Владимир Путин је јуче, 6. октобра, одржао састанак посвећен питањима енергетике. Руски председник је рекао да је Русија спремна да допринесе стабилизацији светског енергетског тржишта, али да је то неопходно радити на комерцијалној основи узимајући у обзир интересе свих учесника. Како је додао, понуда гаса на берзама може да се повећа, али не на споту у Европи него у Санкт Петербургу.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да се пракса европских земаља по питању краткорочних уговора за куповину гаса показала као погрешна јер се на тај начин не узима у обзир целокупна специфичност гасног тржишта.

Он је рекао и да енергетско тржиште не трпи исхитреност и збрку будући да се показало да су непромишљени потези довели до кризе у Европи.

„Као што је и свима познато, енергетско тржиште не трпи исхитреност и збрку. Непромишљени потези могу да доведу до озбиљног дисбаланса попут овог који сада видимо у Европи. Тренутно смо сведоци да се у истом тренутку догодило неколико непријатних ствари“, казао је Путин.

Руски председник је рекао и да је Русија спремна да допринесе стабилизацији светског енергетског тржишта, али да је то неопходно радити на комерцијалној основи узимајући у обзир интересе свих учесника.

„Тренутна ситуација на европском енергетском тржишту је доказ да су политички обојене одлуке недопустиве у било којој сфери, тим пре када је реч о енергетици – области од које директно зависе компаније и животни стандард милиона грађана“, нагласио је.

Хладна зима с почетка ове године утицала је на несташицу резерви гаса у европским складиштима што је само подстакло потражњу, приметио је Путин.

Додао је и да је Русија одувек била поуздан добављач гаса за све кориснике у Европи и Азији и строго поштовала све уговорне обавезе.

Русија преко Украјине испоручује више гаса него што је дужна

Примећујемо свакакве спекулације на тему транспорта гаса преко Украјине, међутим, Русија тим правцем испоручује 40 милијарди кубних метара гаса годишње, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Желео бих да нагласим да су наше уговорне обавезе за испоруке преко украјинског система за транспорт гаса 40 милијарди кубних метара годишње. За девет месеци ове године ‘Гаспром’ је повећао испоруке гаса преко транспортног система Украјине за више од осам одсто. Са сигурношћу се може рећи да ћемо премашити своје уговорне обавезе када је реч о испорукама гаса преко територије Украјине“, рекао је руски лидер на састанку посвећеном развоју енергетике.

Према његовим речима, додатно повећање испорука гаса преко Украјине за „Гаспром“ је економски неисплативо јер је скупље.

„Транспорт гаса новим системима знатно је јефтинији – око три милијарде долара уштеде годишње за одговарајућу количину“, прецизирао је Путин.

Путин током „енергетског састанка“ у Кремљу – Фото: MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK- KREMLIN/EPA

О испорукама гаса Европи

Ако се задржи тренутно темпо испорука гаса у Европу Русија може да оствари нови рекорд, рекао је руски председник и додао да ову годину сматра периодом обнављања руске привреде.

„За првих девет месеци ове године у плусу смо у односу на прошлу 18,8 милијарди кубних метара, односно 15 одсто у односу на исти период прошле године. И ако се тај темпо очува можемо да остваримо још један рекордни показатељ испорука у Европу када је реч о нашим енергентима, укључујући гас“, рекао је Путин.

Он је додао да „Гаспром“ ниједном није одбио да повећа испоруку гаса страним потрошачима уколико су подносили одговарајуће захтеве.

Према његовим речима, највећи потрошач руског гаса у Европи је Немачка која је за девет месеци ове године у односу на 2020. добила 20 милијарди 124 милиона кубних метара гаса више.

„То је 131,8 одсто више него прошле године“, објаснио је Путин и подсетио да је прошле године Немачкој, иако се укупан обим испорука смањио у односу на 2019. годину, испоручено више гаса и то плус 4,7 милијарди кубних метара.

Коментаришући цене гаса Путин је рекао да су оне обориле све рекорде

Грешке које су начинили европски партнери довеле су до проблема и дисбаланса и због тога је сада цена гаса побила све рекорде и данас се приближава чак цифри од 2.000 долара за хиљаду кубних метара, рекао је Путин.

„То је 10 пута више од просечне цене прошле године. Тражио сам да се на састанку детаљно предочи како се развија ситуација“, рекао је руски председник.

Додао је и да развој енергетског комплекса у Русији мора да буде избалансиран и да при томе морају да буду узети у обзир национални интереси и да се гледа у будућност.

Дугорочна стабилност руске привреде је осигурана, рекао је он.

Путин и Меркел – Фото: HAYOUNG JEON/EPA

Након Путиновог обраћања пале цене гаса

Цене гаса на светском тржишту почеле су значајно да опадају након што је руски председник Владимир Путин изјавио да је спреман да помогне да се стабилизују растуће цене енергената у свету, примећује британски лист Фајненшел тајмс.

