dacic-privredaБЕОГРАД –Премијер Србије Ивица Дачић рекао је вечерас да су несугласице унутар владајуће коалиције нормалне, али да оне не угрожавају циљеве владе, већ да постоје различита мишљења.

Коментаришући медијске написе о несугласицама унутар владајуће коалиције Дачић је истакао да је то потпуно нормално и да Социјалистичка партија Србије није исто што и Српска напредна странка и обрнуто.

„То нису несугласице које угрожавају циљеве владе. Ми о неким стварима мислимо различито, то је познато”, рекао је Дачић за РТС објашњавајући да „рестриктивна финансијска политика, штедња, али и економски и привредни развој и стране инвестицје и даље остаје политика владе”.

Дачић је навео и да реконстукција владе улази у завршну фазу, у којој, како је рекао, очекује експерте, најугледнија имена без обзира из које су странке.

Он је истакао да је суштина изградња система и промена Србије, и да, како каже, не треба правити фетиш од појединих имена.

„Ја хоћу експерте у влади, најугледнија имена без обзира из које су странке”, истакао је Дачић и навео да ће и сам предложити неке експерте да буду министри.

Како каже, не морају да буду странацки ангажовани, али напомиње да ако су ти експерти бољи од политичара онда треба они да се кандидују на изборима.

Истичући да СПС и СНС имају исте политичке циљеве, премијер Дачић је навео да ће за викенд влада предложити Измене закона о министарствима, након чега ће страначки органи одлучиватио о кандидатима.

На питање да ли ће Томислав Јовановић бити кандидат СПС-а за министра просвете, како су најавили поједини медији, Дачић је рекао да то „може да се деси”, али да ће се о томе расправљати у оквиру СПС-а наглашавајући да је суштина реконструкције да се предложе најбољи кандидати.

Према његовим речима, главна политичка борба води се између СПС-а и СНС-а што значи да је опозиција потпуно политички неактивна.

„Извучен јој је (опозицији) тепих испод ногу, јер су годинама говорили да се разликују од нас по европској политици, а данас морају да траже неку другу политику”, рекао је Дачић и демантовао да иза реконструкције стоје избори.

„Реконструкција се управо ради да не би било избора”, навео је премијер.

Он је оценио и да је дошло до неразумевања изјаве кандидата СНС-а за министра финансија Лазара Крстића око стезања каиша. „Стезање каиша не треба да иде на уштрб социјалне заштите, што је рекао и Крстић”, објаснио је Дачић.

————————————————————

Дачић: Неприхватљиве ознаке Републике Косово 

БЕОГРАД –Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да Србија неће прихватити да на гласачким листићима за локалне изборе на Косову стоји било каква ознака „Републике Косово”.

„Ми не можемо учествовати на локалним изборима, ако постоје ствари које не говоре о статусној неутралности. За нас је то потпуно неприхватљиво, ја мислим да око тога дијалога практично нема”, казао је Дачић за Радио-телевизију Србије.

Он је пред наставак дијалога са косовским премијером Хашимом Тачијем поручио да српска жеља за дијалогом није слабост, и да се вара свако ко то помисли.

———————————————

Дачић и Вучић вечерас о реконструкцији

БЕОГРАД –Премијер Ивица Дачић најавио је да ће вечерас имати састанак са вицепремијером Александром Вучићем, на којем би, како је рекао, требало да буде завршен договор везан за реконструкцију владе.

„Ја ћу вечерас имати наставак разговора са вицепремијером Вучићем и надам се да ћемо завршити цео тај договор везан за реконструкцију владе”, рекао је Дачић за РТС.

Он је изразио уверење да је шестомесечна реконструкција ушла у завршну фазу, јер предстоје измене Закона о министарствима, одлучивање страначких органа о кандидатима за нове чланове владе и седница парламента на којој ће морати прво да буде промењен закон, констатоване оставке садашњих министара, а затим да уследи избор нових министара.

За сутра заказана седница Владе Србије, на којој ће тема бити измене Закона о министарствима, увод је у завршницу шестомесечног процеса реконструкције кабинета премијера Ивице Дачића.

Нови састав владе могао би бити познат до краја месеца, под условом да на влади прођу законске измене, а да на највишим телима две водеће странке коалиције – СНС и СПС – буде усаглашен списак нових министара.

Председништва обе странке заседаће у недељу, највиши функционери напредњака и социјалиста претходних су дана најавили да ће све у вези с реконструкцијом бити познато до краја седмице, а медији су у међувремену спекулисали именима потенцијалних министара.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Несугласице не угрожавају рад

* Обавезна поља