Један од највећих мултилатералних скупова у Европи ове године – Самит којим ће бити обележено шест деценија од основања Покрета несврстаних – одржава се у Београду сутра и прекосутра, уз присуство великог броја страних званичника.

У главном граду Србије у наредна два дана окупиће се више од 105 земаља, као и још девет делегација међународних организација, а међу учесницима су и председник Гане Нана Акуфо Адо, син првог египатског председника и једног од оснивача Покрета несврстаних Гамала Насера – Абделхаким Гамал Абдел Насер, око 40 министара спољних послова, бројни специјални изасланици, и као посебни гости шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, будући да Русија од јула ове године има статус земље посматрача, као и Србија.

Домаћини скупа, који ће бити одржан на Београдском сајму, у сећање на Самит који је 1. Септембра 1961. године одржан у главном граду, ове године су Србија и Азербејџан.

Пре шест деценија, лидери 25 земаља афирмисали су идеју остваривања противтеже у тада блоковски подељеном свету.

У претходних 60 година свет се значајно променио, али су поделе, ипак, остале, па је предстојећи скуп прилика да се идеји заједничког деловања земаља које нису међу водећим политичким и економским силама света, пружи нови подстицај.

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је време за обнову идеја политичке независности и заједничког деловања слободарских земаља света, пожелевши добродошлицу свим учесницима.

Самит нема примарно политичку димензију, јер неће бити донете никакве одлуке, али је начин да сви покажу да се сећају београдске конференције пре 60 година.

Према речима министра спољних послова Николе Селаковића, скуп ће бити и добра прилика да са земљама које ће бити представљене развијамо привредну сарадњу. Он је поручио да стратешки и суштински циљ Србије остаје чланство у ЕУ, али да се Београд не одриче традиционалних пријатеља – Русије, Кине и Покрета несврстаних.

Београд ће угостити више од 550 учесника, а највећи број делегација стиже данас у српску престоницу. На Београдском сајму све је спремно на велики догађај, а обављају се још само последње припреме.

Испред сале у којој ће се одржати пленарно заседање, вијоре се заставе свих земаља учесница, уз фотографије из доба рађања идеје о Покрету несврстаних, као и велики билборд, на којем су, уз фотографију Скупштине Србије, где су први пут заседали, ликови некада важних фигура тог покрета – Тита, Сукарна, Насера, Нехруа и Нкруме.

Планирано је да скуп отворе председник Србије Александар Вучић и председник Азербејџан Илхам Алијев, а у уводном делу скупа предвиђено је и видео обраћање генералног секретара УН Антонија Гутереша, као и уживо обраћање актуелног председника Генералне скупштине УН Абдула Шахида.

Пленарни део са обраћањима свих делегација трајаће два дана, док ће се паралелно одвијати и други догађаји, попут Пословног форума у организацији Привредне коморе Србије.

На маргинима скупа, председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, министар спољних послова Никола Селаковић и други званичници имаће низ билатералних састанака са шефовима страних делегација.

Иначе, основни принципи Покрета несврстаних, које су чиниле махом афричке и азијске земље јесу: узајамно поштовање територијалног интегритета и суверенитета, узајамно ненападање, узајамно немешање у унутрашње послове, једнакост и узајамна корист и мирољубива коегзистенција.

Београд спремно дочекује овај велики скуп, а министар унутрашњих послова Александар Вулин најавило је да ће он бити организован и обезбеђен на највишем нивоу. На пословима обезбеђења манифестације биће ангажовано 3.243 припадника Министарства унутрашњих послова.

Радно време малопродајних објеката и ресторана по одлуци градског штаб за ванредне ситуације продужено је од суботе до среде, 13. октобра, до поноћи због великог броја гостију.

Самит несврстаних у Београду – Фото: Танјуг/Саво Радовановић

Малки: Свет поларизован, вратити улогу Покрету несврстаних

Министар спољних послова Палестине Риалд Малки, који је данас дошао у Београд где ће учествовати на скупу поводом 60 година од оснивања Покрета несврстаних, казао је да верује да ће конференција повратити улогу Покрета што је данас посебно важно, јер опет имамо поларизован свет.

