Путин: „Русија и Кина су се сложиле да је потребно симултано замрзавање севернокорејског ракетног и нуклеарног програма и опсежних војних вежби САД и Јужне Кореје

Решавање севернокорејске кризе представља главни заједнички спољнополитички приоритет Русије и Кине, изјавио је руски председник Владимир Путин на заједичкој конференцији за новинаре са кинеским лидером Си Ђинпингом.

Како је рекао, главни задатак је обезбедити дуготрајни мир и стабилност у североисточној Азији.

„Русија и Кина су се сложиле да је потребно симултано замрзавање севернокорејског ракетног и нуклеарног програма и опсежних војних вежби Сједињених Америчких Држава и Јужне Кореје“, рекао је.

Он је такође истакао да Русија и Кина позивају све стране како би се уздржале од провокативних акција и војне реторике поводом недавног лансирања ракете од стране Пјонгјанга.

Подсетимо, Северна кореја данас је саопштила да је успешно лансирала своју прву интерконтиненталну балистичку ракету, као и да је достигла висину од 2.802 километара и да је летела 933 километара.

Са друге стране Ђинпинг је рекао да измене у спољнополитичкој ситуацији Кине неће утицати на односе са Русијом.

Он тврди да Москва и Пекинг ефикасно сарађују по међународним питањима, упркос комплексим изменама у свету.

Ђинпинг је подсетио да се након ступања на дужност председника са Путином сусрео 22 пута, оценивши да су односи између Москве и Пекинга пример добросуседских односа две велике земље.

Он је изразио уверење да ће посета кинеске делегације бити оцењена као апсолутно успешна.

Руски и кинески председници су потписали мноштво билатералних споразума, а осим тога, усвојен је акциони план за период од 2017. до 2020. године у оквиру Договора о добросуседству, пријатељству и сарадњи између Русије и Кине.

РУСИЈА И КИНА УСАГЛАСИЛИ МЕРЕ ЗАШТИТЕ ОД ТХААД СИСТЕМА

Русија и Кина су против размештања противваздушних система ТХААД у североисточној Азији, обе стране су се договориле о мерама заштите сопствених интереса када је реч о безбедности, наводи се у заједничком саопштењу министарстава спољних послова Русије и Кине.

Како се наводи, обе стране су сагласне да размештање америчких ПВО система наносе велику штету стратешкој безбедности регионалних земаља, укључујући Русију и Кину и не доприносе денуклеаризацији Корејског полуострва.

Такође, оцењује се и да Москва и Пекинг позивају да све процес размештање ТХААД-а обустави моментално.

Подсетимо, батерија ТХААД у Јужној Кореји би требало да има од четири до девет мобилних гусеничних машина, од којих је свака конструисана за осам ракета-пресретача, иако још увек нису објављени званични подаци.

Батерија ће, такође, бити опремљена противракетним радаром ТПИ-2 ТМ. Радијус дејства ових ракета, наводно, не прелази 200 километара.

 


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија и Кина упозориле Северну Кореју и САД

* Обавезна поља