vucic-skupstina-БЕОГРАД – Скупштинску расправу о буџету у поподневним сатима обележила је оштра полемика премијера Александра Вучића и опозиције, која се завршила избацивањем из сале Зорана Живковића, председника Нове странке.

Премијер Вучић појавио се у парламенту око 17.40 сати са жељом да посланицима и грађанима објасни зашто се доноси ребаланс буџета и да, како је рекао, прими ударце за овакав буџет за наредну годину због кога се сви љуте. У једном тренутку, демократе су му из клупе добацивале да поднесе оставку, а он им је узвратио да то може и да им се оствари: „Само не знам шта бисте ви тад.”

Вучић се обратио демократама речима: „Ви сте били и остали најобичније кукавице. Изгледа да имате проблем кад вас се неко не плаши. За разлику од вас господине Стефановићу (Борислав), мени не би пало на памет да владам са шест одсто подршке, нећу ни са 16, ни са 26 одсто, препустићу вам све, зато што је вама власт све. Хоћу да ме грађани запамте да сам учинио нешто за њих и будућност ове земље. Обећао сам да нећу бити премијер кад будем имао 26 одсто подршке, а грађанима хоћу да захвалим што су презрели политичке кукавице и што су нас разумели шта мора да се предузме.” Вучић је повишеним гласом више пута демократе назвао кукавицама, а неколико демократа је стојећи, довикивало из клупа…

Председавајући Игор Бечић (СНС) упозоравао је посланике да не добацују, а Вучић му је казао: „Пустите их нека вичу, могу да прете, осећаће се лакше, мислиће да уместо шест одсто, имају седам одсто подршке.” Борислав Стефановић (ДС) му је рекао да је показао „висок степен нервозе, беса и чак неке врсте простаклука у политичком смислу.” Стефановић је навео да ниједан председник владе у историји није овако разговарао са посланицима. Он је додао и да није никоме претио када је рекао да ће и они сићи са власти, па ће видети, већ да је тиме мислио на политички бумеранг: „Ништа лоше нисам мислио”.

Шеф посланичке групе ДС-а је додао: „Све време сте викали на нас, а кажете да вама неко прети. Стварате атмосферу политичког рата до истребљења.” Стефановић је казао и да све што је влада предложила јесте шупља шерпа. Вучић је одговорио: „Рекао сам да сте кукавице, и ви сте нама рекли да ћемо пасти са власти, па ћемо видети, претите прогоном, не плашим се ја вашег прогона. Ви ни шупљу шерпу нисте оставили у државној каси.”

Премијер је рекао и да ће једном отићи са власти, али да неће доћи они на власт већ неко други. Он је казао да му до власти није нимало стало, да је осам месеци на власти и да је уморан од оних који критикују, а ништа не раде. Стефановић му је одговорио да је „помало смешно, кад неко покушава да уплаши грађане оставком и то човек који је два пута одлазио из политике.”

Игор Бечић изрекао је по две опомене Драгану Шутановцу и Дејану Николићу, опомињао је и Зорана Живковића, који је тражио реч и покушао да говори, упркос томе што му Бечић то није дозволио. Бечић је казао Живковићу да не може да добије реч, због „уличарског добацивања све време док је премијер говорио”. Упозорио га је да му је изрекао две опомене, а кад се Живковић на то није осврнуо, дао је паузу и позвао обезбеђење да га избаце из сале. Обезбеђење је дошло, а Живковић је потом сам изашао. Он је новинарима рекао да је желео да реагује, јер се Вучић и њему неколико пута обратио, да не зна зашто је избачен и да ништа није учинио. У сали је седница настављена, а Вучић је казао посланицима да га је „човек изабран са листе ДС-а”, Живковић, назвао стоком. Премијер је рекао: „Све можете, само немојте више никога да линчујете и ништа да спаљујете.” Седница је потом настављена у далеко мирнијем тону.

Премијер: Више неће бити смањења плата, ни пензија

Премијер Александар Вучић је у расправи о буџету поручио да више неће бити смањења плата, ни пензија и додао да плата и пензија за шест месеци не би ни било да влада није донела тешке мере. „Убудуће грађани могу да очекују само бољитак”, рекао је Вучић, обраћајући се посланицима у скупштини у току расправе о ребалансу буџета за 2014. и предлогу буџета за наредну годину.

„Људи су после аранжмана са ММФ-ом и пошто су видели озбиљан програм, разумели да Србија има добар план, разумели су да је крај тешких мера”, истакао је Вучић.

Он је рекао да је његова одлука да се донесе овакав буџет и да он у потпуности преузима сву одговорност и кривицу на себе, јер ће многи да се љуте зато што је буџет овакав какав јесте.

Премијер је захвалио коалиционим партнерима што су га подржали да се скроји буџет који је једини начин да Србија оздрави.

Вучић је навео да су пред владом била два пута: први је лакши, али је преварантски, на ком се народу причају бајке како ће све да буде боље, а други је – да се предузму стварне реформе, тешке реформе.

skupstina-srbije-aleksandar

Премијер је објаснио да је влада одлучила да крене другим путем, са суштинским реформама, да би Србија 2017. године имала раст.