„Конференција може много да значи посебно, јер је свет данас поново подељен између САД и Кине, видимо мобилизацију са обе стране и веома је важно вратити Покрету његову улогу, престиж и значај”, казао је Малки Танјугу по доласку на аеродром Никола Тесла у Београду.

Изразио је уверење да ће састанак који ће се одржати сутра и прекосутра у Београду дати важност Покрету и вратити његову улогу у блиској будућности и истакао важност обележавања у Београду.

„Важно је и што обележавамо 60. годишњицу Покрета у Београду, то ће омогућити да многе земље поново успоставе комуникацију и контакт”, казао је.

Када је реч о односима Палестине и Србије, Малки каже да постоји доста простора за унапређење билатералних односа.

Подсетио је да је посетио Србију пре три године, када је имао састанке са председником, министром спољних послова, а наводећи да ће се и овом приликом састати са њима, каже да ће ти разговори бити фокусирани на билатералне односе и како да се побољшају.

„Очекујемо да министар спољних послова посети Палестину до краја године, а све то говори у прилог томе да смо на правом путу да специјалне односе који постоје између две земље унапредимо у блиској будућности”, казао је Малки.

Министар спољних послова Палестине Риалд Малки – Фото: Сава Радовановић/Танјуг

Насеров син: Част је учествовати на конференцији Покрета

Абделхаким Гамал Абдел Насер, син првог египатског председника и једног од оснивача Покрета несврстаних Гамала Насера, истакао је данас да је велика част за њега што има прилику да учествује на комеморативном скупу поводом 60 година од оснивања Покрета који ће се одржати сутра и прекосутра у Београду.

„Велико је задовољство за мене што сам данас овде, Југославија је мој други дом. Велика је част што ћу присуствовати конференцији Покрета несврстаних на чијој првој конференцији је био мој отац пре 60 година”, казао је Танјугу Абделхаким Гамал Абдел Насер по доласку на аеродром Никола Тесла.

Како каже, велика му је част да присуствује конференцији управо у тренутку када се многе земље у свету суочавају са различитим проблемима. Он је, такође, указао на значај који Покрет несврстаних има за афричке земље.

Алмахади: Покрет несврстаних данас потребнији него пре 60 година

Министарка спољних послова Судана Марјам Алмахади истакла је данас да је Покрет несврстаних данас можда још потребнији јер свет је, како каже, постао „село” и врло брзо се шире информације, али и проблеми што смо видели за време пандемије вируса корона.

Алмахади је подсетила да је Судан био један од оснивача Покрета и то неколико година након стицања независности.

Навела је да данас има и других проблема са којима се све земље на свету суочавају, попут климатских промена, миграција.

„Не само борба против COVID-19, већ и безбедност, економски раст, демократија, људска права, не зависе само од једне земље, већ од целог света. У ово време, Покрет који укључује велики број земаља, је можда и потребнији јер се заједно можемо боље суочити са изазовима и борити се са проблемима”, казала је Алмахади за Танјуг по доласку у Београд на аеродром Никола Тесла.

Уверена је да је Београд, где је пре 60 година одржана прва конференција Покрета несврстаних, право место да се обележи годишњица и разговара о могућностима унапређења сарадње у борби против свих изазова.

Када је реч о сарадњи Судана и Србије, Алмахади каже да има доста потенцијала за унапређење, као и да се та сарадња може побољшати у размени искустава када је реч о правима људи, посебно жена, затим у пољу инвестиција, женског предузетништва, спорта…

Како је навела, Судан је сада, након револуције, више заинтересован за унапређење односа са свим земљама света, а Србија је једна од земаља са којима жели да развије што ближу сарадњу.

Бадавеј: Покрет несврстаних потребнији него икада пре

Покрет несврстаних потребнији је него икада пре, изјавио је данас асистент министра спољних послова Египта Ехаб Бадавеј.

„Данас више него икада Покрет је потребан, имамо много изазова, тероризам против којег морамо сви да се боримо, али имамо и COVID-19 пандемију, социјалне и економске проблеме, дефинитивно нам је потребно више сарадње за суочавање са свим проблемима”, казао је Бадавеј Танјугу по доласку на аеродром Никола Тесла у Београду.

