putin-novaМОСКВА – Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да ће самит Русије, Украјине, Немачке и Француске бити одржан у среду, под условом да до тада буде задовољен „одређен број тачака“ које се тичу мировног плана о Украјини.

„Тај састанак биће одржан под условом да успемо да се договоримо о одређеном броју тачака о којима смо интензивно разговорали у последње време“, навео је у Путин у поруци белоруском председнику Александру Лукашенку.

Самит у Минску заказан је пошто су данас о ситуацији у Украјини и могућим решењима за ту земљу телефоном дуго разговарали немачка канцеларка Ангела Меркел и руски, украјински и француски председник Владимир Путин, Петро Порошенко и Франсоа Оланд.

Кремљ је саопштио да ће пре самита у Минску бити одржан састанак групе експерата у Берлину,као и да ће поново разоварати руски и украјински, и представници ОЕБС-а у оквиру Контакт групе.

Оланд и Меркелова у петак су о Украјини разговарали са Владимиром Путином, а немачка канцеларка требало би да се у понедељак састане са Бараком Обамом.

Квартет у среду у Минску ако се усагласе позиције

МОСКВА/КИЈЕВ – Лидери Русије, Украјине, Немачке и Француске – чланица тзв. Нормандијског квартета, договорили су се да одрже састанак о решавању украјинског конфликта у Минску у среду, 11. фебруара, јавио је ТАСС, преносећи изјаву руског председника Владимира Путина да је сусрет могућ само ако претходно буде усаглашено „неколико позиција“.

Договор је постигнут приликом телефонског разговора Путина, Петра Порошенка, Ангеле Меркел и Франсоа Оланда, наводи руска агенција.

Руски председник је о резултатима разговорима „Квартета“ у Сочију информисао белоруског председника Александра Лукашенка.

„Договорили смо се да ћемо се потрудити да организујемо сусрет у истом формату шефова држава и влада у Миску, оријентисаћемо се на среду, ако до тада успемо да усагласимо низ позиција, које смо у последње време интензивно разматрали“, рекао је Путин, захваљујући Лукашенку на уложеним напорима за решавање кризе у Украјини.

Лукашенко је саопштио да је разговарао о томе са Порошенком телефоном.

Познато је да ће сусрету у Минску претходити преговори на нивоу заменика шефова дипломатије четири земље, 9. фебруара у Берлину, навео је ТАС С, позивајући се на дипломатске изворе.

Украјинска агенција УНН јавила је из Кијева, позивајући се на Порошенкову прес службу, да дан касније, 10. фебруара, у Минску треба да буде одржан састанак трилатералне Контакт-групе и да је то договорено током данашњег разговора лидера Нормандијског квартета.

За разговор је прес служба украјинског председника саопштила да су лидери Квартета изразили наду да ће њихови напори на сусрету у Минску довести до неодложног и безусловног обостраног прекида ватре, наводи УНН.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је, пак, да Москва очекује да ће на евентуалном самиту у Минску у среду бити донете „важне одлуке“.

Лавров је казао да су напори Квартета усмерени на што скорије смирење ситуације, прекид ватре и повлачење тешког наоружања, а да покушаји да се заоштри тема испоруке наоружања Украјини неће успети да их подрију.

Према оцени руског министра, већина европских политичара негативно оцењује могућност испоруке оружја Украјини и сматрају да та идеја само може да доведе до продубљивања украјинске кризе.


Извор: Бета, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Самит под одређеним условима

* Обавезна поља