parada 1985Министарство одбране Србије најавило је да ће огласити на продају више од 480 тенкова и хаубица, 220 оклопних возила, више од 20.000 пушака и пиштоља и велику количину друге муниције и опреме.

Како се наводи на интернет сајту Министарства одбране, Дирекција за набавке и продају планира да понуди на продају 282 тенка Т-55 и око 220 оклопних транспортера М-60, М-80, БТР-50 и БТР-60 и противоклопних оруђа ПОЛО, као и 200 хаубица од 105 и 155 милиметра.

Министарство ће понудити око 16.700 пиштоља калибра 7,65 милиметра, око 3.500 аутоматских пушака М-70, око 120.000 тромблонских мина и око 1.500 ракета.

Заинтересовани могу да купе и више од 1.100 противавионских топова од 20 и 30 милиметара и око 5.400 ручних бацача ракета, минобацача и бестрзајних топова, а на продају је и 26 вишецевних лансера ракета М-63.

На продају су и три радара СНАР-10 за контрабатирање непријатељске артиљерије и више од 140.000 комада разне муниције.

У огласу објављеном 27. јануара на сајту Министарства наводи се да ће позив за учешће у јавном надметању за куповину оружја бити упућен оним правним лицима која имају законско право за то.

Портпарол Министарства одбране: Наоружање и опрема планирани за продају су застерели, и неће ослабити одбрамбену моћ земље

Београд — Наоружање и опрема коју Министарство одбране планира да понуди на продају су застерели, са истеклим ресурсима и неће ослабити одбрамбену моћ земље.

То је данас изјавио портпарол Министарства одбране Јован Кривокапић.

„Ради се о вишковима наоружања и војне опреме који нису неопходни за нормално функционисање система одбране. Средства која су оглашена вишком су застарела, са истеклим ресурсима и веком употребе“, казао је Кривокапић агенцији Бета.

Он је додао да Војска Србије располаже довољним бројем модернијих средстава исте класе и намене.

Према његовим речима, целокупан приход од будуће продаје вишкова наоружања и војне опреме биће уплаћен у Буџетски фонд за наоружање чије је оснивање у току у министарству одбране.

„Буџетски фонд се као новина у складу са законом, управо оснива у министарству одбране. За разлику од неких претходних времена, средства из фонда ће бити искључиво коришћена за истраживање, развој и набавку новог наоружања за потребе Војске Србије“, рекао је Кривокапић.

Он је додао да министарство одбране није прецизирало временски орочен позив за достављање понуда за куповину наоружања.

„Такав поступак треба да обезбеди максималну транспарентност у процесу продаје, односно да пружи довољно времена заинтересованим предузећима да пронађу купце“, казао је Кривокапић и додао да на тендеру могу учествовати предузећа регистрована за спољнотрговински промет контролисане робе, којих има више од 150, као и 51 предузеће регистровано за производњу наоружања и војне опреме.

„Оглашавање и продаја вишкова наоружања и војне опреме биће потпуно транспарентно и у складу са законом. Циљ нам је да предупредимо евентуалне пропусте и малверзације у свим фазама поступка продаје, укључујући и јавно надметање заинтересованих предузећа по моделу аукције, чиме су остварене продајне цене у просеку три до четири пута веће од почетних“, рекао је портпарол министарства.

Кривокапић је додао да је претходни модел продаје наоружања и војне опреме био „далеко нетранспарентнији“ и оптерећен незаконитостима због којих је ухапшено више особа.

Како је навео, током претходних месеци, на захтев Војске Србије и сугестију министра одбране Братислава Гашића, повучена су из продаје одређена средства, првенствено инжењеријска али и убојна вежбовна средства, која су раније оглашена сувишним.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Невероватно слабљење војске

* Обавезна поља