Nikolic u kiniПЕКИНГ – Председник Србије Томислав Николић допутовао је у Кину, где ће у наредна четири дана обићи кључне финансијске и привредне центре и разговарати са кинеским државним врхом и кинеским бизнисменима.

Према проценама, посета председника Србије имаће и историјски и стратешки значај, а разговори и сусрети биће посвећени оснаживању стратешког партнерства са Кином, напретку у реализацији постојећих инвестиционих пројеката, али и иницијативама за новим облицима сарадње у области кинеских улагања у српску привреду, као и осталим видовима сарадње.

Николић ће се сутра у кинеској престоници срести са кинеским председником Си Ђинпингом, премијером Ли Кећијангом и председником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Џанг Деђијангом, док ће се у уторак састати са истакнутим кинеским привредницима са пословањем у Србији.

Након тога Николић путује у Хангџоу где ће заједно са делегацијом привредника из Србије и ресорним министром учествовати на Инвестиционом форуму са циљем представљања могућности за улагања у Србији.

Председник Србије ће потом посетити индустријску зону високе технологије, фабрику аутомобила Џили и сусрести се са званичницима Ђеђијанг провинције.

Николић ће на крају посетити Шангај где ће се сусрести са званичницима града.

Србија је изузетно заинтересована за даље свестрано продубљивање и обогаћивање стратешког партнерства са Кином, успостављање механизма стратешког дијалога и заједнички ангажман по питањима на политичком, економском, културно-просветном, научно техничком и спортском плану, изјавила је Танјугу саветница председника Србије Станислава Пак, уочи посете.

Односе Србије и Кине карактерише висок степен узајамног поверења и међусобно разумевање у најважнијим питањима, истакла је она.

„Кина представља заштитника Србије у Савету безбедности, нарочито по питању очувања територијалног суверенитета и принципијелног непризнавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије”, рекла је Пак.

Саветница председника Николића је рекла и да је Србија од свих 15 земаља из механизма „Кина-земље централне и источне Европе” кандидовала највише пројеката за финансирање, од којих су приоритетни друга фаза пакет пројекта ТЕ Костолац, пројекат изградње деонице пута Појате- Прељине и две деонице аутопута Обреновац-Љиг.

Пак је истакла да ће, поред омогућавања кинеским компанијама да буду извођачи радова, испоручиоци опреме и материјала, на форуму инвеститора у Хангџоу бити представљена могућност за директно инвестирање у постојеће или нове производне капацитете у Србији.

Према њеним речима, кинеским инвеститорима биће представљено преко 30 пројеката у области инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, рударства и геологије, текстилне и металуршке индустрије, туризма и културе.

Делагација предвођена председником Николићем ће се сусрести и са најистакунутијим кинеским привредницима који послују у Србији и обићи индустријску зону високе технологије и фабрику аутомобила Џили.

Уочи посете, Николићев саветник за спољну политику Марко Ђурић рекао је за Танјуг да се „у Кини Србија поштује и цени”, а да делегација Србије одлази у посету да односе две државе продуби, да нашој земљи обезбеди конкретну политичку и економску корист, а традиционалном пријатељству између Србије и Кине ново поглавље у коме ће руководства остваривати статешки дијалог о свим питањима од значаја.

Како је најавио, током посете биће потписан већи број међудржавних споразума од значаја за развој међусобних политичких и економских односа.

„Да будем врло конкретан – то ће значити да ће приликом ове посете бити потписан на пример кредитни аранжман о изградњи деонице од Обреновца до Љига, што је изузетно значајно за инфраструктурни развој наше земље”, казао је Ђурић.

Он је додао да ће бити разговарано и о политичким темама, подсетио да Кина традиционално подржава нашу земљу када је реч о КиМ и другим питањима у међународним форумима, као и да гласамо једни за друге у међународним организацијама.

„Јако добро се разумемо када је у питању однос према међународном праву, међународном систему, УН као кровном чиниоцу у међунардним односима за који и наша и кинеска страна имају велико поштовање и у том смислу и дијалог о реформи УН био је од посебног значаја у претходном периоду па сам сигуран да ће и то бити помињано”, додао је Ђурић.

Према његовим речима, пријатељство Србије и Кине би требало у скорој будућности да буде крунисано и отварањем радова на изградњи Кинеског културног центра у Србији – првог таквог центра у овом делу света.

Како је најавио, током посете биће потписан и међудржавни споразум о оснивању културних центара, захваљући чему ће и Србија добити прилику да на подручју Кине почне да остварује и културну сарадњу.

Са председником Николићем у Кини, поред саветника, бораве и министар спољних послова Иван Мркић, министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић и министар просторног планирања, рударства и природних ресурса Милан Бачевић, као и група угледних привредника.

Кина је најважнији спољнополитички партнер Србије у Азији, а према подацима са сајта Министарства спољних послова Србије, робна размена је прошле године износила 1. 294 милијарди долара, од чега је извоз из Србије био 18,4 милиона долара.

У првих пет месеци 2013. године робна размена је износила 597.847 долара. Споразум о економској и техничкој сарадњи у инфраструктурним пројектима из 2009. дао је подстицај интензивирању екомских односа, што је резултирало и сарадњом на два капитална инфраструктурна пројекта у Србији – мосту на Дунаву и Термоелектрани „Костолац”.

У октобру 2011. године закључен је Протокол о сарадњи ЕПС и конзорцијума компанија ЦЕЕ и СЕГ у вредности од две милијарде долара.

Током 2012. године иницирани су пројекти сарадње са више кинеских компанија у изградњи Коридора 11, аутопута Појате-Прељина, аутопута Нови Сад – Рума – Шабац.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић допутовао у Кину

* Обавезна поља