toma-nikolic 4БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић поновио је да Србија ни под каквим притисцима неће признати једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

Он је то истакао у разговору са Аугустином Кондеом, известиоцем Комитета за политичка питања и демократију Парламентарне Скупштине Савета Европе.

Председник Николић се састао са Кондеом у оквиру његове припреме извештаја и резолуције Савета Европе о ситуацији на Косову и Метохији.

Председник Николић је, изразивши добродошлицу, нагласио да је Савет Европе за Србију веома значајна организација и прва у коју је Србија ушла у оквиру својих евроинтеграција, наводи се у саопштењу председниковог бироа за сарадњу с медијима.

„Принципи на којима почива Савет Европе посебно у области борбе за људска права су и принципи за које се залаже Србија. Ми се боримо за то да сваки грађанин Косова и Метохије остварује сва права и зато смо и ушли преговоре са Приштином. Али ако то подразумева да Косово буде чланица ЕУ, онда те принципе ми не можемо да прихватимо“, подвукао је председник Николић.

Коментаришући ситуацију у Србији, председник је рекао да је стање много боље него пре и подвукао да се активно ради на решавању свих проблема који још увек постоје.

„Ми смо задовољни третманом од стране Савета Европе, ми не можемо да мењамо ствари, али можемо много тога да кажемо. Свесни смо да по одређеним питањима постоје подељена питања и то ћемо увек да уважавамо, али по одређеним питањима никада неће доћи до промене нашег става. Србија никада и ни под каквим притисцима неће признати једнострано проглашену независност Косова и Метохије“, подвукао је председник.

На питање известиоца Парламентарне Скупштине Савета Европе шта очекује од наставка преговора са Приштином, председник је одговорио – што хитније формирање Заједнице српских општина.

„То је предвиђено Бриселским споразумом и од тога нећемо одступити“, подвукао је председник Србије.

Конде се захвалио на председниковом исцрпном и искреном виђењу ситуације у Србији и региону и нагласио да остаје доследан примени истих стандарда и принципа за све земље.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић о принципима уласка Косова у ЕУ

* Обавезна поља