Viktor-Orban-la-ultima-oraБУДИМПЕШТА – На данашњим парламентарним изборима у Мађарској највише гласова освојила је, према очекивању, партија десног центра Фидес премијера Виктора Орбана, резултати су анкете по излазности са гласачких места.

Партија Фидес је, према тим резултатима, освојила 48 одсто гласова, опозициони левичарски савез добио је 27 одсто, а десничарска странка Јобик 18 одсто, јавио је АФП.

Еколошка странка левог центра ЛМП остаће у парламенту јер је освојила шест одсто гласова.

Фидес је на изборима 2010. добио подршку 52,7 одсто бирача и двотрећинску већину у парламенту.

На изборима у Мађарској 8,2 милиона бирача било је позвано да изабере нови сазив парламента који има 199 посланика.

Орбан, отац петоро деце који цени конзервативне вредности, и његови сарадници обећавају будући успех, подсећају да је пре четири године земља била „на ивици банкрота“, а да сада привреда стабилно расте.

Радио подсећа да економска криза ни изблиза није прошла, у сиромаштву живи сваки трећи од десет милиона грађана.

Публициста и стручњак за спољну политику Атила Ара-Ковач објашњава низ разлога што ће Орбанова партија готово сигурно освојити апсолутну већину у парламенту.

„Својом такозваном борбом за слободу, која је усмерена против Европе или ЕУ, те националистичком агитацијом против суседних земаља Орбан успева да држи своје присталице у стању перманентне мобилизације“, каже Ара-Ковач за „Дојче веле“.

Он наводи и да део људи живи у правом страху од Орбановог система, рецимо запослени у јавном сектору који би да сачувају свој посао или предузетници који се плаше да више неће добијати послове.

Четири године било је довољно Фидесу да комплетно промени елиту у државном апарату, јавној управи и медијима.

Стотине закона и прописа, попут оног о забрани критиковања владе у штампи, треба да зацементирају Орбанову власт. Промењени су закони о скупштини и изборном систему – ојачан је принцип већине, док су изборне јединице поново подељене.

Уже партијско руководство окористило се ексклузивним добијањем лиценци за продају дуванских производа, као и правом првенства при куповини исплативог земљишта.

Шири слојеви становништва, са друге стране, профитирали су од рата за комуналије – цене гаса, струје и воде неколико пута су снижаване углавном преко леђа страних добављача.

Идеолошки, читава партократија полако клизи удесно. Реторика властодржаца црпи појмове из национализма, ауторитаризма и отвореног непријатељства према Бриселу.

Мађарска, земља са много комшија, већ се изоловала подгревањем етничких конфликата за које се мислило да су превазиђени или бар примирени – рецимо у случају Румуније.

Избори значе и даље јачање десноекстремне партије Јобик. Ови националисти са елементима отвореног нацизма мало су се, како наводи „Дојче веле“, умили и зачешљали.

Заменили су експлицитне антисемитске и антиромске пароле модерним, углађеним конзервативизмом и то би могло да има ефекта, јер им се смеши чак петина гласова.

„Ипак, Јобик не оставља ни мрву дилеме шта ће урадити уколико дође на власт. У том случају би Мађарска сместа иступила из ЕУ, поново увела смртну казну, било би контролисано да ли политичари и јавни чиновници случајно немају и пасош Израела, а ромска деца била би смештена у домове“, закључује „Дојче веле“.

Вашингтон и Брисел су одавно изразили забринутост у вези са стањем виталних демократских институција, а посебно због судбине медија који су под будним оком Орбанових најближих сарадника.

Њему се замера и што настоји да буде у што приснијим односима са Русијом, као и покушаји да преправи историју, али и то што је у његовом мандату ојачао антисемитизам, наводи агенција АФП.

Ови избори су специфични по томе што је по први пут омогућено и Мађарима с двојним држављанством ван матице да гласају поштанским путем.

У мађарској амбасади у Србији, како је пренела „Војводина данас“, рекли су да се број двојних држављана Мађарске ближи цифри од 90.000, и да је њих више од 10.000 већ, путем писма, гласало и на мађарским парламентарним изборима у овој земљи.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Орбан добио изборе у Мађарској

* Обавезна поља