proizvodnjaБЕОГРАД – Предузећа у реструктурирању биће заштићена од принудне наплате још пет месеци. Ово је суштина измене и допуне постојећег закона о приватизацији, које је у уторак усвојила Влада Србије и упутила Скупштини на хитно усвајање. Тиме је, практично, спречено да повериоци од 15. маја блокирају рачуне 155 предузећа у рестуктурирању, која упошљавају 53.584 људи.

Повериоци ће се, по новом закону, намиривати из продајне цене ових фирми.

„За предузећа која се приватизују методом јавног тендера, односно јавне аукције, државни повериоци не могу тражити принудну наплату, нити било коју меру поступка извршења ради намирења потраживања насталих до 31. 12. 2007. године“, наводи се у Нацрту закона.

Иако се приватни повериоци отворено не помињу, у овој „забрани“ принудне наплате и они ће морати да сачекају 150 дана. Да би покренули процес повраћаја свог новца, сви повериоци суду ће морати да приложе и предлог за намирење потраживања коју издаје Агенција за приватизацију. Када ове измене, наиме, ступе на снагу, сви повериоци имају рок од 30 дана, да уз одговарајућу документацију пријаве Агенцији своја потраживања. Агенција за приватизацију, потом, има рок од 90 дана да то евидентира, и утврди висину потраживања за сваког повериоца и свако предузеће у реструктурирању.

Затим Агенција има задатак да направи предлог за намирење потраживања, који ће у току та три месеца доставити повериоцима. Банке, порезници, добављачи и остале фирме које су пријавиле потраживања од предузећа у реструктурирању, имаће потом рок од 30 дана да се изјасне да ли су сагласни са предлогом Агенције за приватизацију. То је укупно 150 дана од тренутка ступања измена закона на снагу. Тек по истеку тог рока од пет месеци, могућа је принудна наплата од ових предузећа.

Банкрот

Усвајање измена закона о приватизацији било је неопходно, јер је Уставни суд прописао да 14. маја престаје заштита ових предузећа од поверилаца, што би аутоматски довело до блокаде, а потом до стечаја и банкрота већине њих. У свега десет предузећа у рестуктурирању ради 20.277 људи, што је готово половина од укупно запослених у овим фирмама, које само држави, према проценама дугују 1,5 милијарди евра. Ово одлагање принудне наплате ипак неће донети спас свима, јер се процењује да само трећина ових предузећа може да рачуна на потпуни опоравак и тржишно пословање.

Прелазно решење

Измене Закона о приватизацији су прелазно решење до усвајања новог закона – речено је „Новостима“ у Министарству привреде. – Овим изменама регулисан је поступак остваривања права поверилаца предузећа у реструктурирању, а с друге стране заштићен је минимум државног интереса.

 


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Продужење заштите реструктуираних предузећа

* Обавезна поља