БЕРЛИН – Закључак самита у Берлину је да настављамо разговоре у ужем формату, уз посредство ЕУ, Немачке и Француске, о томе како да покушамо да наставимо дијалог, рекао је синоћ председник Александар Вучић по завршетку самита у Берлину. Он је рекао да нема формалних закључака, нити се о нечему гласало, већ да је реч о договору. Следећа прилика за разговор о наставку дијалога биће, рекао је, 1. или 2. јула у Паризу, уочи састанка Берлинског процеса, у Познању, а после европских избора.

Председник је рекао да је на скупу постало јасно све оно што се крило испод жита. Видело се, додаје, у најискренијој форми и ко и какав однос из региона има према Србији и КиМ.

„Изненадили смо се оштрини којом су говорили пре свега Албанци са КИМ, али и жестини и оштрини напада против Републике Српске и оним што је говорио Денис Звиздић и на то сам реаговао”, рекао је Вучић а преноси Танјуг. Он је указао да РС није никаква лоша творевина, већ да је Дејтонска творевина и да је тиме сачуван мир и заустављено крвопролиће на територији БиХ. Како каже, одговорио је и Албанцима који су имали приступ следећег типа: прво Рама говори о свом министру спољних послова који је имао тежак живот, јер је живео у време српских диктатора на КиМ, па су Албанци с Косова почели да причају да морамо да признамо Косово, да нема никакве аутономије за Србе, нема никакве РС – и то је нека опсесивна фасцинација Српском – те да нема никаквих извршних овлашћења за ЗСО.

„Почели смо у једном тренутку и да се осмехујемо. Трудили смо се да се понашамо одговорно и озбиљно и мислим да смо то успели да учинимо, иако не мислим да смо пред било ким у Европи сви заједно данас изгледали добро на било који начин”, оценио је он.

„Разумели смо све што се крило испод жита, све смо видели у једном дану”, рекао је Вучић. Он је рекао да је у Берлину одржана серија тешких састанака. Захвалио је немачкој канцеларки Ангели Меркел и француском председнику Емануелу Макрону на њиховом ангажману, рекавши да су они били веома рационални, разумни и озбиљни и одговорно се понашали.

„Покушавали су да пронађу решење за наставак дијалога, да утичу на стабилизацију прилика на Балкану”, рекао је Вучић српским новинарима у Берлину. Он је додао да „Србија није имала ниједан услов, осим да таксе које је Приштина увела буду повучене“.

„Неки други су сматрали да је од дијалога било важније да таксе остану, али шта да радимо”, рекао је Вучић.

Иначе, учесници састанка су истакли важност инклузивног и транспарентног преговарачког процеса, који би требало да прате напори у јачању поверења, а пристали су и да интензивирају напоре на успостављању регионалне економске зоне. Сви учесници су потврдили опредељење да сарађују у оквирима Берлинског процеса и сложили су се да ће унапредити сарадњу како би спречили радикализацију и како би се борили против тероризма и недозвољене трговине оружјем као и нерегуларних миграција.

Учесници су нагласили непоколебљиву посвећеност демократији, владавини права, добром управљању, борби против корупције и организованог криминала, као и јачању улоге цивилног друштва и независних медија. Сложили су се да су одрживе реформе кључ за европску перспективу региона и јачање отпорности друштава против изазова данашњег времена, а поново су потврдили посвећеност стабилности региона, закључује се у нацрту, који би требало да буде усвојен на састанку.

Меркел, Брнабић, Вучић и Макрон, Берлин 29.04.2019, Фото: Филип Сингер, ЕПА

Самит у Берлину настављен радном вечером

Самит о Западном Балкану у Берлину настављен је вечерас око 21.00 сат радном вечером, коју су за лидере из региона приредили домаћини састанка, немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон.

Претходно су током паузе између састанка и вечере, лидери искористили прилику за директну размену мишљења и консултације, јавља Танјуг.

Самит је, иначе, замишљен као размена мишљења, без, како је канцеларка Меркел објаснила, формалних одлука или закључака, али се очекују изјаве лидера по завршетку.

Вучић: Не помажу уцене и „понуде”, може само компромис

БЕРЛИН Председник Србије Александар Вучић поновио је данас у Берлину да се до решења косовског проблема мора доћи компромисом, те да никакви притисци и условљавања Србије, укључујући условљавање даљим напретком ка ЕУ, неће помоћи, преноси Танјуг.

„Ако нико неће компромис, него мисли да ће неко то да реши тако што ће да притисне Србију да би се дошло до решења, тај филм неће гледати”, рекао је Вучић у изјави новинарима у Беррлину, уочи самита о Западном Балкану.