Према његовим речима, ММФ предвиђа да ће Србија у 2016. имати раст од четири одсто, а у 2017. раст већи од два одсто. „Нама је дефицит буџета у периоду јануар–новембар смањен десет одсто у односу на прошлу годину. Бележимо драматичан скок ПДВ-а, што показује борбу против сиве економије, повећана је наплате акциза, то су све значајни резултати”, подсетио је Вучић.

Премијер је позвао посланике да усвоје и „ребаланс ребаланса” буџета, који је последица чињенице да је остварен вишак пара него што је то ребалансом било предвиђено, зато што су приходи повећани, а расходи смањени.

Обраћајући се посланицима у парламенту, Вучић је рекао да то није необично, те да се нада да ће наредне године бити бар четири-пет ребаланса којима ће влада моћи да се похвали да има веће приходе, него расходе. „Ми смо ребаланс донели зато што имамо вишак пара, него што смо то ребалансом предвидели, зато што су нам приходи повећани, а расходи смањени. Ми смо због тога поносни и срећни и требало би и сваки грађанин да због тога буде срећан”, казао је премијер Вучић.

Он је са чуђењем констатовао да не може да верује да амбасадори Немачке и САД, на пример, више воле ову земљу него посланици, јер те дипломате позитивно говоре о мерама владе, него многи у земљи.

Премијер је рекао да је слушао и о неким претњама притвором и додао да то, нажалост, говоре они који су 14 месеци држали Горана Кнежевића у притвору само зато што се дрзнуо да се супротстави Бојану Пајтићу, који је затворен јер је почео да смета Пајтићу, а који је правоснажном пресудом ослобођен лажних оптужби.

Вучић је навео и да ова власт када хапси не броји напредњаке и демократе, већ хапси криминалце.

Премијер је негирао да држава намирује губитке авио-компаније „Ер Србија” и „Србијагаса”.

„Ми не покривамо губитке „Ер Србије”, јер она није направила губитак, већ Демократска странка управљајући „Јатом” и ти губици су губици државе. Држава је то само констатовала и мора да их плати”, казао је Вучић.

Говорећи о дугу „Србијагаса”, он је рекао да држава тај дуг мора да врати иако је и он направљен у време владе Демократске странке, када је Борко Стефановић био државни секретар. „Важно је да грађани све то знају”, казао је премијер додавши да су дугови намирени и у неким министарствима за струју и телефон, те да све то јасно пише у папирима и то ћирилицом.

Вујовић: Штеди се свугде, а и приходи расту

Планирани буџетски дефицит за 2015. годину је 158,6 милијарди динара, али ако се томе придодају гаранције од 30,7 милијарди динара и остали финансијски трошкови од око две милијарде, планирани дефицит ће бити 191,3 милијарде динара, рекао је министар финансија у обједињеној расправи о ребалансу и предлогу буџета за идућу годину

Буџет за наредну годину је јединствен, јер преокреће трендове, па од досадашњег тренда пада прихода имамо тренд њиховог раста, рекао је Душан Вујовић, министар финансија, представљајући буџет у Скупштини Србије. Он је нагласио да су на свим местима, где је то могло, направљене уштеде, да се очекује повећање прихода за 27 милијарди динара и смањење трошкова за исти износ. Посланици владајуће коалиције најављују подршку „републичкој каси”, а опозиција га оштро критикује и тврди да се „наставља политика да грађани штеде, а држава расипа”.

Образлажући буџет, министар Вујовић је рекао да је „ово први пут у више година да се предвиђају мањи номинални трошкови у текућој него у претходној години”. Он је истакао да је то велики, фантастичан успех, јер је смањење номиналних трошкова реткост. Вујовић је навео да је планирани буџетски дефицит за 2015. годину 158,6 милијарди динара, али „ако се томе придодају гаранције од 30,7 милијарди динара и остали финансијски трошкови од око две милијарде, планирани дефицит ће бити 191,3 милијарде динара”.

Пошто је од октобарског ребаланса држава до сада уштедела 40 милијарди динара, Сулејман Угљанин (СДА) предложио је да се један одсто тог новца, а „то је 400 милиона динара, усмери у реализацију владиног програма за повратак избеглих и расељених Бошњака из општине Прибој у последњој деценији прошлог века”. Угљанин је рекао да је ове године било 17 националних савета националних мањина, а да их је сада већ изабрано 20, а средства намењена њима су знатно мања у идућој години и предложио да се Канцеларији за људска и мањинска права увећају „барем за сто одсто”.

Ненад Чанак (ЛСВ) констатовао је да криза у Србији није економска, „него је она иманентно политичка”. Он истакао је јавни дуг превисок, да је дефицит од 191 милијарду рекордан, а доћи ће до 192 милијарде, јер се у фусноти крију 33 милијарде динара, 250 милиона евра се налази у фусноти, а то су расходи који иду на губиташе –„Галенику”, „Србијагас”… Према његовим речима, половина буџета ће ићи на отплату дугова, а од 2006. године се не поштује Устав о финансирању Војводине, па се то не чини ни сада, „Војводина је ускраћена за милијарду евра до сада, Србија сваком грађанину Војводине дугује отприлике 641 евро”.

