bosic-mladen-1Изборни дебакл СДС изазвао је жестоке потресе у руководству највеће опозиционе странке у Републици Српској.

Извори „ЕуроБлица“ из врха СДС, који су инсистирали на анонимности, тврде да ће најкасније до краја следеће седмице бити познато да ли ће тежак изборни пораз довести до смене Младена Босића са чела странке.

Саговорници „ЕуроБлица“ истичу да у случају, да актуелни шеф СДС, ипак, одустане од најављене оставке овој партији прети раскол и иступање из страначког чланства великог броја досадашњих истакнутих функционера.

– Катастрофални резултати на протеклим изборима изазвали су прави хаос од самог врха па до дна страначке хијерархије. Губитак скоро 15 начелничких позиција, а посебно изборни порази у Прњавору, Градишки и Палама оцењени су као права трагедија и немогуће је да после овог дебакла у СДС било шта остане исто као раније – истичу извори „ЕуроБлица“.

Они тврде да су лидери бројних општинских одбора СДС, који су, како кажу, већ дуго незадовољни радом актуелног страначког руководства почели са припремањем терена за нове унутарстраначке изборе и тражење Босићевог наследника.

– Осим Мирка Шаровића, који још од раније важи за најозбиљнијег кандидата да наследи Босића, бројни страначки функционери сматрају да би управљање жестоко уздрманом партијом требало поверити двојцу Обрен Петровић-Мићо Мићић, који су се доказали као успешни организатори и вишеструки изборни победници у својим локалним заједницама.

Било какав Босићев покушај да упркос катастрофалном изборном поразу остане на челу СДС сигурно би водио расколу и масовном осипању страначког чланства – тврде саговорници „ЕуроБлица“.

Један од оснивача СДС, Божидар Вучуревић, који је због неслагања са актуелним страначким руководством пре годину дана искључен из партијског чланства, за “ЕуроБлиц” каже да је прекјуче, по први пут откако је СДС основан, навијао да “његова” странка доживи пораз.

bosic-i-dodik

– Садашњи СДС нема ни лице ни наличје. Најтрагичније је то да ми, стари оснивачи СДС, морамо да прижељкујемо пораз странке коју смо буквално родили из ничега како би се ствари почеле мењати – каже Вучуревић.

Подсећамо да је “ЕуроБлиц” још пре 20 дана објавио да се у врху највеће опозиционе странке у РС спремају жестоки потреси одмах након затварања бирачких кутија 2. октобра. Наши извори тада су тачно предвидели да ће СДС доживети драстичан пад у односу на изборе из 2012.

Милорад Додик: Изгубили смо Босића

Недуго након објављивања прелиминарних изборних резултата, када је постало јасно да ће СДС доживети тежак пораз, председник СНСД, Милорад Додик, цинично је прокоментарисао шансе Младена Босића да остане на челу највеће опозиционе странке у РС – СНСД је победио, али смо, нажалост, колико видим, изгубили Босића. А треба нам до 2018. – рекао је Додик.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Политички крај Младена Босића?

* Обавезна поља