nikolic-tanjug_fЉУБЉАНА – Србија је спремна за отварање првих поглавља у преговорима за чланство у Европској унији, изјавио је данас у интервјуу словеначком „Дневнику” председник Србије Томислав Николић и изразио уверење да поглавља још нису отворена због Косова и Метохије.

„Искрено говорећи, мислим да је Косово и Метохија проблем за отварање поглавља. У то сам уверен. Некад су нам то и отворено говорили, али су сад ту причу донекле гурнули по страни и тврде да чекају отварање… па не може ЕУ да чека отварање поглавља! Србија је та која то чека, а Европа их мора отворити”, истакао је Николић.

„Не можете да кажете: Ако желите у Европску унију, морате да до задње тачке испуните све што вам наредимо из Брисела. Али то не раде ни чланице ЕУ. Погледајмо пример признања КиМ: ако је то услов за пријем Србије у Европску унију, како је могуће да пет чланица ЕУ није признало Косово”, упитао је Николић.

На новинарско питање да ли званичници Уније у разговорима са представницима Србије кажу да су добри односи Београда са Русијом проблем који кочи приближавање Србије Европској унији, председник Николић је одговорио да је то тачно.

„Многи из Европске уније Србији замерају сарадњу са Руском Федерацијом, а сами би радо са њом трговали, набављали енергенте и сировине, као и користили огромно руско тржиште, иако под својим условима”, рекао је он.

Кад је реч о подршци Словеније предлогу Албаније да Косово постане члан Унеска, Николић тврди да званична Љубљана није требало да се прикључује тој иницијативи.

„Али вероватно им је неко рекао да то ураде. Европска унија ми делује као политичка странка: након што сви кажу своје, буде тако како одлучи већина. Имаш своје мишљење, али га не можеш јавно изговорити. Наши односи са Словенијом се не могу покварити, али Словенија треба да има на уму да не треба да предњачи у нечему за шта зна да боли Србију”, истакао је председник.

toma-nikolic 4Коментаришући односе са Хрватском, Николић је навео да је избегличка криза заправо проблем Европске уније и да није било потребе да се разбукта спор између Србије и Хрватске.

Он је додао како сматра да спора није ни било, ако се изузму изјаве појединих политичара, који су можда тиме покушали да освоје поене код неких својих грађана.

„У Хрватској се политичари нажалост још боје ултранационалиста, који започну и остваре све што замисле. Ако хрватска власт није у стању да обезбеди двојезичне табле у местима где је, по Уставу, довољан број Срба или грађана друге националности да се испуни тај услов, то је знак да је национализам у Хрватској још доминантна политичка опција, иако је Хрватска чланица ЕУ и морала би да се окрене потпуно друкчијим вредностима”, истакао је председник Србије.

Николић је за „Дневник” рекао да Србија није предузела ниједан лош гест према Хрватској, а има одличне односе и са римокатоличком црквом, што је некад било незамисливо.

„Србија је доживела велике промене, што је случај и са некима од нас који смо сада на власти. Једноставно речено, времена се мењају. Пословица каже да се једино будала никад не мења. Зашто смо се премијер Александар Вучић и ја променили и победили на изборима? Зар је требало да останемо какви смо били и да никад не победимо на изборима, па би у Србији ситуација била каквом су је други замислили и каква је била до тада? Србија се променила. Грађани апсолутно схватају да је оно што радимо добро”, закључио је Николић.

Ђурић – Не могу нас натерати да радимо против интереса Србије

БЕОГРАД – Србију нико не може и неће натерати да уради нешто што је против њеног интереса, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поводом нацрта преговарачког поглавља 35 који се односи на Косово.

Ђурић је, гостујући на телевизији Б92, потврдио да постоји нацрт преговарачке платформе за поглавље 35, који, како је рекао, прејудицира исход разговора између Београда и Приштине.

Директор Канцеларије за КиМ сагласио се са недавном оценом премијера Србије Александра Вучића који је за нацрт платформе рекао да је „језива”, али је поручио да је то само нацрт, који државе чланице Европске уније анализирају.

„Пре него што постане коначан документ, још има простора да се то поправи. Водимо озбиљан дијалог и нико не може да нас натера да урадимо оно што нећемо и не сматрамо да је у интересу Србије”, рекао је Ђурић.

marko-djuric

Он је потврдио писање медија који су објавили да се у нацрту преговарачке платформе захтева од Србије да преда Приштини хидроелектрану „Газиводе” код Зубиног Потока, да се укину административни прелази и успоставе гранични…

Упитан шта може Србија сада да учини, Ђурић је одговорио да се води интезивна дипломатска активност и да се непосредно разговара са државама чланицама ЕУ.

„Настојимо да их истинито и исправно информишемо о садржини дијалога, да свих 28 чланица знају шта је договорено, као и да унапред знају шта можемо, а шта не можемо и нећемо да прихватимо. Спремни смо да учинимо све што је људски, политички и правно могуће, али не можемо да признамо независност”, рекао је Ђурић.

Он је, ипак, истакао да, без обзира што постоје разлике између Београда и Приштине у вези са статусом Косова, разлике морају да се „изолују”.

„Постоје многе ствари које можемо да урадимо за грађане, за нормално функционисање институција, а које немају везе са статусом. За то како ће судови да комуницирају или да уче ђаци, за то нам не треба статус”, објаснио је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ је додао, када буде тренутак да се разговара о конкретним документима, а не нацртима, да ће Влада Србије „са грађанима да доноси све одлуке”.

На питање да ли то значи да је пред грађанима референдум „Косово или ЕУ”, Ђурић је одговорио да не жели о томе да спекулише.

О нацрту преговарачког поглавља 35, као и о настојањима Косова да постане чланица Унеска, Ђурић је рекао да ће бити речи на предстојећем дијалогу у Бриселу, наредне недеље.

„Не мислим да је битка за чланство у Унеско изгубљена, али није претерано повољна. Међутим, чека нас рад од неколико месеци за придобијање чланица извршног савета Унеско. Има 110 чланица, које одлучују двотрећинском већином, и то је велики изазов за нашу дипломатију која је у вези с тим веома активна ових дана”, закључио је Ђурић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић и Ђурић о Поглављу 35. (о Косову)

* Обавезна поља