dzonatan_murБЕОГРАД – И политички и економски односи Србије и САД су у успону и Вашингтон ће наставити да подржава Београд у дијалогу који води са Приштином, али и у напорима на путу ка Европској унији. Ако све буде ишло позитивним током, не видим разлог да преговори о чланству са ЕУ не почну у јануару.

Ове поруке у интервјуу, за „Новости“, шаље директор Канцеларије за јужну и централну Европу Стејт департмента Џонатан Мур, који се средином недеље у Београду срео са нашим званичницима. Он хвали напоре српских власти да се имплементирају сви договори и нада се да ће Срби са севера одустати од бојкота локалних избора у новембру:

– Избори су прилика за људе на северу Косова да изаберу своје локалне лидере, који ће бити председници општина у Митровици, Зубином Потоку… Треба да искористе ту прилику тако што ће изаћи и гласати. Верујем да појединци који позивају на бојкот не говоре у име свих грађана на северу.

* Срби са севера посебно страхују да цео процес дијалога у Бриселу, укључујући и локалне изборе, има за циљ да заокружи независност Косова?

– Наша порука људима са севера, и свуда на Косову и у региону, јесте да је крајње време да Београд и Приштина нормализују односе, да се разреши статус и положај Срба на северу, тако што би им се обезбедила сва права и могућност за живот, рад и просперитет. То је и један од циљева дијалога. И ваш председник и премијер и први потпредседник владе уложили су значајан напор и послали много позитивних сигнала, наглашавајући важност учешћа на изборима.

* Хоће ли ови избори бити највећи испит у примени Бриселског споразума?

– Тешко је издвојити једну ствар за коју би се могло рећи да ће бити највећи изазов за Београд. Оптимиста сам, јер је Влада показала добру вољу за дијалогом са Приштином. Важно је да су и многе опозиционе партије подржале дијалог и желе његов успех, као и имплементацију договореног.

* Али Приштина покушава да промени и опструише споразуме на терену?

– Има контроверзи, тешких детаља. О енергетици и телекомуникацијама већ је требало да буде постигнут договор, а то се није догодило. Приштина још није усвојила закон о амнестији. Али уверени смо да је могуће да обе стране испуне и примене договоре.

* Може ли Београд да отвори преговоре са ЕУ у јануару?

– Надамо се да је то могуће и снажно подржавамо будућност Србије као члана ЕУ. Преговарачки процес ће бити дуг, и боље је да почне што пре. После састанка Кетрин Ештон са Ивицом Дачићем и Хашимом Тачијем следеће недеље, видећемо да ли тај процес наставља да се развија у позитивном правцу.

* Приштина је најавила да ће у Савету безбедности УН тражити и суспензију Резолуције 1244. Да ли ће САД то подржати?

– Немамо званичну информацију да постоји такав захтев Приштине. Што се нас тиче, Резолуција СБ је и даље на снази.

* Као дипломата који је дуги низ година био ангажован на Балкану, како оцењујете тренутну политичку и безбедносну ситуацију региону?

– Веома смо задовољни и импресионирани огромним напорима које српске власти улажу у процес дијалога и унапређење односа са суседима. Све је то препознато и позитивно оцењено у САД. Наравно, између наше две земље још има отворених питања, попут Косова, процесуирање одговорних за напад на нашу амбасаду у Београду, али и забринутости око убиства тројице америчких држављана, браће Битићи. Тај случај мора да се истражи и процесуира.

* Мислите ли да би избори у овом тренутку били штетни за Србију?

– То је ваша унутрашња ствар, о томе одлучују Влада и партија. Очекивања Вашингтона су да Влада, без обзира на то ко је буде чинио, води земљу напред, настави дијалог са Приштином и реформе.

НЕМА ПОДЕЛЕ

* НА дебати у Конгресу овог пролећа још једном сте поручили да подела КиМ или размена територија није добро решење. Зашто се Вашингтон толико противи томе?

– Веома смо заинтересовани за дешавања на Балкану, али позиција вашингтонске администрације је јасна – не мислимо да би такав аранжман био од помоћи за регион, већ контрапродуктиван и да би изазвао нове проблеме. Уосталом, током дијалога Београда и Приштине та тема се ниједном није нашла на столу.

СТИЖУ НОВЕ КОМПАНИЈЕ

* МОЖЕМО ли ускоро очекивати долазак нових америчких компанија у Србију?

– Многе америчке компаније већ послују овде, наша размена наставља да расте. Напредовање Србије на путу ка ЕУ учиниће је још атрактивнијом за америчке инвеститоре, јер је за њих важна владавина права, да постоје закони који ће штити њихова улагања, да је амбијент сигуран и предвидљив.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Резолуција 1244 и даље на снази

* Обавезна поља