Упитан да ли Србија има неке захтеве, каже: „Не, ми немао захтеве. То да сада ми јуримо – ‘отворите нам три уместо два поглавља или четири уместо два поглавља…’, не занима ме то”, рекао је Вучић.

„Да ли мислите да ће доћи до дијалога, а да противправне и антицивилизацијске таксе остану на снази? Не долази у обзир. То се неће догодити …тај филм се неће давати у биоскопима, ни ове, ни наредних недеља и месеци”.

Вучић за ЗДФ о промени граница: О којим границама говорите?

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас у Берлину да када се говори о идеји промене граница прво треба видети о којим се тачно границама говори, преноси Танјуг.

На питање немачке ТВ ЗДФ да прокоментарише идеју промене граница, Вучић је узвратио питањем:

„Када говоримо о границама, промени граница, моје питање је: о којим границама говорите – оним које су признате од УН, Шпаније, Италије? О којим границама говорите – границама Грчке или Турске?“

На упадицу других новинара да се мисли на „границе које признаје домаћин” данашњег самита, Немачка, Вучић је наставио:

„Немачка признаје Косово као независну државу, Србија не, Русија не, Кина не, Бразил не, Индија не и зато мислим да је потребно да пронађемо компромисно решење.„

Како додаје, многи мисле да није потребно никакво компромисно решење.

„Али, ја нисам онај који може да намеће било шта против воље великих сила, Приштине и осталих. Ту смо, у Берлину, да чујемо предлоге домаћина и да видимо шта можемо”, истакао је он.

Додаје да ће Србија бити „веома спремна” да чује предлоге.

„За сада их нисам чуо. Ако буде неких, бићемо спремни да дамо наше одговоре што пре”, закључио је Вучић.

Фото Танјуг

Вучић, Економист, Звиздић и албански новинари

Коментар председника Србије Александра Вучића на изјаву Дениса Звиздића, којег плаши евентуално прекрајање граница, те позивање БиХ медија на британски Економист, да иза његове идеје разграничења стоји намера да припоји Србији Републику Српску, био је повод за краћу расправу председника са албанским новинарима у Берлину.

Вучић је, на питање о хајци у БиХ медијима, намерно пласираној пред Берлин, приметио да је реч о уходаном медијском рецепту, по којем се најпре нешто измислили, а онда „разрађује” у регионалним медијима, на штету Србије, па се онда каже: „Ето, били смо у праву, Вучић све ради да би урадио ово или оно”.

„Дакле, слажу, измисле нешто, а онда 500 лажи сустиже ту једну лаж”, казао је Вучић и запитао:

„Јесам ли милион пута поновио да Србија поштује територијални интегритет БиХ? Да ли се иједном догодило да сам негирао интегритет БиХ? Није никада”.

Он је подсетио да се од Едија Раме може чути о уједињењу Албаније са Косовом и стварању Велике Албаније, слушамо од албанских политичара из Приштине да нема границе између Косова и Албаније.

„На то сви ћуте. Они о томе говоре, ја ништа не кажем. И нико о томе не пише шта они говоре, већ пишу о ономе што измисле на мој рачун…Шта онда да радите, како да реагујете?”, запитао је Вучић.

Рекао је, додаје, и Могерини да га „данас види најнасмејанијег до сада”, јер су сатерали Србију у ћошак, у угао из којег немамо излаза.

„И сад морамо да се бранимо и штитимо земљу. Немамо шта друго. Шта, да се бранимо од немогућих лажи?”, рекао је Вучић и „вратио” се на Звиздићеву изјаву.

Не види, каже, ни шта би објашњавао Звиздићу, поводом те његове изјаве да се плаши прекрајања границе.

„БиХ, колико знам, није признала Косово. Хвала му што штити територијални интегритет Србије. Много сам задовољан ако је то рекао”, са дозом ироније констатовао је Вучић, а онда се окренуо албанским новинарима и запитао их:

„Је л’ сте чули, ви Албанци, Звиздић се залаже за очување Косова у Србији? То је важно да знате, да се за то не залажем само ја”.

„Није тако”, узвратио је један од присутних албанских новинара, а разговор је следио овако:

Вучић: „А, није то…? Значи, Звиздић уствари мисли да Србији треба да се прекрајају границе, а БиХ не”.

Албански новинар: „Не”.

Вучић: „А што ме онда исправљате, ако нисте то рекли.. Могао је да мисли на једне границе или је Косово део Србије, па нема прекрајања границе, а колико ја разумем то је званична позиција БиХ. Значи, хвала Звиздићу што поштује границе Србије. А ако је мислио да нема прекрајања граница и да је Косово независна држава, чудан му је принцип, да је могуће прекрајање граница Србије, а да нема прекрајања других граница”, преноси разговор Танјуг.

