ivica-tomislav-nikolicБЕОГРАД — Ако Ивица Дачић, макар и као кандидат за Нобелову награду, стане уз Хашима Тачија не може да добије моју подршку, изјавио за Новости председник Николић.

„Стално у међународној арени, од УН до Савета Европе, говорим о злочинима против Срба на Косову и Метохији и основаној сумњи да их је организовао Тачи (косовски премијер)“, каже председник Србије.

„Указивао сам и на вађење органа и на Жуту кућу. То је злочин незабележен у цивилизованом свету… И сада треба Србин да стане уз кандидатуру са Тачијем, уз човека којег само странци спасавају од истраге? Бојим се да би све истраге против њега престале уколико би добио Нобелову награду. Зато Србин уз њега не може да стане“, рекао је Николић.

Председник је рекао да се по том питању не би ни оглашавао да је Дачић нешто рекао. „Али, пошто ћути, и пошто сам довољно стар да му дам очински савет, ево, поручујем му: има времена, млад си, много тога можеш да урадиш за Србију. Косово и Метохија није разрешен проблем. То ће да потраје: Нико још није добио награду зато што је почео да разговара, већ када је проблем решен“.

Председник је за Новости открио да се већ одавно у Бриселу шушкало о тој кандидатури, али да се о томе причало више због, како је рекао, Ештонове него због њих двојице. Председник Николић је подсетио да високој представници ЕУ догодине истиче мандат.

„Подсећам да сам питао Дачића да ли је спреман да преговара са Тачијем, када је требало да му доделим мандате. Рекао сам му: нећеш имати отпора у Србији. Твоја дужност је да преговараш са онима кога су Албанци изабарали, а знаш каква оптужба виси над њим. Одговорио је да прихвата, али је тражио да иза њега станемо Вучић и ја. Рекао сам му да има нашу пуну подршку. Али ово са Нобелом је нешто друго“, рекао је у делу интервјуа који је дао за Новости председник Србије.

Српски и албански кокуси у Конгресу упутили су писмо Нобеловом комитету у којем номинују Ивицу Дачића, Хашима Тачија и Кетрин Ештон за Нобелову награду за мир.

Премијер Србије је раније навео да се такве номинације не објављују раније, тако да чим се појавила информација о номинацији он закључује да то није тачно.

„Премијер Косова“ Хашим Тачи изјавио је раније да је почаствован номинацијом за Нобелову награду за мир и да то признање, више него ико други, заслужују грађани Косова.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић неће Дачићевог „Нобела“

* Обавезна поља