„Тржишне цене гаса нагло су опале у среду након што је председник Русије Владимир Путин изјавио да је његова земља спремна да допринесе стабилизовању нагло растућих светских цена енергената које угрожавају индустријску активност и нагло повећавају инфлацију“, наводи се у чланку.

Према подацима са берзе „ICE Futures“ јуче је цена гаса поставила нови историјски рекорд, достигавши вредност од 1.937 долара за хиљаду кубних метара. До краја дана, цена је пала за преко 600 долара.

Како лист наводи, представник консултантске компаније „ICIS“ Том Мерзек Мансер, јучерашњи дан је био „најнестабилнији и најнепредвидљивији дан који су многи играчи са тржишта икада видели“.

И британски дневни лист Телеграф пише о наглом паду цена гаса након Путиновог обраћања, истичући да је цена гаса у сваком случају седам пута већа од уобичајене цене за Велику Британију.

Генерално, након Путиновог обраћања, цена фјучерса гаса у Европи пала је скоро 22 одсто, испод 1.000 долара за 1.000 кубних метара, после вести да је Русија спремна да повећа испоруке на континент. Цене гаса су дан раније скоро достигле 2.000 долара.

Према подацима о трговању са Интерконтиненталне берзе (ИЦЕ), цена новембарских фјучерса на гас на холандском ТТФ индексу почела је у четвртак да се тргује на скоро 1.260 долара за хиљаду кубних метара, а затим је накратко скочила на 1.370 долара, да би се коначно касније стабилизовала, пише Бизнис Телеграф.

Јутрос, у једном тренутку пала је на 973 долара за хиљаду кубних метара, што је 22% ниже од њене цене приликом затварања дан раније. У среду је цена гаса у Европи накратко достигла историјски максимум од 1.937 долара за хиљаду кубних метара, скоро три пута више од цене у септембру.

Северни ток 2 решење за кризу

Северни ток 2 још није у функцији због административних заврзлама из Брисела. А док Русија чека сертификацију Немачке за подводни гасовод Северни ток 2, цене гаса у Европи су на рекордном нивоу док зима долази, а сада је Москва, у завршном ударцу, поручила да би одобрење Берлина могло да их “охлади”.

Северни ток 2, који се протеже 1.200 километара дуж дна Балтичког мора од Русије до Немачке је готов и почео је да прима гас ради тестирања. “Гаспром” је ове недеље добио одобрење Данске за покретање једне од линија, али чека се кључно одобрење немачких власти – што би могло да потраје неколико месеци – да гас крене у Западну Европу. Изградња гасовода наишла је на отпор Сједињених Америчких Држава, које упозоравају да ће пројект повећати европску зависност од руске енергије.

Путин на почетку радова на Северно току 2 _ Фото: Кремлин/ЕПА

Немачки регулатор БНетзА треба да утврди да оператер тог гасовода, компанија “Северни ток 2 АГ”, испуњава правила Европске уније која траже одвајање транспорта гаса од производње и продаје, што је познато као “раздвајање”. Земља има рок до почетка јануара да донесе нацрт одлуке о сертификацији, који мора послати на увид Европској комисији, а потом ЕУ има два месеца да делује. Овај рок се може продужити на још два месеца, чиме би процес могао да уђе у мај.

Руски председник Владимир Путин поручио је да је Европа начинила грешке тиме што је одбацила дугорочне гасне споразуме, док је заменик руског премијера Александар Новак рекао да би сертификација подводног гасовода од стране немачких власти могла да “охлади” скокове цена енергента.

– Мислим да постоје два фактора која би могла унешто да охладе тренутну ситуацију. Пре свега, наравно, то је комплетирање сертификације и брже одобрење за снабдевање гасом преко завршеног Северног тока 2 – рекао је Новак на састанку званичника владе и шефова енергетских компанија, којим је председавао Путин.

Новак је указао да би повећање продаје гаса на “Гаспромовој” платформи такође могло ублажити цене. Путин се сложио са предложеним повећањем, али додао да Русија прво треба да испуни домаћу потражњу за гасом. Он је истакао да је Европа погрешила што је смањила удео дугорочних уговора у трговању природним гасом у корист такозваних “спот тржишта” (на којима се роба продаје по дневној цени), где су цене порасле.

Портпарол Kремља Дмитриј Песков рекао је у среду да је Москва спремна да разговара о новим дугорочним уговорима за продају гаса европским потрошачима и додао да “Гаспром” испуњава све своје обавезе.

Аналитичари, међутим, упозоравају да постоји реална забринутост да би Европа могла остати без гаса у четвртом кварталу, с обзиром да су европске залихе на историјски ниском нивоу у ово доба године, док у Азију одлази главнина природног гаса из земаља извозница, а Русија дозира извоз.

Потенцијално решење, указују они, било би рано одобрење и покретање Северног тока 2, којим би се могао допремити преко потребан гас у Европу пре краја текуће године.


Извор: Спутњик/Блиц/

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин о гасној енергетској кризи

* Обавезна поља