Истакао је да је велика част присуствовати конференцији у Београду којом се обележева 60 година од одржавања прве конференције Покрета и захвалио властима у Србији што су организовале тај, како каже, историјски догађај.

Када је реч о сарадњи Египта и Србије, Бадавеј подсећа на одличне и специјалне односе које су успоставили и гајили Јосип Броз Тито и Гамал Насер.

Како каже, односе две земље одликује првенствено међусобно поверење, а Египат, иако је сарадња на високом нивоу, жели да је још више продуби на свим пољима.

У Београд су стигли председавајући Генералне скупштине УН, представник Индије…

Око поднева су у Београд стигли председавајући Генералне скупштине УН Абдулах Шахид, као и државна министарка за спољне послове Индије Менакши Леки, као специјални изасланик индијског премијера Нарендре Модија.

У Београд је допутовала и специјална изасланица председника и министарка спољних послова Индонезије Ретно Марсуди. Такође, у главни град Србије стигли су и министри Гвајане, Хаитија, Катара, Индонезије, Сомалије, Малија, Бангладеша, Сент Китс и Невис, Јемена…

Важна солидарност чланица Покрета, Србија важан партнер Африке

Самит у Београду којим се обележава 60 година од оснивања Покрета несврстаних земаља, важан је зато што земље које га чине треба да промовишу међусобну солидарност, каже министар спољних послова Екваторијалне Гвинеје Симеон Есоно Ангуе.

Ангуе је за Танјуг, по слетању на београдски аеродром „Никола Тесла”, захвалио Србији на позиву за учешће на скупу.

„Хвала на позиву на овај важан састанак. Србија је веома важан партнер за Африку, а скуп значајан зато што смо земље које треба да промовишу солидарност међу нама из Покрета”, рекао је шеф дипломатије Екваторијалне Гвинеје.

Како је рекао, државе би требало да реафирмишу солидарност и ангажовање за просперитет свих земаља.

„Имаћемо и састанак са министром спољних послова Србије, како бисмо ојачали односе две земље, на обострану корист”, рекао је Ангуе.

У Београд допутовао и шеф турске дипломатије

У Београд је данас стигао и министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу, који ће, као гост, учествовати на Самиту покрета несврстаних. Чавушоглуа је на аеродрому „Никола Тесла”, дочекао државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић.

У Београд је, такође, стигао и министар спољних послова Венецуеле Феликс Пласенсија.

У главни град Србије допутовали су и дипломатски представници Гвинеје Бисао, Боцване и Капо верде.

Самит несврстаних, за бољу будућност и јаче везе држава

Глас Покрета несврстаних земаља мора се јаче чути, и предстојећи Самит у Београду прилика је да се ојачају везе међу државама чланицама, изјавио је данас министар спољних послова Габона Паком Мбуле Бубеја, који ће представљати своју земљу на скупу.

„Радосни смо да будемо у Србији, на позив владе ваше земље и браће из Азербејџана. Славимо 60 годишњицу Покрета, који је веома важан и има значајан глас у међународној заједници”, рекао је Бубеја за Танјуг по слетању на београдски аеродром.

Како каже, глас Покрета мора се чути све јаче у време када мултуилатерализам постаје све важнији, а све светске, међународне институције морају да се прилагоде еволуцији света.

„Ова конференција представља инаугурацију боље будућности и јачање веза међу земљама чланицама”, рекао је он.

Када је реч о односима са Србијом, министар је рекао да Габон има одличне односе са нашом земљом, због чега је председник те државе, Али Бонго Ондимба, пожелео да буду представљени на највишем министарском нивоу.

Председник Габона је, каже, тиме желео да укаже на братство са народом Србије.

„Имамо дугу традицију односа са Србијом и желимо даље да појачамо те везе”, рекао је Бубеја.


Извор: Танјуг/РТВ

Оставите коментар

Оставите коментар на Несврстани опет у Београду

* Обавезна поља