Већ неколико месеци Пентагон прате неуспеси. Све је почело од „новајлије“ пете генерације Ф-35. То је тешко приметни авион који може да носи и нуклеарно оружје, али га ниједан радар не види. Читав тај програм ће пореске обвезнике да кошта 1,5 милијарди долара. Међутим, тек када је Ф-35 почео да се производи серијски, испоставило се да код њега има много технички проблема – претерана тежина, прегревање и лоше маневрисање. Осим тога, авион је снабдевен само двема ракетама класе „земља – ваздух“ и практично се у борби не може штитити. „Локхид – Мартин“ обећава да ће све техничке недостатке да уклони, али су за то потребне милијарде долара.

Агенција Блумберг је, позивајући се на документа Војно-поморских снага САД, испричала о постојању још једног неуспелог пројекта. Испоставило се да брод – носач авиона Џералд Р.Форд, најскупљи у историји Америке, једноставно није способан за борбу. А у воду само што је спуштен. Биле су довољне само две недеље да се испостави да он не може ни да прихвата, ни да отпрема ловце. Сада Пентагону за уклањање техничких недостатака треба 961 милион долара. Сервисирање војних и инжењерских система тог носача је показало да је неопходно да се усаврши „аерофинишер“, тј. систем који обезбеђује пријем авиона при слетању.

Али – проблема са новим бродовима има још. Код невидљивог носача авиона USS Zunwal (њега називају најтехнологичнијим носачем) – невоље су испливале чим је спуштен у море. Сваки такав „невидљивац“ кошта 7 милијарди долара. А један пуцањ из уникалног топа – 800.000 долара. Шта више, „невидљивац“ тешко маневрише, па га чак ни технологија „стелс“ не може спасити од противниковог откривања. Када је сазнао за све те „војне тајне“ директор Пентагона Џејмс Метис је закључио да САД има низак степен борбене готовости и одмах је наредио да се почне са прегледом противракетне одбране земље. Али господин Метис је констатовао да осим техничких недостатака постоје и проблеми у кадру. А најважнији је да су потребни стручњаци који ће коштати десетине милијарди долара. За сада је Метис изнео само делић државних тајни. Али уколико се ствари не промене – врло брзо ће свет сазнати да са оне стране океана армија баш и није претерано јака. Произвели су много оружја, али са стручњацима који би требало да раде на различитим ваздушним и поморским „чудима“ ма колико то било невероватно – постоји мањак.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Невоље Пентагона

* Обавезна поља