Да видимо како је то почело прекјуче и како су наше власти реаговале: прва реакција, одмах након терористичког напада у Берлину, била је нула. Било је реакције страних политичара који изражавају саучешће, али је од наших политичара долазила само апсолутна тишина.

Након тога, имали смо реакцију политичара из различитих мејнстрим партија који су говорили како се надају да је ова трагедија била само несрећа – не терористички напад. Наравно да се плаше политичких последица.

Најглупљи коментар је, можда, дошао од Ралфа Стегнера, заменикa савезног председника Социјалдемократске партије Немачке (СПД), који је одмах након инцидента рекао: „Па добро, у либералној демократији не може постојати нешто као апсолутна сигурност“. Овом и оваквом изјавом, он је буквално плесао преко лешева дванаест жртава терора.

Касније су мејнстрим политичари наставили да инсистирају да не можемо бити сигурни да се радило о терористичком нападу. У тренутку када је читав свет и када су сви светски медији већ говорили о „терористичком нападу“, немачки мејнстрим медији и значајни политичари су избегавали те речи.

Јуче смо имали веома непријатну и врло хладну изјаву наше канцеларке Ангеле Меркел, која, више или мање, признаје да је, можда, био и терористички напад. Наравно да хоће да буде веома опрезна. Ако се испостави да је осумњичени кога је полиција ухапсила у понедељак – илегални мигрант из Пакистана који је прешао немачку границу 31. децембра 2015. – био терориста који је возио камион, онда је Ангела Меркел одговорна за злочин. Тај човек не би био овде да она није отворила границе за велики број миграната.

То је ситуација сада. Имамо политичаре из свих мејнстрим група који нам говоре да њихова највећа брига нису терористичке претње, већ јачање десничарских популистичких покрета.

Прилично смо навикли на ту врсту ужасних изјава нашег вођства, јер смо већ имали исту реакцију на сличан напад камионом у Ници прошлог лета. Прва реакција била је изјава да треба да изразимо солидарност са мигрантима, а не да преиспитамо нашу имигрантску политику.

Политички сарказам у Немачкој је заиста наша водећа идеологија. Сви наши истакнути политичари су потпуно изгубили везу са друштвом. Они одбијају да говоре о терористичким претњама и мигрантској кризи.

Пре много година, немачки не-мејнстрим новинари и политичари су упозоравали: „ако дозволимо свима да дођу, доћи ће и неки лоши људи“. Наша влада је занемарила ову једноставну истину.


Извор: Катехон

Оставите коментар

Оставите коментар на Немачки политички сарказам

* Обавезна поља