Ми смо, наставио је Вучић, против прекрајања граница, али смо спремни да разговарамо о свим решењима и зато је, истиче, у једном тренутку говорио о важности разграницења.

„Јер, имате границе које признају Шпанци, једне Италијани, друге Немци, једне Руси… Различите границе се имају у виду, и зато се до решења мора доћи компромисом”.

Поред овог политичког „разјашњења”, Вучић је поделио са албанским новинарима са Косова још неколико опаски, везаних за лакше теме – језик и спорт.

Тако је у једном тренутку једног од њих упитао да ли његову изјаву снима телефоном, те прокоментарисао способност за новинарско сналажење, али и чињеницу да га „прати” на српском језику.

„Сви бре с Косова говорите српски, алал вера. Једино ја нисам научио албански”, рекао је председник Србије, а на опаску новинара да „има времена” за то, узвратио:

„Има времена. Ако ти мислиш да је то лоше, ја не мислим да је то лоше, мени је жао што не знам албански. Лакше бих вас убедио да повучете таксе, да разумете шта је добро за вас и за све друге”, рекао је Вучић уз осмех.

На питања српских новинара на неке, „домаће” теме, Вучић је споменуо градњу националног стадиона, на којем ће, каже, моћи да се игра финале Лиге шампиона.

Успут је упитао „свог” албанског саговорника да ли је добро рекао то за Лигу шампиона, а онда прокоментарисао:

„Албанци све знају… У Приштини ће сигурно да се игра, једино ако Звезда буде играла финале против Бајерна, па да вам направимо леп стадион, и то би било у реду, а можемо и у Грачаници да га направимо. А Приштина ће сигурно да игра против Бајерна, хоће”, нашалио се председник.

Албанског новинара је упитао и да ли Приштина сад игра фудбал, пошто, каже, то не прати.

„Некад сам пратио у оној нашој Лиги, били сте увек добри. И треба да пратим, у праву си”, рекао му је Вучић, а на његову опаску да ће му платити „курс” посаветовао га да треба да буде пристојан.

„Приштина ти је била 13. и то је био највећи успех. Али, биће једном и 12, у нашој Лиги. Видиш да знам све…”, поручио је Вучић.

Меркел и Макрон дочекују Вучића, Берлин 29.04.2019., Фото: Курир

Тачи – Европа је превише слаба, нема дијалога без САД

БЕРЛИН – Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи је, након састанка са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини у Берлину, изјавио да је предочио својој сагоиворници да су Београд и Приштина далеко од споразума без учешћа САД, јер је, како је рекао, ЕУ сувише слаба да покрене ствари на Западном Балкану.

„Неће бити преговора између Косова и Србије, далеко смо од постизања споразума без САД. Као прво, знате да ни дијалог, ни преговори или споразуми немају улогу САД и других пријатељских држава. Европска унија је сувише слаба и није јединствена да покрене ствари на Западном Балкану”, рекао је Тачи новинарима након састанка, јавља Танјуг.

Рекао је и да ће сто одсто увећане таксе на робу из Србије и БиХ бити још повећане, јер, према његовим речима, Србија наставља агресивне акције према Косову.

„Порез је легитиман. Ако Србија настави агресивно, ми ћемо само додавати мере и кренућемо на реципрочном нивоу. Косово је спремно за безусловни дијалог. Време је да Србија призна Косово. Данас је дан када канцеларка Меркел треба да увери Вучића да призна Косово, да убеди да то исто учини и пет земаља ЕУ које га још нису признале”, навео је Тачи и додао да је то оно што, како је рекао, очекује од берлинског самита.

Очекује, рекао је, и да ће Приштина добити данас подршку за визну либерализацију.

Косово, како је рекао, не тражи визну либерализацију као поклон, већ је то, каже, заслужило.

„Косово ће остати независна, суверена земља, увек поштујући права Медвеђе, Прешева и Бујановца на припајање Косову, што би било исправљање историјске неправде, пренео је Телеграфи.

Меркел, Тачи и Макрон, Берлин 29.04.2019., Фото: Курир

Харадинај – Признање, па све остало

Признање представља полазну тачку за напредак, поручио је данас косовски премијер Рамуш Харадинај у говору на самиту у Берлину, уз опаску да то није и крајња тачка.

Он је то написао на свом Фејсбук профилу.

Харадинај је, такође, захвалио Немачкој на сталној подршци „праву Косова на држављанство и територијални интегритет као услов за мир у региону”.

„Данас смо спремни завршити сва отворена питања између наше две држава”, рекао је Харадинај закључујући да је „у интересу свих да САД постану гарант решења, заједно са Европском унијом”, јавља Танјуг.

