putin-krim 2БЕРЛИН – Многи славни Немци јавно су изразили разумевање за руску реакцију на догађаје у Украјини, јавља Комсомољскаја правда.

Група од неколико стотина немачких уметника и интелектуалаца послала је председнику Русије Владимиру Путину отворено писмо у којем се наводи да „већина Немаца не жели сукоб с Руском Федерацијом и изражава разумевање за руске реакције на догађаје у Украјини“.

Иницијатор писма је новинар Фолкер Бројтигам, а потписници наводе да је „у последње време у више наврата документарно потврђено да су САД претвориле разуман протест украјинског становништва у средство за постизање својих циљева.“

„Овај шаблон је већ неколико пута употребљен: у Србији, Грузији, у Украјини 2004, Египту, Сирији, Либији, Венецуели… Ми сматрамо да је одвајање Крима мера заштите и истовремено упозорење. То је црта преко које се не може“, наводи се у писму.

Потписници су констатовали да је разлика између Крима и Косова у томе што је јужна српска покрајина прогласила независност због тога што је НАТО бомбардовао Србију и прекршио међународно право – нажалост, уз учешће Немачке.

„Ми , као обични грађани, уложићемо све напоре да не дође до планираног цепања Европе. Уверени смо да једино ако државе и народи евроазијског подручја буду деловали заједно, мирно и с поштовањем, без спољашњег мешања, тај дух може да се пренесе на цео свет. У том смислу сматрамо вас савезником“.


Извор: Комсомољскаја правда

Оставите коментар

Оставите коментар на Немачки интелектуалци писмом подржали Путина

* Обавезна поља