nikolic-tomislavПредседник Србије Томислав Николић одбио је позив да присуствује обележавању двадесет година од геноцида у Сребреници. Како је Данасу речено на Андрићевом венцу, председник Николић не планира да 11. јула отпутује у Поточаре.

С друге стране, на комеморацију у Меморијални центар Поточари доћи ће три лидера држава региона, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и председници Црне Горе Филип Вујановић и Словеније Борут Пахор. Они су, према извештавању медија из региона, потврдили долазак на обележавање 20. годишњице геноцида у Сребреници. Како се наводи, они ће, том приликом, одати пошту жртвама и послати поруку да оно што се догодило у Сребреници никада и нигде не сме да се понови. У Организационом одбору за обележавање те годишњице кажу да очекују присуство око 30 високих делегација и око 50.000 грађана.

Међутим, како Данас сазнаје у кабинету председника Србије, Томислав Николић ће 16. јуна отпутовати у прву званичну посету Сарајеву од када је постао председник Републике 2012. Подсетимо, премијер Србије Александар Вучић је пре десетак дана био у другој званичној посети Сарајеву, а први пут одмах након преузимања дужности председника Владе Србије.

Према речима саговорника нашег листа у кабинету председника Републике, Томислав Николић је предлагао Бакиру Изетбеговићу да иду заједно у обилазак и српских и бошњачких гробова, али није добио одговор.

Подсетимо, једини највиши званичник Србије који је присуствовао комеморацији у Поточарима био је бивши председник Србије Борис Тадић. Тадић је био на обележавању десетогодишњице од сребреничког масакра – 2005.

Пре двадесет година, када су снаге босанских Срба заузеле ту енклаву у источној Босни, убијено је око 8.000 Муслимана, углавном мушкараца и младића. Реч је о највећем злочину у Европи после Другог светског рата за који је оптужен Ратко Младић, бивши генерал Војске Републике Српске, којем се тренутно суди у Хашком трибуналу.

Државни врх ван земље

Велики број највиших државних званичника јуче није био у земљи већ су се сви налазили у дипломатским посетама. Премијер Србије Александар Вучић боравио је у Берлину у посети Бундестагу, председник Србије Томислав Николић налази се у Хавани, док је председница Скупштине Србије Маја Гојковић боравила у Алжиру. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић налазио се током јучерашњег дана у Тирани, а шеф дипломатије Ивица Дачић био је у Бриселу, док је потпредседник Владе Расим Љајић боравио у Ирану.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић не иде у Сребреницу

* Обавезна поља