Ustavni sudБЕОГРАД– Уставни суд Србије утврдио да је неуставна Уредба о посебном начину признавања високошколских исправа и вредновања студијских програма универзитета са територије Косова и Метохије, који не обављају делатност по прописима Републике Србије.

У информацији објављеној на сајту суда додаје се да је Уставни суд одбацио захтев за обуставу извршења појединачних аката и радњи предузетих на основу те уредбе, што значи да они остају на снази, преноси Танјуг.

Суд је одложио објављивање те одлуке у „Службеном гласнику Републике Србије“ за шест месеци од дана њеног доношења на седници 30. априла.

Одлуке Уставног суда ступају на снагу даном објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије“.

Оспорена Уредба је својевремено донета на основу споразума између тадашњих преговарача из Приштине и Београда – Едите Тахири и Борка Стефановића.

Уредбом владе Мирка Цветковића из марта 2012. уређује се посебан начин признавања диплома и вредновања студијских програма универзитета на територији АП КиМ који не обављају делатност по прописима Србије, а ради утврђивања права у погледу наставка образовања, односно у погледу запошљавања дипломаца са окупираних територија за време важења Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Високошколске исправе Универзитета у Приштини издате на обрасцу и са печатом Унмика за време важења Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, настављају да производе правно дејство на читавој територији Републике Србије, предвиђа оспорена Уредба.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Неуставно а остаје на снази !!!

* Обавезна поља