немачке границе опао, али и даље се налази на високом нивоу.

Тако је у августу више од 2.000 особа покушало илегално да уђе из Аустрије у Немачку.

Немачке власти, таква лица, враћају аутобусима у Аустрију, а више од половине остаје у аустријској покрајини Горња Аустрија.

Уколико они не поднесу захтев за азил у Аустрији покреће се поступак због кршења закона о странцима. Након извесног времена бива им наложено да напусте земљу.

izbeglice-rojters-4

Међутим, проблем аустријских власти је шта учинити ако се избеглице оглуше о тај захтев.

Када бивају „ухваћени” против њих се само подноси пријава, и само мали број може бити притворен пред протеривање.

Од јануара до августа је Аустрија успела да из земље протера 6.943 особа, од тога 2.811 применом мере присилног протеривања и 4.132 је добровољно напустило земљу, што Министарство унутрашњих послова „награђује” премијом од 500 евра.

Пошто је Савезна служба за странце и азил у текућој години ставила фокус на повратак миграната, и очекује се повећан број враћања Министарство унутрашњих послова тражи додатно особље у полицији, које би пратило протерана лица.

Наиме, по избеглици полиција, на пример, за чартер лет за протеривање у Италију, ако се тражилац азила најпре регистровао тамо, мора да стави на располагање два службеника.

За протеривање линијским летом у Индију или Пакистан потребно је чак три полицајца.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Немачка вратила 12.670 избеглица у Аустрију

* Обавезна поља