Харадинај је рекао да без узајамног признања и узајамног поштовања не може бити напретка у односима Београда и Приштине.

Признање у садашњим границама Косова ће, каже, значити превазилажење свих других препрека напретку.

„На пример, неће бити трговинских баријера ни на једној страни”, навео је Харадинај.

„Јасно је да не можемо напредовати док не признајемо истину о прошлости”, каже он и „објашњава” да је „истина из прошлости да је Косово претрпело злочине и да смо морали да кренемо од нуле”.

А стварност садашњости је, каже он, да је Косово сада независна држава, а Србија то треба да призна.

Меркел и Макрон – Разговори без прописивања решења

„Разговараћемо о случају Србије и Косова с вољом да се наставе преговори, немамо намеру да пропишемо решење, већ смо спремни да сагледамо све опције и да се разговори наставе без табуа. Одговорност је на свима, сви морамо да радимо да две стране наставе дијалог“, поручио је председник Француске на конференцији с немачком канцеларком.

„Други улог је да заједно радимо на стабилности региона. Најважније је имати политичку стабилност у региону, што за Француску представља политику новог ангажмана. Од 2000. године смо се мало повукли из региона и данас желимо заједно да радимо“, рекао је Макрон.

Макрон и Меркел на конференцији за штампу уочи сусрета у берлину

Он је поручио да је срећан што се налази у Берлину уз поруку да заједно с Ангелом Меркел могу да наставе с иницијативама.

„Желели смо да покушамо да у неформалном оквиру окупимо лидере и отворено разговарамо о стабилности региона, јер сматрамо да је то европско питање, а последњи месеци су показали да је могуће направити напредак. Двадесет година је прошло од ратова који су поцепали Балкан, а Преспанским споразумом смо видели да можемо да превазиђемо разлике“, каже Макрон.

Уверени смо да стабилност зависи од регионалне агенде и веће сарадње балканских земаља, постоје тензије које не доприносе никоме и о томе ћемо разговарати, рекао је Макрон на крају обраћања.

Немачка кацеларка је нагласила да Немачка и Француска имају заједничку одговорност и да је у њиховом интересу да се развој у региону Западног Балкана креће позитивно. Каже да смо могли да видимо храбре кораке у Северној Македонији и како се долази до решења конфликта. Ради се о скупу где ће се искрено и отворено разговарати о свим изазовима, поручила је Меркел

„Говорићемо и о Србији и Косову и како да унапредимо кретања, јер се овај проблем чини слабије решеним. Искрено и заједно да поведемо разговор, само читав регион може да се развија заједно. Да се види како могу да се наставе билатерални преговори“, рекла је немачка канцеларка. Она је нагласила да коначно решење за Косово и Србију “не може бити на штету осталих у региону”.

Објављен нацрт декларације

 У Берлину је објављен нацрт декларације који би требало да буде усвојен на састанку шефови држава и влада Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Француске, Немачке, Косова, Црне Горе, Северне Македоније, Србије и Словеније.

„Подсећајући на заједничку европску будућност Западног Балкана, похвалили су успешан договор Грчке и Северне Македоније око спора о имену као изванредан пример успешног решавања конфликата“, наводи се у нацрту заједничке декларације, преноси Слободна Европа.

Наглашена је важност договора о потпуној нормализацији односа између Косова и Србије за стабилност региона и европску перспективу те две државе, а учесници састанка су сагласни да било какав договор те врсте мора бити свеобухватан, политички одржив и мора допринети регионалној стабилности.

„Србија и Косово су пристали да убрзају напоре на имплементацији постојећих споразума и да се поново конструктивно укључе у дијалог о нормализацији односа уз посредновање ЕУ, са циљем постизања свеобухватног и коначног споразума“, наводи се у нацрту декларације.

Учесници састанка су истакли важност инклузивног и транспарентног преговарачког процеса, којег би требало да прате напори у јачању поверења, а пристали су и да интензивирају напоре на успостављању регионалне економске зоне.

Сви учесници су потврдили опредељење да сарађују у оквирима Берлинског процеса и сложили су се да ће унапредити сарадњу како би спречили радикализацију и како би се борили против тероризма и недозвољене трговине оружјем као и нерегуларних миграција.

Учесници су нагласили непоколебљиву посвећеност демократији, владавини права, добром управљању, борби против корупције и организованог криминала, као и јачању улоге цивилног друштва и независних медија.

 

Сложили су се да су одрживе реформе кључ за европску перспективу региона и јачање отпорности друштава против изазова данашњег времена, а поново су потврдили посвећеност стабилности региона, закључује се у нацрту, који би требало да буде усвојен на састанку.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Ничег новог у Берлину

* Обавезна поља