vucic-mustafa-srbija-kosovo-telekomunikacije-foto-fonet-1435613230-690555Приштински медији опширно пишу о потписивању четири споразума, истичући да је о ЗСО постигнут споразум за који свака страна има своје тумачење.

Дневник „Коха диторе“ пише да док премијер Косова Иса Мустафа инсистира да Асоцијација (Заједница) општина са српском већином неће имати „извршна овлашћења“, док српска страна тврди да ће имати „широка овлашћења“, директне односе са Београдом, као и председника, скупштину, заставу и могућност да се представља и ван Косова.

„Четири споразума, сви ‘победници'“, наслов је у дневнику „Зери“ који је навео да су две делегације дале контрадикторне оцене о овлашћењима Заједнице општина са српском већином.

„Федерика Могерини је оценила да је потписивање споразума круцијални успех у нормализацији односа између Косова и Србије“, пише дневник „Косова сот“ и такође додаје да косовска страна каже да Асоцијација (Заједница) нема „извршна“ овлашћења, а српска да ће имати „широка“ овлашћења и да ће се финансирати из Србије.

„Иса Мустафа упоран, Асоцијација неће имати извршна овлашћења“, пише дневник „Бота сот“ у тексту под насловом „Косово и Србија су се договорили“.

„Четири споразума – обе стране задовољне“, наслов је текста у дневнику „Епока е ре“ у којем се опширно извештава о јучерашњим сусретима делегација Косова и Србије уз посредство ЕУ и подршку САД.

Сви приштински електронски и писани медији јуче су опширно извештавали о последњој рунди разговора премијера Косова и Србије у Бриселу, уз посредовање високе представнице ЕУ.

Јахјага – Споразуми јачају суверенитет Косова

„Председница Косова“ Атифете Јахјага поздравила је у уторак увече потписивање у Бриселу четири споразума Косова и Србије уз посредовање Европске уније и оценила да је то значајан допринос јачања уставног поретка и нормализацију односа.

Јахјага је, саопштио је њен кабинет, телефоном разговарала с „премијером Косова“ Исом Мустафом и истакла да ти споразуми јачају суверенитет и територијани интегритет Косова, а циљ им је да Косово постане целовита, просперитетна и одржива држава.

– Споразуми помажу интеграцији спрске заједнице у институционални и друштвени живот земље у пуној сагласности са Уставом и законима на Косову – каже се у саопштењу.

Јахјага је оценила да је постизање споразума, укључујући и посебан међународни позивни број за Косово, доказује опредељење и озбиљност Косова у процесу дијалога, што ће помоћи и даљој међународној консолидацији и јасној европској перспективи Косова.

Премијери Косова и Србије, Иса Мустафа и Александар Вучић потписали су у уторак у Бриселу пакет од четири споразума – Споразум о ЗСО, о телекомуникацијама, о енергетици и о ослобађању моста на Ибру у Митровици за саобраћај.

Стефановић – Далеко од Вучићевих обећања

БЕОГРАД – Потпредседник Демократске странке и бивши шеф преговарачког тима у дијалогу са Косовом Борислав Стефановић оценио је данас да је позитивно што су Приштина и Београд постигли споразуме, али да они ипак имају мањкавости.

Стефановић је агенцији Бета рекао да споразуми потписани у Бриселу представљају основ за нормализацију односа Приштине и Београда, мада су „далеко” од онога што су грађанима обећавали премијер Александар Вучић и Српска напредна странка.

Он је рекао да је нејасно какве ингеренције ће имати Заједница српских општина која ће имати органе предвиђене и Бриселским споразумом, али очигледно не и извршна овлашћења и самостално одлучивање у здравству, школству, просторном планирању, економском развоју.

„Остаје само координација и надзор. Не мислим да је то лоше, али је све то што је урађено далеко од онога што се говорило и обећавало нарочито Србима на КиМ. Све је обавијено једном патином и неким бусањем у патриотска прса”, истакао је Стефановић.

Он је међутим додао да се у овом тренутку нису могли постићи бољи споразуми и да они представљају основ за даље решавање проблема у наредном периоду, попут питања имовине.

Мајкл Девенпорт – Споразуми су велико достигнуће

БЕОГРАД – Шеф Делегације Европске уније у Србији, Мајкл Девенпорт је истакао да је у јучерашњој рунди дијалога Србије и Косова у Бриселу дошло до споразума о све четири теме које су биле на дневном реду.

То „велико достигнуће отвара пут ка даљој нормализацији”, написао је ћирилицом Девенпорт на Твитеру.

Висока представница ЕУ Федерика Могерини која је посредовала у преговорима, саопштила је раније вечерас да договори које су данас постигли премијери Србије и Косова Александар Вучић и Иса Мустафа представљају прекретницу.

„Премијери Србије и Косова дошли су до прекретнице у дијалогу. Они су постигли договор о општим принципима и о кључним елементима Заједнице српских општина, што отвара пут за њено установљење”, наведено је у саопштењу Федерике Могерини која је потврдила да су Вучић и Мустафа постигли договор и о енергетици и Телекому, као и договор о мосту у Косовској Митровици.

Могерини је додала да су данашњи договори „камен-међаш процеса нормализације” и да доносе „конкретне користи људима, истовремено омогућавајући обема странама напредовање на путу ка ЕУ”.

Чолаку – Србија сања да није изгубила Косово

„Министар европских интеграција у Влади Косова“, Беким Чолаку је, поводом изјаве директора Канцеларије Владе Србије за КиМ, Марка Ђурића који је у уторак увече изјавио да је спортским речником говорећи, Србија у Бриселу победила Косово са 5:0, написао да је та изјава “део монотоног монолога с циљем да храни патриотизам у Србији”.

– Он (Ђурић) не успевајући да се пробуди из сна о Великој Србији, наставља галаму понављајући да је Косово део Србије. Тако је Србија рекла када је изгубила Бој на Косову 1389, тако је рекла и у јуну 1999. Тако ће рећи увек. Велика ствар. Косову не сметају такви снови из прошлог века. Ми настављамо напред нашим путем ка интеграцији у ЕУ и НАТО – написао је Чолаку на Фејсбуку.

Стејт департмент поздравља споразуме

ВАШИНГТОН – Сједињене Америчке Државе поздравиле су данас постизање важних споразума Београда и Приштине у Бриселу и похвалиле посвећеност обе стране у овом процесу.

Постизање споразума о формирању ЗСО, телекомуникацијама, мосту на Ибру у Косовској Митровици и енергетици ће побољшати живот и у Србији и на Косову, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Сједињене Америчке Државе су похвалиле обе владе за напредак постигнут у испуњавању обавеза преузетних споразумом у Бриселу, чиме се приближавају нормализацији односа и путу ка ЕУ.

САД ће наставити да снажно подржава настојање Европске уније да се дијалог оконча, наводи се у саопштењу.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Реакције на бриселске договоре

* Обавезна поља