Одговарајући Чанку, Небојша Стефановић, министар полиције, приметио је да треба видети како су настали дугови, наводећи потом Агробанку, Универзал банку, Развојну банку Војводине…  Чанак је одговорио, што се тиче банака, да је први за то да се све истражи, а министра Вујовића питао да ли „држава Србија признаје да је Војводини дужна 150 милијарди динара по основу Устава који јој гарантује седам одсто средстава”.

. Марко Ђуришић (СДС) буџет је оценио као оптимистичан, као и процену да ће пад производње износити 0,5 одсто, истакавши да „кретања у овој години не говоре да ће тако бити”. Према његовим речима, једино знатно повећање прихода очекује се од јавних предузећа. Ђуришић је говорио више о ребалансу буџета за ову годину, рекавши да ће једину корист од ребаланса осетити МУП и упитао министра Вујовића зашто су исплаћена заостала дуговања баш МУП-у.

Борислав Стефановић (ДС) рекао је да је буџет потпуно нереалан и да влада „пројектује да има три метра дугу плаву косу, да је згодна, да ће бити богата и срећна у 2015. години и ми заједно са њом”. Оценио је да влада наставља са погубном политиком смањења плата и пензија, а покривају се дугови „Ер Србије” од 160 милиона евра и 200 милиона евра за „Србијагас”. Стефановић је казао и да је предвиђено и 200 милиона евра за путовања и услуге по уговору, док просветарима недостаје 25 милиона евра да би се сачувао ниво плата који су имали до сада.

zivkovic 1

Ребалансом до враћања дугова

Министар финансија Душан Вујовић представио је и предлог другог овогодишњег ребаланса буџета, истакавши да се то чини да би се вратили дугови из прошлости, с обзиром на то да је у буџету уштеђено више од 70 милијарди динара него што је очекивано.

Према Вујовићевим речима, планирано је плаћање дугова судова од 2,7 милијарди за ангажовање вештака и бранилаца по службеној дужности, Управи за аграрна плаћања 4,33 милијарде динара за дуговање пољопривредницима, а МУП ће добити новац да плати дуг „Телекому” од 700 милиона динара, ЕПС-у 470 милиона и 518 милиона за јубиларне награде и превоз припадника МУП-а. Ребалансом је предвиђено и 500 милиона динара за отпремнине. Он је навео да су уштеде направљене у Министарству финансија у делу који се односи на експропријацију земљишта.

Живковић удаљен са седнице, добацио Бечићу „стоко једна”

Председавајући Скупштине Србије Игор Бечић изрекао је синоћ три опомене посланику НС Зорану Живковићу због „уличарског речника” и наложио скупштинском обезбеђењу да Живковића избаци из сале.

Бечхић је изрекао и петоминутну паузу, док обезбеђење није ушло у салу, након чега је Живковић напустио скупштинску салу.

Пре тога, председавајући Игор Бечић је Живковићу, који је тражио реплику, рекао да „својим уличарским речником није заслужио реч”.

Живковић је узвратио са: „Стоко једна”!

Бечић му је потом изрекао трећу опомену и меру удаљења.

Живковић је после тога новинарима у парламенту рекао да је из парламента удаљен мимо Пословника И да ништа није учинио што би било противно правилима парламентарног живота.

Он је додао да је у неколико наврата хтео да одговори премијеру Александру Вучићу на, како је рекао, оптужбе које је изрекао на његов рачун:„Након ШТО се председник владе лично мени обратио, ја сам тражио реплику, а председавајући, овај кондуктер, не знам одакле је, рекао је да се ја кафански понашам”. Он је додао да се Вучић сат  раније у парламенту.  „Не знам одакле је дошао. Било би јако интересантно да је пре тога прошао неки тест провере алкохолисаности или утицаја неких дрога. У сваком случају, од како је ушао у парламент је на најгори начин и најгорим језиком говорио о опозицији, причао о својим такозваним успесима и свашта говорио о опозицији”, закључио је Живковић.

Самит коштао 800.000 евра

Премијер Александар Вучић изјавио је да је одржавање Самита Кине и земаља ЦЕЕ у Београду Србију коштало 800.000 евра, а да је од Кине добијено 4,5 милиона евра, само у једној донацији.

Обраћајући се посланицима у парламенту, премијер је казао да је то најмања могућа сума која је могла бити потрошена за одржавање оваквог скупа. „И Србију смо подигли у међународним оквирима. Четири дана је кинески премијер био у нашој земљи. Уместо да кажете честитам, хоћу да учествујем у том догађају, ви сте питали колико кошта”, казао је Вучић.

Он је понудио да прочита трошкове скупова која је одржавала претходна власт, рекавши да су то износи који прелазе суму од милион и милион и нешто евра, и то без учешћа угледних званица, премијера, неки „чак и без нашег пр


Извор: Политика, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Нервоза и неумерености у Скупштини

* Обавезна поља